Την αναγκη «εξευρωπαισμου» της Ελλαδας σε θεματα παιδικης προστασιας ανεδειξε το συνεδριο του Τμηματος Κοινωνικης Εργασιας του ΔΠΘ

Η αποϊδρυματοποίηση και η ανάδειξη του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου «Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

 
Τον τίτλο μίας εκ των πιο επιτυχημένων συνεδριακών διοργανώσεων της μεγάλης οικογένειας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, λαμβάνει επαξίως το 1ο συνέδριο του νεοσύστατου Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», που  έλαβε χώρα το τριήμερο 1 με 3 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
 
Η επιτυχία του συνίσταται τόσο στον αριθμό των συνέδρων, που ξεπέρασε κατά πολύ τους 500 που ανάμενε η διοίκηση του Τμήματος, ξεπερνώντας τους 700 αλλά και στο παραγόμενο επιστημονικό αποτέλεσμα, που εξήχθη από τις πολυπληθείς επιστημονικές εισηγήσεις αλλά και τα εργαστήρια που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κατά την διάρκεια των εργασιών του, σε επίπεδο διαπιστώσεων για την οργανωμένη παιδική προστασία, τις ελλείψεις του υφιστάμενου πλαισίου και την αποτύπωση της κοινωνίας ευρύτερα.

 
Στο κομμάτι της συμμετοχής αξίζει να σταθούμε και στην παρουσία εκλεκτών επιστημόνων του κλάδου της κοινωνικής εργασίας, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του ΣΚΛΕ κ. Τριανταφυλλιά Αθανασίου, ο κ.Βασίλης  Ιωακειμίδης Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, η πρόεδρος του κλάδου Ευρώπης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών Ana Radulescu, η κ. Ξένη Δημητρίου, τέως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και  κ. Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνηγόρου του Παιδιού, καθώς και στην πολυσήμαντη συμμετοχή νεαρών αποφοίτων αλλά και εν ενεργεία φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτές ενεργά, οι οποίοι μάλιστα στάθηκαν και υπογράμμισαν την ανάγκη για την συναισθηματική τους ενθάρρυνση και  την επαφή τους με επαγγελματίες που έχουν εμπειρία στο πεδίο που επετεύχθη μέσα από το συνέδριο.
 
Αντίστοιχη της επιτυχίας της διοργάνωσης ήταν και η τελετή έναρξης του συνεδρίου που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής.
 
Την έναρξη του συνεδρίου σήμανε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο οποίος αφού έδωσε τα συγχαρητήρια του για την διοργάνωση στον πρόεδρο του Τμήματος κ. Χαράλαμπο Πουλόπουλο καθώς και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής αυτού, αλλά και τα μέλη του Τμήματος συνολικά, στεκόμενος στην πολύχρονη παρουσία και συμβολή  τους στην ακαδημαϊκή ζωή του ΔΠΘ, έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του ιδρύματος ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Γιάννης Κυριαζής
«Το ΔΠΘ η μεγαλύτερη επένδυση της ελληνικής πολιτείας στην περιοχή»

Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Κυριαζής ο οποίος στάθηκε στην ιδιαίτερα επίκαιρη θεματική του συνεδρίου, τόσο λόγω της παρατεταμένης κρίσης που συνεχίζει να βιώνει η ελληνική κοινωνία όσο και στη γιγάντωση των μεταναστευτικών ροών που διέρχονται από την χώρα μας, για να εξηγήσει πως «η επιστημονική διερεύνηση της κοινωνικής αποστέρησης, η αναζήτηση τρόπων προστασίας της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας και η διαφύλαξη των στοιχειωδών δικαιωμάτων των παιδιών έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον» και τα συμπεράσματα αυτής θα αποτελέσουν οδοδείκτες στην κατάρτιση των κοινωνικών προγραμμάτων από τους αρμοδίους φορείς μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής. Ο κ. Κυριαζής συνεχάρη τους διοργανωτές επισημαίνοντας πως ο Δήμος Κομοτηνής «στηρίζουμε πάντα τέτοιες εκδηλώσεις και θα είμαστε πάντα παντί τω τρόπω αρωγοί και υποστηρικτές του έργου του πανεπιστημίου» το οποίο όπως υπογράμμισε «αποτελεί για εμάς την μεγαλύτερη επένδυση της ελληνικής πολιτείας στην περιοχή μας» θεωρώντας ως  αυτονόητη υποχρέωση την παροχή κάθε είδους βοήθειας προς αυτό.


