Ποσο μετραει η αποψη της κοινης γνωμης κ. Μητσοτακη;

Της Έκδοσης

Συνέχεια δόθηκε στην προσπάθεια κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ από πλευράς του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου και σε πλήρη αντίθεση με τις συλλογικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν σε όλη την Ελλάδα, από εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ, οικογένειες και μέλη του ΚΕΘΕΑ, αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής σε προηγούμενη συνεδρίασή του, προχώρησε και μάλιστα αιφνιδιαστικά στον διορισμό της νέας διοίκησης του οργανισμού.
 
Στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης, στέλεχος της ΝΔ, ενώ στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου ανακοινώθηκε –σε πλήρη αντίθεση με τα όσα όριζε η σχετική πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου– όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άμισθα.
 
Μάλιστα όπως διαβάσαμε τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας και λίγη ώρα αφού κατατέθηκε η προσφυγή του ΚΕΘΕΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάποια μέλη της διορισμένης διοίκησης με τη συνοδεία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, θέλησαν να συνεδριάσουν στα κεντρικά γραφεία του φορέα.
 
Κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν ότι αφενός έχουν στάση εργασίας και αφετέρου έως ότου εγκριθεί από τη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή, δεν αναγνωρίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που οδήγησε τους προαναφερθέντες σε αποχώρηση.
 
Στο επόμενο τώρα «επεισόδιο» του ζητήματος του ΚΕΘΕΑ και μετά τα προαναφερθέντα οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ εξέδωσαν νέα ανακοίνωση στην οποία γίνεται σαφέστατη αναφορά περί διορισμών με «κομματικά διαπιστευτήρια»  –ποιος άλλωστε να τους διαψεύσει–  υπενθυμίζοντας επίσης μεταξύ άλλων και τις δηλώσεις του υφυπουργού υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη από το βήμα της Βουλής περί «πολιτικής ηγεμονίας» στον χώρο της απεξάρτησης.
 
Όπως μάλιστα αναφέρουν «ένα πράγμα διαφεύγει από τον Υπουργό και την κυβέρνηση: Η εκλογή του ΔΣ από τη βάση του ΚΕΘΕΑ είναι βέβαια η ανώτατη θεσμική έκφραση της αυτοδιοίκησής του, αλλά το αυτοδιοίκητο δεν είναι απλώς μια διαδικασία. Συνδέεται με την ουσία της απεξάρτησης, η οποία δεν απευθύνεται σε «ασθενείς» και παθητικούς λήπτες υπηρεσιών, όπως φαίνεται να πιστεύει το Υπουργείο, αλλά βασίζεται στη δημοκρατική συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης. Και για αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ. Το αυτοδιοίκητο είναι επίσης ένας εμπεδωμένος τρόπος της εσωτερικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ένα βίωμα για όλους όσοι έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον Οργανισμό. Για αυτό και ένα ΔΣ που επιβάλλεται με τον βίαιο και αυταρχικό τρόπο μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και καταργεί τη συμμετοχή μελών και εργαζομένων δεν έχει θέση στο ΚΕΘΕΑ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό», για να καταλήξουν στα δείγματα γραφής που δίνει η κυβέρνηση τουλάχιστον  στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της υγείας αλλά και επισημαίνοντας πως «ο αγώνας του ΚΕΘΕΑ δεν σταματάει εδώ».
 
Ο δε κ. Κικίλιας σε προχθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, αφού γνωστοποίησε τη στήριξή του  στον αγώνα των εργαζομένων και των λοιπών μελών του ΚΕΘΕΑ, έκανε λόγο για ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ που επιχείρησαν να «καπελώσουν» τους εργαζομένους, κάνοντας, όπως ο ίδιος ανέφερε, «νύχτα εκλογές στο ΚΕΘΕΑ με μία υποψήφια. Την κυρία Ξένη Δημητρίου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» την οποία και κατηγόρησε όχι μόνο για προσπάθεια παράκαμψης της νομοθεσίας ως προς την υπόθεση αποφυλάκισης του Δ. Κουφοντίνα αλλά και για εσκεμμένες καθυστερήσεις στη έκδοση του πορίσματος για το Μάτι, λόγω κόμματος κ.α.
 
