Το μηνυμα της Κυριακης

«Τo σωτήριο άγγιγμα»

Μόλις ο Χριστός άρχισε το επίγειο έργο Του, οι άνθρωποι έτρεχαν κοντά Του. Ήθελαν να τον ιδούν, να τον ακούσουν και να δεχθούν κάποια ευεργετική δωρεά Του. Αρκετοί πίστευαν ότι και μ’ ένα άγγιγμα στα ενδύματά Του, θα δέχονταν την ευλογία Του. Και πράγματι «όσοι αν ήπτοντο αυτού εσώζοντο». Το βλέπουμε και στην αιμορροούσα γυναίκα του σημερινού ιερού Ευαγγελίου. Η δύστυχη υπέφερε δώδεκα χρόνια, διότι οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τη θεραπεύσουν. Της έμενε πλέον μόνο μία ελπίδα, ο Χριστός.
 
Όταν ο Κύριος επισκέφθηκε τον τόπο της, αποφάσισε κι εκείνη να Τον πλησιάσει. Άλλα το πλήθος του κόσμου, που τον είχε κυκλώσει και συμπορευόταν μαζί Του, δεν της έδινε τη δυνατότητα να φθάσει κοντά Του. Ήταν αδύνατο να μπορέσει να του μιλήσει. Η πίστη της όμως βρήκε λύση. Καθώς ο Χριστός βάδιζε ανάμεσα στο συνωθούμενο πλήθος, εκείνη κατάφερε να πλησιάσει και να αγγίξει στο πίσω μέρος ένα άκρο του ενδύματός Του.
 
Την στιγμή αυτή ένιωσε σαν να την άγγιξε ηλεκτροφόρο καλώδιο. Αισθάνθηκε κάτι παράξενο στον οργανισμό της και κατάλαβε ότι έλαβε το ποθούμενο, ότι θεραπεύθηκε! Ίσχυσε και στην περίπτωσή της το αποστολικό λόγιο «εγγίσατε τω Θεώ και εγγιεί υμίν». Εγγίζουμε τον Θεό εάν έχουμε πίστη και προσευχόμαστε, εάν εναρμονίζουμε τη ζωή μας με το θέλημα Του η εάν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για τις δωρεές Του. Αλλά δεν τον εγγίζουμε και δεν μας εγγίζει με το έλεός Του, εφόσον αμαρτάνουμε και παραμένουμε αμετανόητοι μακριά Του.
 
Καθώς πορευόταν ο Χριστός και Τον «συνέθλιβε» πλήθος κόσμου, ρώτησε: «Ποιος με άγγιξε»; Το ερώτημά Του την ώρα αυτή του μεγάλου συνωστισμού ήταν ακατανόητο. Στη σχετική απορία του αποστόλου Πέτρου, «Κύριε, τόσοι άνθρωποι είναι δίπλα σου», ο Κύριος απάντησε: «Κάποιος με άγγιξε. Κατάλαβα να βγαίνει από πάνω μου δύναμη». Τότε η πιστή γυναίκα, έντρομη, πλησίασε, ομολόγησε την ενέργειά της και ανέφερε το αποτέλεσμα που είχε.
 
Το άγγιγμά της στο ρούχο του Ιησού δεν ήταν μόνο εξωτερικό, ήταν κυρίως εσωτερικό. Ήταν άγγιγμα με πίστη! Τέτοια περιστατικά βλέπουμε καθημερινά στη ζωή μας όταν αγγίζουμε ή ασπαζόμαστε με πίστη τα ιερά λείψανα των Αγίων ή κάποια αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Άγιοι στην ζωή τους. 
 
Ο Χριστός δεν έκανε το ερώτημα για να ελέγξει την πιστή γυναίκα, άλλα για να γίνει γνωστό το θαύμα. Παράλληλα έδωσε και το μήνυμα ότι ο Θεός δέχεται με αγάπη όλα τα αιτήματά μας και όποτε Εκείνος κρίνει, παρέχει την ευλογία Του.
 

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος

 
 
Κυριακή 27-10-2019, Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Υφαντών.
 
 
Δευτέρα 28-10-2019, Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Κάθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.
 
 
Δευτέρα 28-10-2019, 10:30 π.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα προστεί της Δοξολογίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.
 
Δευτέρα 28-10-2019, 11:00 π.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα προστεί της επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τον αγώνα της αντιστάσεως του 1940 στον αδριάντα του Εθνεγέρτου Μητροπολίτου Μαρωνείας Κωνσταντίου, κειμένου στον αύλειο χώρου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.
 
Πέμπτη 30-10-2019, 5:30 μ.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον Πᾳρεκκλήσιο του Οσίου Δαβίδ Προσκυνητών.
 
Παρασκευή 01-11-2019, Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής, ένθα φυλάσσεται απότμημα του ιερού Λειψάνου του εορτάζοντος Οσίου Δαβίδ του Γέροντος του εν Ευβοίᾳ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.