 
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου μεταξύ άλλων ήταν οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Φώτης Μάρης, Ζωή Γαβριηλίδου και Μαρία Μιχαλοπούλου, καθώς και ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής κ.Αντώνης Καμπάς, ενώ το επιστημονική μέρος της διοργάνωσης άνοιξε η  κ.Μαρία Πετμετζίδου υπό τον συντονισμό της κ.Θεανώς Καλλινικάκη, για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των κ.κ.Βασίλη Ιωακειμίδη, Χαράλαμπου Πουλόπουλου και Χρίστου Παπαθεοδώρου.

Το απολογιστικό ψήφισμα των συνέδρων

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου η συμμετοχή των συνέδρων ήταν θερμή έως και την απολογιστική συνεδρία που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής υπό τον συντονισμό των κ.κ.Χαράλαμπου Πουλόπουλου  και Τριανταφυλλιάς Αθανασίου και αποτέλεσε την ολοκλήρωση του συνεδρίου.
 
Ένα συνέδριο που μεταξύ άλλων ανέδειξε τη σημασία των ακαδημαϊκών της κοινωνικής εργασίας, καθώς και τον δύσκολο δρόμο, στον οποίο καλούνται να πορευτούν οι κοινωνικοί λειτουργοί, την ανάγκη αποσαφήνισης της επαγγελματικής τους ταυτότητας, ως προς την σύνδεση των θεωρητικών γνώσεων που λαμβάνουν με την πρακτική εφαρμογή τους καθώς και την ανάγκη για την αντικατάσταση του ασαφούς υφιστάμενου νομικού πλαισίου που αφορά στην παιδική προστασία με ένα ενιαίο καθεστώς.
 
Κατά την διάρκεια της τελευταίας αυτής συνεδρίας έγινε ένας απολογισμός των αποτελεσμάτων του συνεδρίου όπως αυτά αποτυπώθηκαν από τις απόψεις των ίδιων των συμμετεχόντων ενώ οι σύνεδροι αποφάσισαν ομόφωνα την έγκριση ψηφίσματος ως τρόπο συλλογικής έκφρασης τους στο οποίο επισημαίνονται η ανάγκη άμεσων πολιτικών προώθησης της αποϊδρυματοποίησης στη χώρα καθώς επίσης τον περιορισμό του αριθμού των παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα αλλά και του χρόνου παραμονή τους σε αυτά.
 
Όπως αναφέρεται «είναι ανεπίτρεπτο η Ελλάδα να μην ακολουθεί στην πράξη τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, που ορίζουν ότι τα παιδιά που βρίσκονται υπό την  προστασία του κράτους θα πρέπει να μεταφέρονται σε ανάδοχη φροντίδα -κατά προτίμηση συγγενική- ή να φιλοξενούνται σε δομές προστασίας (μέχρι 6 παιδιά ανά σπίτι), είτε να βρίσκονται σε εποπτευόμενη ανεξάρτητη διαβίωση, όταν πλησιάζουν κοντά στην ενηλικίωση να δίνονται προς υιοθεσία όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».
 
Προς την κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με το σώμα των συνέδρων επιβάλλονται:

  • η άμεση επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας
  • η ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων για την υποχρεωτική καταγραφή όλων των παιδιών που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα καθώς και της εκκλησίας
  • η έκδοση υπουργικής απόφασης για την κοινωνική έρευνα από πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς
  • η καθιέρωση και εφαρμογή του θεσμού της βραχείας αναδοχής, αλλά και της επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας
  •  καθώς και η εκπαίδευση και εποπτεία όλων των στελεχών που ασχολούνται με την αναδοχή και την υιοθεσία και γενικότερα την παιδική προστασία.

 
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός ψηφίσματος τέθηκε και το ζήτημα της εκπαίδευσης των στελεχών σε θέματα αναδοχής και  υιοθεσίας την οποία μπορεί να αναλάβει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ σύμφωνα και με το σχετικό υλικό το οποίο ήδη έχει εκπονήσει στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένα σπίτι για κάθε παιδί» που παρουσίασε το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.