Το τμημα Κοινωνικης Εργασιας τιμησε την καθηγητρια του Θεανω Καλλινικακη

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της διοργάνωσης είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε στο δείπνο το οποίο έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στο τουριστικό περίπτερο Νυμφαίας παρουσία του συνόλου των συμμετεχόντων και εμπλεκομένων της διοργάνωσης.
 
Συγκεκριμένα τα μέλη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ετοίμασαν και επέδωσαν στην καθηγήτρια του Τμήματος, η πρώτη αυτού αλλά και η πρώτη καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα κ. Θεανώ Καλλινικάκη, μία τιμητική πλακέτα, την οποία συνόδεψαν με πολύτιμα λόγια και ενθυμήσεις θέλοντας να τιμήσουν την πολύχρονη και πολύτιμη συμβολή της στην εξέλιξη της επιστήμης αλλά και του  Τμήματος αυτού καθ’ αυτού ξεχωριστά.
 
Τον λόγο έλαβε πρώτος ο κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, περιστοιχισμένος από συναδέλφους του και να εξηγήσει τους λόγους της τιμητικής αυτής βράβευσης της κ. Καλλινικάκη, για να δώσει τον λόγο στην επίσης καθηγήτρια του Τμήματος κ. Αγάπη Κανδυλάκη, η οποία εμφανώς συγκινημένη περιέγραψε την κοινή της ακαδημαϊκή πορεία με την τιμώμενη.
 
«Για μένα είναι μία ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή καθώς είχα την χαρά και τη τιμή να συνοδοιπορήσουμε με την κ. Καλλινικάκη τα τελευταία 21 χρόνια. Ήταν πάντα μια πηγή έμπνευσης ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έβαλε στην μέση θέματα ιεραρχίας κ.α.  αλλά λειτουργούσε πάντα ως συνοδοιπόρος με την οποία δουλέψαμε μαζί στο πεδίο έχοντας πάντα την ευκαιρία να μαθαίνουμε από αυτήν τόσο εμείς, όσο και οι φοιτητές μας που δοκιμάστηκαν σε αυτό το πλούσιο και ενδιαφέρον πολυπολιτισμικό πεδίο της Θράκης» σημείωσε για να υπογραμμίσει πως για την ίδια η κ. Καλλινικάκη «αποτελεί έναν άνθρωπο που διαρκώς μου έδινε  την ενθάρρυνση να συνεχίσω και να πάω παρακάτω».
 
Την απόφαση του Τμήματος να τιμήσει την κ. Καλλινικάκη χαιρέτησε και ο καθηγητής κ.Νικόλαος Πολύζος ο οποίος ήταν και αυτός που κάλεσε την τιμώμενη να παραλάβει την τιμητική της πλακέτα.

Θεανώ Καλλινικάκη
«Ένα υπέροχο ταξίδι»

Εμφανώς συγκινημένη η ίδια παρέλαβε την πλακέτα, ευχαριστώντας το σύνολο των παρευρισκομένων, μελών του Τμήματος αλλά και εκτός αυτού, καθώς και ανθρώπους που δεν παρευρίσκονταν και με τους οποίους, όπως εξήγησε, «κάναμε μαζί όλον αυτόν τον μακρύ δρόμο».
 
«Για μένα ήταν ένα υπέροχο ταξίδι, όχι μόνο γιατί πλέον είμαστε ένα αυτόνομο τμήμα κοινωνικής εργασίας και φτάσαμε σε ένα προορισμό» ανέφερε ενθυμούμενη την πρόταση του τότε Πρύτανη Γιάννη Πανούση που τον Οκτώβρη του 1996 μαζί με τους κ.κ. Δημήτρη Ιατρίδη και Δημήτρη Βενιέρη, τους έφερε στα έδρανα του πρώτου μαθήματος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ. «Από τότε πέρασε πάρα πολύ καιρός, φτιάξαμε βιβλία, παράγαμε έργο και προσπαθήσαμε να δουλέψουμε στην τοπική κοινωνία που είναι τόσο πλούσια και τόσο συμβατή με όσα ενδιαφέρουν και με τα οποία ασχολείται  η κοινωνική εργασία σήμερα» συνέχισε επισημαίνοντας την πολυπολυτισμικότητα της περιοχής, την ζωντάνια και την εξαιρετική όπως την χαρακτήρισε αλληλεγγύη και δύναμη ανάμεσα στους ανθρώπους της καθώς και την συνύπαρξη που αυτοί δημιούργησαν και συνεχίζει να υπάρχει.
 
«Το τμήμα υπάρχει χάρη στην συμμετοχή και τη συμβολή των κοινωνικών λειτουργών που δέχτηκαν μετά από μεγάλο δρόμο και προσπάθεια να είναι εκπαιδευτές και επόπτες, καθώς και λόγω της συμβολής όσων μας εμπιστεύτηκαν για να κάνουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και σήμερα να είναι μαζί μας ως μέλη ΔΕΠ» σημείωσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία της ύπαρξης εκπροσώπων από όλες τις γενιές και τις περιόδους του Τμήματος στην εν λόγω εκδήλωση αλλά κυρίως σε αυτήν της νέας γενιάς που αποτελούν όπως εξήγησε και τη συνέχεια.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.