Εκδηλωση προς τιμην του Αρχιεπισκοπου Χρυσανθου απο την Μητροπολη

Παρουσιάστηκε ο τόμος των πρακτικών της σχετικής διημερίδας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ιερά Μητρόπολη πραγματοποίησε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου, εκδήλωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου του Φιλιππίδη, γνωστού ως Αρχιεπισκόπου του «Όχι», παρουσία κληρικών, λαού και εκπροσώπων της δημοτικής και περιφερειακής αρχής.
 
Αρχικά, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, η οποία διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, με στόχο την ανάδειξη των ιδεωδών και προβολής προσωπικοτήτων όπως αυτή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου.
 
Κατόπιν, αφού παρουσιάστηκαν τα βιογραφικά των προσκληθέντων ομιλητών, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος επαίνεσε τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ενώ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου πρωθιεράρχη, χαρακτηρίζοντας τον  «γνήσιο τέκνο της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», ενώ παρουσίασε λεπτομέρειες της δράσης του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.
 

«Εξαιρετικό βιβλίο με ενδιαφέρουσες μελέτες που φωτίζουν μια σημαντική περίοδο της ελληνικής ιστορίας»

 
Ακολούθως, η κ. Ευαγγελία Αμοιρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού ευχαρίστησε τον επιχώριο μητροπολίτη για την πρόσκληση και την ανάθεση παρουσίασης των πρακτικών, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη δομή του έργου και στη σπουδαιότητα της παρουσίασης πτυχών της ζωής και της δράσης του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.
 
Ως ένα εξαιρετικό βιβλίο με πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες που φωτίζουν μια σημαντική περίοδο της ελληνικής ιστορίας, χαρακτήρισε τον τόμο των πρακτικών η καθηγήτρια. «Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε και το λέω αυτό όχι μόνο ως αναγνώστρια που της  αρέσει γενικώς το διάβασμα αλλά και ως ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται να μαζεύει τις ψηφίδες για να χτίζει το παρελθόν και για να βλέπει το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με την εκδήλωση, εξέφρασε την ελπίδα της να κατάφερε να γίνει μια γέφυρα για να σχηματίσει κανείς μια εικόνα για τον τόμο των πρακτικών.

 

«Ο Χρύσανθος δεν βοήθησε μόνο τους χριστιανούς αλλά και τους μουσουλμάνους»

 
Τέλος, ο κ. Γεώργιος Τσιγάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ευχαρίστησε με τη σειρά του για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση ανεύρεσης αρχικά των εισηγητών και της θεματολογίας των ανακοινώσεων αλλά και τη διοργάνωση της παρουσίασης του τόμου των πρακτικών.
 
Ο αναπληρωτής καθηγητής, υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο Χρύσανθος δεν βοήθησε μόνο τους χριστιανούς αλλά και τους μουσουλμάνους», ενώ ανέφερε συμπληρωματικά πως «ο Μητροπολίτης Χρύσανθος ήταν αυτός ο οποίος αγωνίστηκε μετά το ’22 για την αποκατάσταση των προσφύγων και ιδιαίτερα των ποντίων αλλά και την μεταφορά των κειμηλίων από το μοναστήρι της παναγίας της Σουμελά στην Ελλάδα». Με έκδηλη χαρά για το «καλαίσθητο» των τόμων των πρακτικών που επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις, συνέδρια και αυτοτελείς εκδόσεις σε συνεργασία με την Μητρόπολη.
 

«Να νοηματοδοτούμε το παρόν, προδιαγράφοντας παράλληλα ένα όμορφο μέλλον»

 
Καταληκτικά, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Δράμας για την ανταπόκριση στο κάλεσμα και την πηγαία παρουσίαση της προσωπικότητας του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους που έσπευσαν να συμμετάσχουν στο κάλεσμα της παρουσίασης αντιλαμβανόμενοι στην παρούσα χρονική συγκυρία το ουσιαστικό περιεχόμενο του εορτασμού της Εθνικής επετείου προς ενίσχυση της εθνικής μνήμης ως ευκαιρίας υπενθύμισης και προβολής αξιών με θεμελιώδη αξία.
 
Ο Μητροπολίτης, επεσήμανε πως συμμετέχοντας στον εορτασμό για το έπος του ’40, η Μητρόπολη αποφάσισε να παρουσιάσει τα πρακτικά της διημερίδας με σκοπό να καταδείξει το έργο ενός ο Κομοτηναίου-γόνου της περιοχής- ο οποίος «συνετέλεσε τα μέγιστα και στην εκκλησία αλλά και στην τότε εποχή του» όπως τόνισε ο κ. Παντελεήμων. «Εκδώσαμε σε έναν τόμο αυτές τις εργασίες και τις ανακοινώσεις που κατέθεσαν επιστήμονες στο συνέδριο, ούτως ώστε μέσα από την μελέτη αυτών, να νοηματοδοτούμε το παρόν, προδιαγράφοντας παράλληλα ένα όμορφο μέλλον για εμάς,τα παιδιά μας, τον τόπο μας και την Ελλάδα μας» ανέφερε τελικώς ο Σεβασμιότατος.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.