Αντίστοιχα βέβαια αναφέρθηκε και στον Νίκο Παρασκευόπουλο ως τον επί 20ετίας  –«εναλλάξ» με τον κ. Νοταρά– πρόεδρο, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για την οικονομική διαχείριση του φορέα, για να λάβει βέβαια την απάντηση τού περί ου ο λόγος.
 
Η θέση μας σχετικά με τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλά και του πολύχρονου και πολυσήμαντου επιστημονικού και κοινωνικού  έργου του φορέα έχει καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν και παραμένει ίδια. Δεν θα μπορούσαμε ωστόσο να αφήσουμε ασχολίαστη την αυταρχικότητα που επιδεικνύει ο κ.Κικίλιας, ο οποίος μάλλον συνήθισε στις «εφόδους» μιας και ήταν από τις πρώτες πράξεις που έκανε με την ανάληψη των καθηκόντων του (βλέπετε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στον Ευαγγελισμό), ώστε λέει να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, όσο και οι ασθενείς, προκειμένου να προχωρήσει στη χάραξη μιας «ανθρωποκεντρικής πολιτικής».
 
Μία αυταρχικότητα προφανέστατα σύμφωνη με τα περί «πολιτικής ηγεμονίας» του υφυπουργού του που ξεπερνά ωστόσο τον χώρο της απεξάρτησης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα περί «ανθρωποκεντρικής πολιτικής». Γιατί εκ του όρου προκύπτει ότι μία τέτοια πολιτική θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την βούλησή του, επί της οποίας ο κ. Κικίλιας αποδεικνύει προκλητική αδιαφορία. Προκλητική αδιαφορία στη συλλογική βούληση, εργαζομένων και μελών του ΚΕΘΕΑ, πολιτικών, κοινωνικών και λοιπών φορέων που με την ανακοίνωση των όσων ορίζει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διατράνωσαν με κάθε τρόπο, επισήμως αλλά και ατύπως την αντίθεσή τους σε αυτή.
 
Αδιαφορία που συνειρμικά επαναφέρει στο δικό μας μυαλό και τα περί «σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας» που πολλάκις χρησιμοποίησε  ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο της επένδυσης χρυσού στις Σάπες και φυσικά επαναλήφθηκε και από στελέχη της ΝΔ τόσο της περιοχής όσο και κυβερνητικά για να δικαιολογήσει την εκ νέου ανακίνηση του θέματος. Εν είδει  κατευνασμού της ευρείας κοινής γνώμης της Θράκης που ρητά και αμετάκλητα έχει δηλώσει την αντίθεσή της με κάθε τρόπο απέναντι σε αυτήν και κάθε είδους επένδυση που θα λειτουργήσει καταστροφικά για το μέλλον της περιοχής. Όπως αντίστοιχα έπραξαν με ψηφίσματα, σχετικές αποφάσεις, ανακοινώσεις, συλλαλητήρια και λοιπές κινητοποιήσεις χιλιάδες άνθρωποι σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ΚΕΘΕΑ. Συνειρμικά επαναφέρει την ανησυχία μας κυρίως γιατί ο κ. Κικίλιας με τη μέχρι τώρα διαχείριση του ζητήματος του ΚΕΘΕΑ αποδεικνύει πως ελάχιστα έως και μηδαμινά λαμβάνει υπόψιν την άποψη της πλειοψηφίας, ειδικά αν αυτή προέρχεται «από τα κάτω», τον ίδιο τον λαό.
 
Ως  υπέρμαχοι δε της άποψης περί μη «τσουβαλιάσματος» αν απομονώσουμε την περίπτωση του κ. Κικίλια, ποια η άποψη του πρωθυπουργού για τη διαχείριση του στο ζήτημα του ΚΕΘΕΑ; Πότε και με ποιον τρόπο αυτή εκφράστηκε; Γιατί εμείς μία σιωπή έχουμε λάβει ως τώρα την οποία εκλαμβάνουμε μάλλον ως σύμφωνη γνώμη. Και τελικά… πόσο  λαμβάνεται υπόψιν η άποψη της κοινής γνώμης από πλευράς των κυβερνώντων;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.