Την προταση για τη διεκδικηση του Τμηματος Ανατολικων Γλωσσων και Πολιτισμων επαναφερει ο Κωστας Κατσιμιγας

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» καλεί σε συστράτευση τις τοπικές δυνάμεις, διαβλέποντας την «ευκαιρία» στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Την συστράτευση όλων των δυνάμεων, πολιτικών και μη, της περιοχής για την «διεκδίκηση» του Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στην Κομοτηνή, ζητά ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Κώστας Κατσιμίγας, με την αφορμή της «ευκαιρίας» που επαναφέρει η προχθεσινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Για την ιστορία, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών, βρίσκεται ανάμεσα στην δημοσιευθείσα από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων λίστα των τμημάτων η ίδρυση των οποίων αποφασίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας του κ. Κώστα Γαβρόγλου, τη λειτουργία των οποίων τόσο η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός κ. κ. Βασίλης Διγαλάκης έθεσαν εν αμφιβόλω, κάνοντας λόγο για τμήματα η ίδρυση των οποίων εξυπηρετεί «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και έγινε δίχως συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
 

Μια πρόταση από το παρελθόν

 
Η ανακοίνωση του Υπουργείου και η συμπερίληψη του Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λειτούργησε ως υπενθύμιση της σχετικής πρότασης που είχε καταθέσει ο κ. Κατσιμίγας προεκλογικά, τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τότε, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, για την ίδρυση του Τμήματος στην Κομοτηνή, υπό την «σκέπη» της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ.
 
Μία πρόταση δε, που όπως έκανε σαφές μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»  ο κ. Κατσιμίγας είχε τύχει θερμής ανταπόκρισης και ενθουσιασμού από τους προαναφερθέντες, γεγονός που ωστόσο δεν διαφάνηκε από τις μετέπειτα κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Υπουργείου Παιδείας που λίγο καιρό  μετά ανακοίνωσε την ίδρυση του Τμήματος στην Θεσσαλονίκη υπό την «σκέπη» του νεοσύστατου Διεθνούς Πανεπιστημίου.
 
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο ίδιος την πρόταση αυτή είχε θέσει στο παρελθόν  και στον βουλευτή Ροδόπης και πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, επί της Υπουργίας του, ο οποίος την αντιμετώπισε επίσης με ενδιαφέρον χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στον όποιο σχεδιασμό.
 

Η μοναδικότητα του Τμήματος και η ελκυστικότητα του επιστημονικού αντικειμένου οι λόγοι της πρότασης

 
Εξηγώντας το σκεπτικό του ο κ. Κατσιμίγας τόνισε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος στην Κομοτηνή θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, λόγω της μοναδικότητας του αλλά και του ελκυστικού επιστημονικού ενδιαφέροντός του. Συγκεκριμένα όπως εξήγησε «οι ανατολικές γλώσσες, δηλαδή τα κινέζικα, τα κορεάτικα, τα γιαπωνέζικα και τα ινδικά, αποτελούν σήμερα τις 4 διεθνείς γλώσσες του εμπορίου και της βιομηχανίας, είναι πολύ περιζήτητες ως γλώσσες και στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ λίγα Πανεπιστήμια στα οποία διδάσκονται αυτές σε ακαδημαϊκό επίπεδο». Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πως ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια που προσφέρουν το αντικείμενο αυτό είναι το Πανεπιστήμιο της Βενετίας, το οποίο για τον λόγο αυτό αποτελεί πόλο έλξης τόσο για Ιταλούς όσο και για αλλοδαπούς φοιτητές. Με βάση το παράδειγμα αυτό ο ίδιος επέμεινε στην μοναδικότητα του Τμήματος για να εξηγήσει πως αυτή θα λειτουργούσε απαγορευτικά και το ενδεχόμενο μεταγραφών των νεοεισερχομένων φοιτητών του, που σήμερα πλήττει και τα υφιστάμενα τμήματα του ΔΠΘ.
 
Η ίδρυση του Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών θα εξυπηρετούσε επίσης και την λογική της «αποκέντρωσης» των Πανεπιστημιακών σχολών ακολουθώντας το παγκόσμιο παράδειγμα και όχι την ενδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων πανεπιστημίων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
 
Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα ο κ. Κατσιμίγας επεσήμανε την ανάγκη συστράτευσης πολιτικών, φορέων, της εν γένει τοπικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου, το οποίο ωστόσο στο παρελθόν όπως επεσήμανε δεν αντιμετώπισε με ενθουσιασμό την ιδέα. «Τα κριτήρια των ακαδημαϊκών είναι διαφορετικά. Με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό είδαμε την διοίκηση του ΔΠΘ να δέχεται την ίδρυση στην Κομοτηνή σχολής ψυχολογίας, που υπάρχει ήδη σε 7 -8 πόλεις στην Ελλάδα. Εάν δηλαδή  στην Κομοτηνή περνούσαν για παράδειγμα 150 φοιτητές ψυχολογίας έχετε επίγνωση πόσοι θα μείνουν; Ωστόσο τα κριτήρια, σας είπα, είναι διαφορετικά. Εγώ θα ήθελα πρωτίστως η πολιτική ηγεσία του τόπου να συστρατευτεί σε αυτήν την υπόθεση και να πείσει και την πανεπιστημιακή κοινότητα, την διοίκηση του πανεπιστημίου, να δοθεί μάχη για αυτό το πράγμα».
 

Η μόνη Σχολή στα Βαλκάνια για τις Ανατολικές Γλώσσες

 
Ερωτηθείς δε για την στελέχωση του πιθανού Τμήματος ο ίδιος υπενθύμισε το παράδειγμα του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για να εξηγήσει πως δεν πρόκειται για ένα τμήμα «εσωτερικής κατανάλωσης». Όπως εξήγησε «θα ακούσουμε σίγουρα ότι δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχουν υποδομές κ.α. Θα υπενθυμίσω όμως ότι όταν ιδρύθηκε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή το1984, πρωτολειτούργησε με 9 αποσπασμένους καθηγητές από την μέση εκπαίδευση για να φτάσει σήμερα να είναι το καλύτερο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας. Επομένως το πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο τμήμα και το ποιος θα διδάξει κινέζικα – φυσικά κανένας από τους υφιστάμενους πανεπιστημιακούς και πολύ περισσότερο κανένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες της Κομοτηνής – αφορά σε ξένους καθηγητές, ενδεχομένως από άλλες χώρες, οι οποίοι θα έρθουν για να διδάξουν». «Δεν θα είναι υλικό που θα “ανακυκλωθεί” από το δικό μας πανεπιστήμιο, ωστόσο είναι κάτι το οποίο αφορά κυρίως την πόλη» συνέχισε, επισημαίνοντας την ώθηση που ένα τέτοιο τμήμα θα δώσει τόσο στην πόλη όσο και στο ΔΠΘ. «Φανταστείτε ότι θα είμαστε η μόνη σχολή, στα Βαλκάνια τουλάχιστον, όπου θα διδάσκονται αυτές οι γλώσσες, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές στο διεθνές εμπόριο» τόνισε υπεραμυνόμενος της πρότασής του.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.