Γιαννης Στοφοριδης: Απο την Καβαλα σε κορυφαιες διοργανωσεις ανα τον κοσμο

Ο διεθνούς αναγνωρισιμότητας αθλητής συμμετέχει σε προπονήσεις της ΑΕ Κομοτηνής

Ένας από τους καλύτερους αθλητές της χώρας στον χώρο του kickboxing, oΓιάννης Στοφορίδης, βρέθηκε από τη γειτονική Καβάλα στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας σε προπονήσεις του αντίστοιχου τμήματος της ΑΕ Κομοτηνής.
 
Πρόκειται για «έναν εκ των κορυφαίων αθλητών στην Ελλάδα» κατά τα λεγόμενα του προπονητή της Α.Ε. Κομοτηνής, Απόστολου Κολάτση, που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, παρέμεινε στην ενεργό δράση με επιμονή και πειθαρχεία, στο πλαίσιο μιας διαρκούς προσπάθειας για την πραγματοποίηση των ονείρων του.
 
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πόλη μας ο «ΠτΘ», συνομίλησε μαζί του τόσο για την καριέρα του όσο και για αυτό που τον συνδέει με την πόλη.
 
Γιάννης Στοφορίδης λοιπόν αναλυτικά…
 
ΠτΘ: Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το άθλημα;
Γ.Σ.: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το kickboxingστα 18 μου χρόνια. Στο χωριό όπου διέμενα, πέραν της πάλης, δεν υπήρχε κάποια άλλη πολεμική τέχνη. Έτσι, έπειτα από προσωπική αναζήτηση βρήκα τη σχολή του μέχρι και σήμερα δασκάλου μου Παναγιώτη Καρανικολή, «Μαχητές» στην Καβάλα. Αποτελεί δηλαδή κάτι το οποίο ξεκίνησε σαν χόμπι και κατέληξε ως δουλειά, γεγονός για το οποίο νιώθω ιδιαίτερα τυχερός. Βιοπορίζομαι κάνοντας αυτό που αγαπώ.
 
ΠτΘ: Πώς είναι η προετοιμασία ενός αθλητή του δικού σου επιπέδου;
Γ.Σ.: Hπροετοιμασία είναι αρκετά δύσκολη και απαιτητική. Ακολουθώ ένα αυστηρό πρόγραμμα που εκδίδει ο αθλητικός προπονητής και περιλαμβάνει τρείς διπλές προπονήσεις, δύο μονές και μία μέρα ξεκούραση. Κατά τη διάρκεια δε της αγωνιστικής περιόδου, οφείλω να προσέξω ιδιαίτερα και την διατροφή που είναι το Α και το Ω ενός αθλητή.
 

Στον τελικό του «Enfusion» στις 6 Δεκεμβρίου

 
ΠτΘ: Πέραν των εγχώριων δεδομένων, το ιστορικό σου είναι εμπλουτισμένο και με συμμετοχές σε διάφορους διεθνείς αγώνες.
Γ.Σ.: Έχω αγωνισθεί σε μια από τις πλέον αναγνωρισμένες διοργανώσεις του κόσμου όπως είναι αυτή του «Enfusion» στο Darmstadtτης Γερμανίας όπου συμμετείχα τον Μάιο και προκρίθηκα στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου.

 

«Οι αθλητές στην Ελλάδα δεν έχουν το κίνητρο να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο»

 
ΠτΘ: Βάσει των εμπειριών σου, πώς είναι τα δεδομένα του αθλήματος στην Ελλάδα συγκριτικά με το εξωτερικό;
Γ.Σ.: Aναφορικά με το επίπεδο, είμαστε η μέρα με τη νύχτα κι αυτό συμβαίνει κυρίως διότι οι αθλητές στην Ελλάδα δεν έχουν το κίνητρο να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο του αθλήματος. Για παράδειγμα, στα γυμναστήρια που έχω παρευρεθεί στο εξωτερικό, υπάρχουν 50-60 επαγγελματίες-ενεργοί αθλητές, τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν 2-3. Επιπλέον, διεξάγονται πολύ περισσότερες διοργανώσεις οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν και περισσότεροι χορηγοί. Ωστόσο, υπάρχει ένα ισχυρό δυναμικό αθλητών στη χώρα μας που έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί και στο εξωτερικό.
 
ΠτΘ: Έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες του αθλήματος στη χώρα;
Γ.Σ.: Βέβαια. Όταν κλείσω την ενεργή δράση μου στους αγώνες, σκοπεύω να ανοίξω μια σχολή μέσω της οποίας θα μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου. Έχω δηλαδή ένα πλάνο το οποίο θα προσπαθήσω να ακολουθήσω έτσι ώστε να εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον για το άθλημα στην Ελλάδα.
 
ΠτΘ: Tι θα έλεγες σε ένα παιδί που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το άθλημα;
Γ.Σ.: Γενικότερα, ο αθλητισμός συμβάλλει στην ομαλή φυσική και ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού, προσφέροντας παράλληλα υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Ειδικά και αναφορικά με το Kick Boxing, τα παιδιά είναι πλήρως καλυμμένα στους αγώνες και η πιθανότητα σκληρού τραυματισμού συγκριτικά με τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες, είναι μηδαμινή.
 

«Οι εικόνες από τα ταξίδια, είναι οι καλύτερες αναμνήσεις που μπορεί να έχει ένας αθλητής»

ΠτΘ: Τι κρατάς από τα ταξίδια για διεθνείς αγώνες;
Γ.Σ.: Όλες οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από τα ταξίδια για διεθνείς αγώνες είναι ξεχωριστές. Γνώρισα και αγωνίστηκα με πολλούς καταξιωμένους αθλητές που αν μη τι άλλο συνέβαλλαν στη διαμόρφωση του επιπέδου στο οποίο βρίσκομαι τώρα. Οι εικόνες από τα ταξίδια, είναι οι καλύτερες αναμνήσεις που μπορεί να έχει ένας αθλητής.
 
ΠτΘ: Ποιος ο συνδετικός κρίκος με την Κομοτηνή;
Γ.Σ.: Αυτό που με συνδέει με την Κομοτηνή είναι ο αθλητικός σύλλογος Α..Ε. Κομοτηνής, όπου προπονούμαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπό την καθοδήγηση του προπονητή Αποστόλη Κολάτση και του βοηθού προπονητή Ιωσήφ Τσάκαλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.