Επιπλεον χρηματοδοτησεις αναζητα ο Δημος Μαρωνειας-Σαπων για το Τεχνικο Προγραμμα

Αύξησε τα έργα που εντάσσει στο Πρόγραμμα, ελπίζοντας στην χρηματοδότηση μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Με 20 ψήφους υπέρ και 6 κατά εγκρίθηκε, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για το 2020, το οποίο έχει σαν κεντρική στόχευση, σύμφωνα με την Δημοτική αρχή, την δημιουργία του μέγιστου αριθμού κωδικών για μια σειρά από έργα, για τα οποία επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις.
 

Συνολικού ύψους 4.773.766,94 ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα

 
Το τεχνικό πρόγραμμα έχει συνολικό ύψος 4.773.766,94 ευρώ, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία αφορούν συνεχιζόμενα έργα, με την μερίδα του λέοντος να έχουν τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, κάποια από τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή εδώ και χρόνια, ενώ περιλαμβάνονται και συντηρήσεις και άλλα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έργα που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα Φιλόδημος.
 
Όσο για τα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος για το 2020, προς το παρόν μόνο με την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους, η οποία και φέτος είναι πενιχρή, υπάρχουν αρκετά, όπως εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων ύδρευσης και άρδευσης, συντηρήσεις αγροτικής οδοποιίας και οδικών υποδομών, καθώς και μια σειρά από αναπλάσεις και επισκευές σε κτίρια αλλά και νεκροταφεία του Δήμου, αλλά και δαπάνες για τα σφαγεία και τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης και φιλοξενίας αδέσποτων.
 
Τα ποσά στα περισσότερα αυτά έργα είναι μικρά, και όπως παραδέχτηκε και ο Δήμαρχος Μαρωνείας- Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, σε πολλές περιπτώσεις πολύ λιγότερα από όσα απαιτούνται, όμως τόνισε πως προσπάθησαν να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κωδικών, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να αναζητήσουν χρηματοδότηση για αυτούς και τα έργα μέσω προγραμμάτων ή ενισχύσεων.
 

Διαφορετική ιεράρχηση χρηματοδοτήσεων επιθυμεί η «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών»

Το Τεχνικό πρόγραμμα καταψηφίστηκε από την παράταξη «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» με τον επικεφαλής κ. Απόστολο Ιωάννου να εκφράζει την άποψη ότι είναι εμφανής η δυσκολία που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και τα διαθέσιμα ποσά που μπορούν να δοθούν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όμως επισήμανε πως πέρα των τακτικών εσόδων της ΣΑΤΑ, υπάρχει και ένα υπόλοιπο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις πολλές ανάγκες που παρουσιάζει ο Δήμος.
 
Παρόλη την οικονομική στενότητα, εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε μερικούς τομείς, που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικούς, όπως η αγροτική οδοποιία, που έχουν αναπτυξιακή κατεύθυνση για τον πρωτογενή τομέα.
 
Σημείωσε δε πως από τις 38.000 που έχει διαθέσει ο Δήμος στο πρόγραμμα, θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον 60.000 ευρώ, προτείνοντας  να μειωθούν τα ποσά από κάποιους κωδικούς στα νέα έργα, προτάσεις που κατέθεσε κατά το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Ζήτησε δε να υπάρξει μέριμνα, με ποσά που εξοικονομούνται από τις τροποποιήσεις που προανέφερε για την αύξηση του ποσού συντήρησης κτιρίων στην ΔΕ Μαρώνειας, για να γίνουν συντηρήσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, αναφερόμενος και στην τοποθέτηση μελών της παράταξης που υπενθύμισαν πως στο Φιλόδημο εντάχθηκαν οι επισκευές του Δημαρχείου και του Συνεδριακού Κέντρου Σαπών.
 

Βαρύτητα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής

 
Από την πλευρά του ο κ. Χαριτόπουλος σημείωσε πως έδωσαν έμφαση, σε αυτούς τους δύο μήνες που έχουν αναλάβει τη Διοίκηση, στην αύξηση του αριθμού των κωδικών, για να μπορέσουν στην πορεία να διεκδικούν επιχορηγήσεις και όταν έρχονται να μπορούν να ενταχθούν.
 
Έτσι από τους 36 κωδικούς για το 2019, πέρασαν στους 59 για το 2020, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει βούληση να ανοιχτούν σε πολλά πεδία, κάτι που μοιραία σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν τα ποσά τα οποία θέλουν για το κάθε πεδίο.
 
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στις μελέτες, μείωσαν τα ποσά, αναμένοντας την εισροή άλλων χρηματοδοτήσεων, ώστε να καλύψουν κενά σε άλλα έργα.
 
Όσο για το Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, σημείωσε πως σαφώς θα δοθεί βαρύτητα σε αυτό, και δεν αύξησαν πολύ τον κωδικό για τις συντηρήσεις κτιρίων στην ΔΕ Μαρώνειας γιατί προσπαθούν να προχωρήσουν στην ένταξη του κτιρίου σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και την ένταξη της στεγανοποίησης της οροφής.
 
Παρόλα αυτά τελικά τόνισε πως στην πρώτη αναμόρφωση που θα γίνει το 2020 (Το Τεχνικό ψηφίζεται αυτούσιο μετά την έγκρισή του από το Παρατηρητήριο) θα αλλάξουν τους κωδικούς και από τις 7.000 ευρώ για τις συντηρήσεις κτιρίων στη ΔΕ Σαπών οι 6.000 να προστεθούν στον κωδικό για τις συντηρήσεις στη ΔΕ Μαρώνειας.
 
Όσο για την αγροτική οδοποιία, ο Δήμος προχώρησε στην επισκευή γκρέιντερ που διαθέτει, ώστε συνολικά να κινηθούν τρία γκρέιντερ σε όλο το Δήμο, ενισχυτικά στις 38.000 ευρώ που θα διαθέσει.
 
«Όλοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι, κατά την άποψή μου, ένας πολύ συμβολικός τρόπος ώστε να δείξει μια δημοτική αρχή τι σκέφτεται» σημείωσε, τονίζοντας πως και ο ίδιος δεν ικανοποιείται από αυτά τα ποσά, γιατί οι ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις διαθέσιμες πιστώσεις, πρακτικά όμως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, ώστε να έχουν μια πρόβλεψη για όλα.
 

Συμφωνία από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης

 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα, Ελπίδα, Αλλαγή» κ. Μιχάλης Βασιλειάδης τόνισε πως το Τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί την σπονδυλική στήλη των όσων επιθυμεί να πραγματοποιήσει η Δημοτική αρχή, και πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και το τι δίνει στους Δημότες του.
 
Για αυτό και ο δήμος πρέπει να γίνει οικονομικά αυτάρκης, βγάζοντας πλούτο για να τον δίνουν στους δημότες του, υπερψηφίζοντας το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα.
 
Επίσης ο κ. Πέτρος Δουδουλακάκης, Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης «Μαζί για τον τόπο μας» πρότεινε να μοιραστούν λίγο πιο ανάλογα το ποσά για τις συντηρήσεις κτιρίων, μιας και υπάρχει χρηματοδότηση για τα κτίρια στις Σάπες μέσω του Φιλόδημου.
 
Τελικά το Τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ και 6, με τους συμβούλους της παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» να το καταψηφίζουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.