«Stop terrorism»: Τρομοκρατια, Ανθρωπινα Δικαιωματα και Χρηση Βιας

Επίκαιρη και πρωτότυπη ημερίδα διοργάνωσε το Εργαστήριο Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων “Κρατερός Ιωάννου” της Νομικής ΔΠΘ

Οι τρόποι με τους οποίους η αντιμετώπιση, αλλά και η πρόληψη του πολύμορφου φαινομένου της Τρομοκρατίας επηρεάζει τα κράτη, την άσκηση της πολιτικής αλλά και τα ανθρώπινα Δικαιώματα, αναλύθηκαν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στην Επιστημονική Ημερίδα «Stop terrorism»: Τρομοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Χρήση Βίας που διοργάνωσαν το Εργαστήριο Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων “Κρατερός Ιωάννου” της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη & Δρ. Α. Σαμαρά-Κρίσπη και το Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 

Φωτίζοντας πτυχές του φαινομένου της Τρομοκρατίας

 
Το νεοσύστατο εργαστήριο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων «Κρατερός Ιωάννου» διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση μαζί με δύο από τα πιο γνωστά και έγκυρα ιδρύματα Διεθνών μελετών, το Ίδρυμα Κούφα και το Ίδρυμα Κρίστη, για ένα θέμα που μένει συνεχώς στην επικαιρότητα για πολλά χρόνια, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος, για ορισμένα κράτη, όπως το Ισραήλ, ήταν ένα ζήτημα που τα απασχολεί για δεκαετίες, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο απασχολεί τη διεθνή κοινότητα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και έπειτα. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, κράτη που είναι παραδείγματα κράτους δικαίου για την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, έκαναν μεγάλες εκπτώσεις, παρεκκλίνοντας από την απαγόρευση βασανιστηρίων ή δολοφονώντας εξωδικαστικά στελέχη αυτών των ενόπλων οργανώσεων.
 
Αυτές οι δράσεις παρουσιάζονται ως προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας σε μια ασύμμετρη σχέση σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής για να διευκρινίσει όμως ότι «αν υπάρχει κάποια ασύμμετρη σχέση αυτή σε διεθνές επίπεδο αυτή είναι πάντα υπέρ του κράτους». «Με αυτή την ημερίδα», συμπλήρωσε, «προσπαθούμε να φωτίσουμε πτυχές του φαινομένου της τρομοκρατίας, των σχέσεων και του νομικού πλαισίου εντός του οποίου διαμορφώνονται και επιλύονται όλα αυτά τα ζητήματα».
 
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε πως υπάρχει μάλιστα και μια πίεση, που υπαγορεύεται από την προσπάθεια των κυβερνήσεων να είναι αποτελεσματικές και να βλέπουν το ζήτημα της τρομοκρατίας ως απλά καταστολής και διαχείρισης, και όχι αντιμετώπισης των ουσιαστικών προβλημάτων που οδηγούν στο να γίνει κάποιος τρομοκράτης, και να ασκήσει βία είτε εναντίον κρατικών δομών είτε αθώων.
 

Απαραίτητα τα άμεσα μέτρα που θα ενέχουν χαρακτήρα πρόληψης

Λαμβάνοντας τον λόγο η Δρ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη εξήγησε αρχικά πως το ΊδρυμαΔιεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη έχει σαν στόχο την ανάπτυξη διεθνών νομικών θεμάτων που έχουν διαχρονικότητα και κυρίως επικαιρότητα, όπως προβλήματα της Ευρώπης, προβλήματα στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, θέματα εκμεταλλεύσεων υδρογονανθράκων, τη διεθνή συμφωνία για τα Σκόπια.
 
Επίσης το Ίδρυμα κάνει πολύ σημαντικές εκδόσεις, και αυτή τη στιγμή δρομολογεί μια πολύ μεγάλη έκδοση, όσο αφορά τις μειονότητες που υπάρχει στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει εγχειρίδιο για τους φοιτητές, καθώς και ένα μεγάλο σύγγραμμα, για τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και τις πολιτικές που άσκησε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.
 
Όσο για την ημερίδα στην Κομοτηνή, τόνισε πως το θέμα είναι πάρα πολύ επίκαιρο αλλά και πολύμορφο, μιας και πλέον είναι παγκοσμιοποιημένο.
 
«Θα παρατηρούσα κατ’ αρχήν μια ολιγωρία των καθ’ ύλην αρμόδιων Διεθνών Θεσμικών Οργάνων περί την αναγκαστική και ταχύτατη διαχείριση του θέματος, όσο αφορά τη θέσπιση αναγκαστικών και άμεσων μέτρων, που θα πρέπει να τηρηθούν και να υιοθετηθούν σε κρατικό επίπεδο, προκειμένου να κατασταλεί το φαινόμενο αυτό της Τρομοκρατίας» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως οι θεματικές αυτές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, με κάθε εισηγητή να έχει επιλέξει μια δική του ενότητα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Ευχήθηκε δε να ήταν δυνατόν να γίνει κάποια έκδοση των πρακτικών, γιατί το θέμα αυτό, που προκύπτει για πρώτη φορά εδώ και εξετάζεται συγκροτημένα, θα απασχολήσει όλους και τα προσεχή χρόνια, λαμβανομένης υπόψιν της αύξησης των φαινομένων της τρομοκρατίας, αλλά και της στάσεως των κρατών σε σχέση με το φαινόμενο αυτό.
 
Ιδιαίτερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε πως είναι μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση η σχέση μεταξύ τρομοκρατικών ενεργειών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θέλει adhoc ειδικούς χειρισμούς.
 
«Πολλά μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντιτίθενται στην πλήρη ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ατόμων, αποστερώντας βασικά δικαιώματα που δικαιούνται» σημείωσε. Τα Κράτη βέβαια, είναι υποχρεωμένα να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες, και από την άλλη αντιλαμβάνεται κάνεις ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να θεσπιστούν ορισμένα ρηξικέλευθα μέτρα, και πάρα πολύ σύντομα.«Με γνώμονες τις διεθνείς συμβάσεις αφενός, και τη θέση του ΟΗΕ που πλέον κατέστη υποχρεωτική μετά τις τρομοκρατικές εκδηλώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά μέτρα, που θα πρέπει κύρια και πρώτιστα να ενέχουν στοιχεία πρόληψης» κατέληξε.
 

Στήριξη για την καλλιέργεια του διεθνούς δικαίου

Σκοπός του Ιδρύματος Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα και καλλιέργεια του διεθνούς δικαίου σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα η προώθηση της διεπιστημονικής μελέτης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Μαριλένα Παπαδάκη Διδάκτωρ Ιστορίας EHESS, Paris, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου, τονίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο στήριξαν αυτή την προσπάθεια.
 
Η κ. Παπαδάκη παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας εισήγηση για την πρόσληψη της έννοιας της διεθνούς τρομοκρατίας στον μεσοπόλεμο , με τίτλο «από την Επιτροπή Υπευθύνων Εγκλημάτων Πολέμου και Ποινών (1919) στην Επιτροπή για την Καταστολή της Τρομοκρατίας (1937)».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.