Το μηνυμα της Κυριακης

«Το ερώτημα των πολλών»

Κύριε «Τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;»
 
Η απάντηση του Κυρίου στο ερώτημα του νομομαθή Ιουδαίου, «εν τω νόμω τι γέγραπται» δεν ενδιέφερε μόνο εκείνον. Ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους.
 
Δεν αρκεί βέβαια οποιαδήποτε γνώση του νόμου του Θεού. Πρέπει να είναι σωστή και πλήρης. Το στηρίζει και η δήλωση του Χριστού, ο οποίος «δεν ήλθε να καταργήσει το μωσαϊκό νόμο και όσα προανήγγειλαν οι Προφήτες, άλλα να τα συμπληρώσει».
 
Ο νόμος του Θεού εκφράζει το θέλημά Του και είναι οδηγός, χρήσιμος και αναγκαίος στον άνθρωπο. Καθορίζει τον τρόπο της επίγειας πορείας και αναστροφής του. Ρυθμίζει τις σχέσεις του με τον Θεό και με τους συνανθρώπους του. Υπαγορεύει το χρέος και τα καθήκοντα του ανθρώπου προς Εκείνον, προς τον εαυτό του και προς τον πλησίον. Βοηθάει να γνωρίσουμε το καλό και το κακό, τι είναι αρετή και τι είναι αμαρτία. Όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που δεν τους δόθηκε ως γραπτός ή δεν τον πληροφορήθηκαν, έχουν «γραμμένο μέσα τους, στις καρδιές τους, το νόμο, τον όποιο μαρτυρεί η συνείδησή τους».
 
Ο νόμος του Θεού δεν έχει θέση ενός σπουδαίου ενθυμίου ή κειμηλίου. Δόθηκε στον άνθρωπο για τη δαιδαλώδη πορεία του στην επίγεια ζωή. Είναι η πυξίδα που οφείλει να συμβουλεύεται πάντοτε, εφόσον θέλει την προστασία, τη βοήθεια και την ευλογία του Θεού. Γι’ αυτό καλείται να ακολουθεί θεληματικά τα μηνύματά του και μάλιστα με ακρίβεια και με συνέπεια. Όσοι πιστεύουν στο Θεό και θέλουν ουσιαστική σχέση μαζί Του, έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν πάντοτε το νόμο, το θέλημά Του. Για τη σημασία της εφαρμογής αυτής μας διαβεβαιώνει ο λόγος του Κυρίου: «Ος αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών». Ο Θεός δεν βραβεύει την ικανοποίηση του εγώ μας, αλλά εμπνέει και ζητεί από όλους ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον πλησίον.
 
Η εφαρμογή του νόμου του Θεού συνυφαίνεται με την έμπρακτη προσφορά της αγάπης. Το μήνυμα αυτό θέλησε να δώσει ο Κύριος στον προβληματισμένο νομικό με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη. Ο Κύριος στη διδασκαλία Του αναφέρθηκε στη δεύτερη εντολή του μωσαϊκού νόμου: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Πλησίον μας είναι ο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα αν ζει κοντά μας η μακριά. Προσέφερε όμως αμέσως ο Χριστός το στοιχείο του τελειότερου τύπου της χριστιανικής αγάπης με την προσθήκη: «Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς».
 
 

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος

 
 
Κυριακή,10-11-2019, Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευγενώς προσκληθείς θα μετάσχει των εορτίων εκδηλώσεων και του  τελεσθησομένου Αρχιερατικού συλλείτουργου στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Παύλου Βεροίας, για τη συμπλήρωση χρυσού ιωβηλαίου Ιερωσύνης και αργυρού ιωβηλαίου Αρχιερωσύνης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
 
Κυριακή,10-11-2019, 6:00 μ.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον Παρεκκλήσιο Αγίου Μηνά της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων (Γηροκομείου) Κομοτηνής.
 
Δευτέρα,11-11-2019, Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στο εορτάζον Παρεκκλήσιο Αγίου Μηνά της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων (Γηροκομείου) Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.