Ο IGB κομματι μιας ευρυτερης ενεργειακης συνεργασιας στα Βαλκανια

Το εργοτάξιο τμήματος του αγωγού επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μαζί με τους Πρέσβεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Αζερμπαϊτζάν

Το εργοτάξιο τμήματος του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στην περιοχή Χάσκοβο επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός κ. Μπόικο Μπορίσοφ, μαζί με τους Πρέσβεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, στο εργοτάξιο τμήματος του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στην περιοχή Χάσκοβο, προκειμένου να διαπιστωθεί από κοντά η πρόοδος των εργασιών του εν λόγω στρατηγικού έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία τόσο Ελλάδας-Βουλγαρίας, όσο και των χωρών της ευρύτερης περιοχής.
 
Ο IGB αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2020 και αποτελεί σημαντικό μέρος του κάθετου διαδρόμου που προβλέπεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από ποικίλες πηγές, ήτοι από το διαδριατικό αγωγό μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου (TAP), τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), καθώς και τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.
 
Σε δήλωσή του ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, κ. Χρονόπουλος, κατά τη επίσκεψη στο εργοτάξιο του IGB στο Χάσκοβο, εξέφρασε τη χαρά του γιατί το έργο του IGB λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά.
 
«Για την Ελλάδα είναι τριπλής σημασίας. Πρώτον, συμβάλλει στη στενή συνεργασία σε έναν ευαίσθητο στρατηγικό τομέα, εκείνον της ενέργειας, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Δεύτερον, συμβάλλει με υψηλή προστιθέμενη αξία στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Και τρίτον, μας φέρνει, τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ηνωμένες Πολιτείες, στην αρχή ενός μεγαλύτερου προγράμματος συνεργασίας στην ενέργεια» ανέφερε.
 
Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU), που θα είναι κοινό πρόγραμμα Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ηνωμένων Πολιτειών και ο IGB αποτελεί την απαρχή του, έχοντας πάντα βέβαια ως υπόβαθρο την ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν. «Αυτό δείχνει πως μπορεί να αλλάξει η περιοχή μας και η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία να είναι ο πυρήνας αυτής της αλλαγής» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.