Στ. Μακρυγιαννης: Απροκαλυπτη η αποκρυψη της ιστορικης αληθειας στο μηνυμα της υπουργου Παιδειας για την 28η Οκτωβριου

Η δημόσια δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ν. Ροδόπης για το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως

Την αντίδραση του κ. Στέφανου Μακρυγιάννη, δασκάλου του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης προκάλεσε το μήνυμα που απέστειλε η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, με την αφορμή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

Ο κ. Μακρυγιάννης σε συνέχεια αντίστοιχων αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί σε όλη την Ελλάδα, κάνει λόγο για ένα μήνυμα που συνιστά «απροκάλυπτη απόκρυψη της αλήθειας καθώς πολιτική  και ιστορική χυδαιότητα που προσβάλει τον αγώνα του λαού μας» καταγγέλλοντας την υπουργό ότι «αποφεύγει να αναφερθεί στα πράγματα με το όνομά τους» καθώς στο μήνυμα της υπουργού κάνει γίνεται αναφορά στην «αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας», αλλά δεν υπάρχει πουθενά τη λέξη «φασισμός».

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Μακρυγιάννη έχει ως εξής:

Όλοι/ες οι υπουργοί συνηθίζουν να αποστέλλουν στα σχολεία το μήνυμα τους στις εθνικές επετείους. Αυτό έκανε και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, ενόψει του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο το περιεχόμενο του μηνύματος ήταν μια έκπληξη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για όποιον/α το άκουσε ή το διάβασε και έχει μια στοιχειώδη γνώση για τα γεγονότα.  Αρχικά η χρονική τοποθέτηση των συμβάντων είναι λάθος: Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος είχε ξεσπάσει την 1 Σεπτεμβρίου του 1939 και προφανώς η στιγμή της ιταλικής επίθεσης την 28η Οκτωβρίου του 1940 στην Ελλάδα δεν βρίσκεται «στις παραμονές του Β Παγκόσμιου πολέμου» όπως ισχυρίζεται η κ. υπουργός. Δε γνωρίζουμε εάν τέτοιου είδους παραχαράξεις αντιστοιχούν «στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας» που αναφέρεται επίσης στο μήνυμα.

Στη συνέχεια από το μήνυμα προκύπτει πως αντίπαλος στον πόλεμο ήταν «οι δυνάμεις του μίσους και της βίας» έτσι απρόσωπα και χωρίς προσδιορισμό. Εξαφανίστηκαν οι λέξεις (όσο και οποιαδήποτε αναφορά σε αυτές) φασισμός, ναζισμός, ρατσισμός, ολοκαύτωμα, αντιφασιστικός αγώνας, εθνική αντίσταση κ.α.  που όλοι ξέρουμε πως χαρακτηρίζουν τόσο το περιεχόμενο όσο και την ένταση και τον βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα της σύγκρουσης. Δεν υπήρχε επίσης οποιαδήποτε νύξη για την Εθνική Αντίσταση και τις θηριωδίες των κατοχικών στρατευμάτων. Επιπλέον διαβάζοντας το μήνυμα μπορεί κάποιος μαθητής να υποθέσει πως στον πόλεμο αυτό πολεμήσαμε οι Έλληνες περίπου…. μόνοι μας καθώς δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στο μεγάλο αντιφασιστικό στρατόπεδο που παρά τις αντιφάσεις του πολέμησε ενάντια στον Άξονα της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της Ιαπωνίας και νίκησε.  
Αυτό λέγεται απροκάλυπτη απόκρυψη της αλήθειας και συνιστά πολιτική  και ιστορική χυδαιότητα που προσβάλει τον αγώνα του λαού μας,  τους χιλιάδες εκτελεσμένους, τους 65.000.000 νεκρούς του β’ παγκοσμίου πολέμου, τα 11.000.000 δολοφονημένους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στη συνέχεια όταν περνά στα διδάγματα της επετείου στο σήμερα η κ. υπουργός αναφέρεται στον… λαϊκισμό, ο οποίος βρίσκεται σε άνοδο. Καθώς όλοι γνωρίζουν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο αυτό που ανέρχεται είναι λαϊκιστικοί ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί που μάλιστα έχουν έλθει στην εξουσία. Η υπουργός αποφεύγει να αναφερθεί στα πράγματα με το όνομά τους. Ένα από τα εργαλεία του φασισμού μπορεί να είναι και ο λαϊκισμός, αλλά δεν περιγράφει το ιδεολογικό του στίγμα.

Οι εκπαιδευτικοί της τάξης και της πράξης έχουμε μάθει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην αποκρύπτουμε τίποτα: Αντίπαλοί μας ήταν ο φασισμός και ο ναζισμός, πολεμήσαμε το φασιστικό και το ναζιστικό στρατό αλλά και τους ντόπιους συνεργάτες τους – τους δωσίλογους – που δυστυχώς υπήρξαν. Πολεμήσαμε με το όπλο ή άοπλα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού: στο Καλπάκι ενάντια στις κοκορόφτερες μεραρχίες αλπινιστών, στη γραμμή των οχυρών ενάντια στα φαιά ατσάλινα άρματα ένοπλα στα βουνά και τους κάμπους στο έπος της Εθνικής Αντίστασης. Με τις απεργίες στις πόλεις κερδίσαμε τα συσσίτια την αποτροπή της πολιτικής επιστράτευσης ενώ γιορτάσαμε μέσα στην κατοχή ακόμα και την επέτειο της επανάστασης του 1821.  Μεγάλο μέρος της χώρας ελευθερώθηκε από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπου και έγιναν ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές και εκλέχθηκε η κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας που αναγνωρίστηκε από τους Συμμάχου και την οποία όρκισε ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Κοζάνης.

Και το μήνυμα μας είναι πως πρέπει να πολεμάς τις αιτίες που γεννούν το φασισμό: Τη φτώχεια, την ανέχεια, την εκμετάλλευση, τις διακρίσεις, το ρατσισμό, το πολιτικό ψέμα.  Κρατάμε πάντα ζωντανό τους στίχους: «τ΄ αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει, δε θα περάσει ο φασισμός.
 

Eδώ το μήνυμα της Υπουργού
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.