Μοντερνα νοτα σε αρμονια με την ποντιακη παραδοση, ο νεος δισκος «Καρδιας Λογοπα»

Ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής παρουσίασε με υπερηφάνεια την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Χρήστου Ιωαννίδη

Μια μοναδική εκδήλωση προς τιμήν του ποντιακού τραγουδιού, έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Νοεμβρίου στην Λέσχη Κομοτηναίων, από τον Μορφωτικό Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος». Ο λόγος για την παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Καρδίας Λογόπα», του νέου ταλαντούχου δημιουργού και φοιτητή του ΔΠΘ, Χρήστου Ιωαννίδη.
 
Σκεπτόμενοι, ότι ο νεαρός φοιτητής κατάφερε να εισάγει κάτι καινούργιο στην μουσική παράδοση του Πόντου, τα μέλη του συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» θεώρησαν καθήκον τους να γνωστοποιήσουν αυτήν την τόσο σημαντική καλλιτεχνική δημιουργία, με απέραντο σεβασμό στην μουσική παράδοση, στο ευρύτερο κοινό του συλλόγου και της Κομοτηνής.
 

«Τα τραγούδια δένουν όμορφα με την παράδοση και την λαογραφία του ποντιακού πολιτισμού»

 
Ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής, κ.Στέλιος Νικολάου, απέδωσε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για την πιστή συμμετοχή και στήριξη των πολιτών και των μέσων σε κάθε προσπάθεια του σωματείου. Ο κ. Νικολάου σχολιάζοντας την μουσική δημιουργία του νεαρού φοιτητή έκανε λόγο για «ένα cd που πραγματικά έγινε με πολύ αγάπη και μεράκι» για να δηλώσει τον ενθουσιασμό του, τόσο για το επίπεδο των μουσικών που εργάστηκαν για την δημιουργία του όσο και για το αισθητικό αποτέλεσμα.«Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, βλέποντας τον συγκεκριμένο δίσκο, γιατί μπορεί κανείς ακόμη να καταλάβει το τεράστιο επίπεδο των μουσικών από το εξώφυλλο, πολύ περισσότερο δε γιατί τα τραγούδια που περιλαμβάνονται έχουν πολύ μεγάλη σύνδεση με την παράδοση και την λαογραφία μας. Προάγεται ένας διαφορετικός τρόπος τέχνης, μια μοντέρνα νότα που συμβαδίζει και δένει αρμονικά και όμορφα με την παράδοση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος θεωρώ, οι νέοι καλλιτέχνες να σέβονται την παράδοση, να την εξελίσσουν και να την αφιερώνουν στην μνήμη και τιμή των προγόνων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Χρέος των συλλόγων να αναδεικνύουν προσπάθειες που διαφυλάσσουν την ποντιακή διάλεκτο»

 
Ο ίδιος εξήγησε πως «είναι χρέος μας, όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, να αναδεικνύουμε αυτές τις δουλειές και να κάνουμε και άλλου είδους εκδηλώσεις πέρα από τις στενές χορευτικές, οι οποίες καλλιεργούν το πνεύμα και μεταδίδουν και άλλα ερεθίσματα στο κοινό. Πέρα από το μουσικό κομμάτι, αυτός είναι ένας τρόπος να διασώσουμε και την ποντιακή διάλεκτο, η οποία σιγά σιγά χάνεται και κινδυνεύει να παραδοθεί στη λήθη. Όλοι οι νέοι τρόπον τινά μακάρι να παίρνουν ως παράδειγμα τον Χρήστο Ιωαννίδη και να συνεχίσουν την διάδοση της πολύ σπουδαίας και πλούσιας ποντιακής διαλέκτου».
 

«Δεν πρόλαβε να με ακούσει ο πατέρας μου, αλλά καταφέραμε να αποτυπώσουμε στο τραγούδι, ότι μας σημάδεψε»

 
Με την σειρά του εξέφρασε την απέραντη χαρά του, ο νέος δημιουργός του δίσκου κ. Χρήστος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής ήταν ο μεγάλος αρωγός στο να ακουστεί μπροστά από το μεγάλο κοινό αυτή η πρωτότυπη μουσική δημιουργία. Με μεγάλη συγκίνηση αφιέρωσε τον δίσκο αυτό στον πατέρα του, για να εξηγήσει πως ναι μεν ο ίδιος δεν πρόλαβε να ακούσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο αποτελεί την αποτύπωση αυτής της δύσκολης περιόδου τόσο από πλευράς του ιδίου όσο και των συνεργατών του.
 

«Αισθάνομαι τον Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής σαν δεύτερη οικογένεια μου»

 
Κλείνοντας, ο νεαρός τραγουδιστής, δεν παρέλειψε να εκφράσει την απέραντη ευγνωμοσύνη του που έχει δίπλα του μια οικογένεια ανθρώπων, τον σύλλογο ποντίων Κομοτηνής, που τα τελευταία δύο χρόνια πραγματικά αισθάνεται σαν δεύτερη οικογένεια του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.