Αποχαιρετισμος στον δασκαλο Χαραλαμπο Συμεωνιδη

Έφυγε από την ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, λίγες ώρες μετά την επιτιμοποίηση της συζύγου του σε Επίτιμη Καθηγήτρια της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ αναγόρευσε σε Επίτιμη Καθηγήτρια της την Άννα Αναστασιάδη Συμεωνίδη, ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ. Μία επιτιμοποίηση, η οποία συνοδεύτηκε και χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συγκίνηση των μαθητών της, μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, και όχι μόνο, που ήταν παρόντες και μάλιστα πρωτεργάτες της τιμητικής αυτής αναγόρευσης προς το πρόσωπο της  κ. Συμεωνίδη.
 
Το σχολιάσαμε άλλωστε με την αφορμή του παραδείγματος της κ. Συμεωνίδη, το «αποτύπωμα» που αφήνει ο καλός δάσκαλος στους μαθητές του όπως αυτό μοναδικά αποτυπώθηκε στα λεγόμενα αλλά και στις πράξεις των Ζωή Γαβριηλίδου, Ασημάκη Φλιάτουρα, Μαρίας Μητσιάκη και Αγγελικής Ευθυμίου κ.α. προς την πνευματική τους «ΜΑΜΑ» όπως την φανέρωσαν ότι την αποκαλούν κατά την διάρκεια της αναγόρευσης.
 
Λίγες ώρες μετά την επιτιμοποίηση της κ. Συμεωνίδη ωστόσο τόσο τα «παιδιά» της και η εν γένει επιστημονική κοινότητα ενημερώθηκε για τον θάνατο του συζύγου της, επίσης εμβληματικού για τον κλάδο της γλωσσολογίας, Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπου Συμεωνίδη.
 
Όπως έγραψε σχετικά η αντιπρύτανης του ΔΠΘ καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου «δύο μέρες μετά την αναγόρευση της Άννας Αναστασιάδη Συμεωνίδη σε Επίτιμη Καθηγήτρια της ΣΚΑΣ, ο σύζυγός της και επίσης Καθηγητής μας Χαράλαμπος Συμεωνίδης έφυγε από κοντά μας! Παράξενα παιχνίδια της ζωής. Η χαρά που διαδέχεται τη λύπη. Αιωνία η μνήμη του».
 
Αντίστοιχα τα συναισθήματα και του Ασημάκη Φλιάτουρα, ο οποίος με το άκουσμα του θανάτου του κ. Συμεωνίδη, του οποίου υπήρξε μαθητής μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους μία αληθινή σύντομη ιστορία, εν είδει αποχαιρετισμού στον δάσκαλό του. «Ήταν Οκτώβρης του 1996. Μια ερώτηση προς τους φοιτητές του μαθήματος έμελλε να εκκινήσει και να ρυθμίσει καθοριστικά την ακαδημαϊκή μου πορεία. «Όποιος γνωρίζει την ιστορία της γενικής από την ΙΕ μέχρι σήμερα απαλλάσσεται». Τόλμησα και απάντησα… Κι έτσι ξεκίνησε η αγάπη για την ιστορική γλωσσολογία και ειδικά για τα τοπωνύμια, που ήταν το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής μου. Ο ερωτήσας από χτες τη νύχτα δεν είναι μαζί μας… Είναι μαζί μας, όμως, το τεράστιο και μνημειώδες έργο του στην ιστορική και τη βαλκανική γλωσσολογία κι ο θρύλος ενός ακάματου, βαθιά μορφωμένου, χαλκέντερου, παλαιάς κοπής γλωσσολόγου, που μέχρι και μερικές μέρες πριν δούλευε αγόγγυστα στον υπολογιστή το τελευταίο του πόνημα. Έτσι ήθελε η μοίρα να πορευτεί το εμβληματικό ζεύγος Συμεωνίδη… Μερικές μέρες μετά την επιτιμοποίηση του ενός μέλους, να φύγει μακριά το άλλο. Καλό ταξίδι κύριε Συμεωνίδη, σας ευχαριστώ για όλα και να ξέρετε ότι η Θράκη θα συνεχίσει το έργο σας στην ονοματολογία. Η γενική πτώση μπορεί να χάνεται αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο σημαντική είναι…» έγραψε χαρακτηριστικά.
 
Τον Χαράλαμπο Συμεωνίδη αποχαιρετά σήμερα με ψήφισμά της και η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου  Θράκης,  το οποίο και δημοσιεύουμε αυτούσιο στις σελίδες του «ΠτΘ».
 
Και αποχαιρετούμε με την σειρά μας τον Χαράλαμπο Συμεωνίδη, υιοθετώντας τα προαναφερόμενα δια χειρός των ίδιων των μαθητών του, που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την θλίψη για το «φευγιό» ενός σπουδαίου δασκάλου. Η «φυγή» άλλωστε των δασκάλων, κάθε λογής, εκείνων που μας έδειξαν και μας δείχνουν τον δρόμο πονάει εξίσου.
 
Καλό του ταξίδι!
 
Στην οικογένεια και τους οικείους του Θερμά συλλυπητήρια!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.