Το 4ο Συνεδριο Νεοελληνιστων για πρωτη φορα στην Ελλαδα χαρη στη συμβολη του ΤΙΕ του ΔΠΘ

202 σύνεδροι από 18 χώρες θα βρεθούν στην πόλη μας

Μανόλης Βαρβούνης Πρόεδρος ΤΙΕ
«Νομίζω ότι ο μέσος λόγιος ενδιαφερόμενος, Κομοτηναίος και Θρακιώτης δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία  να ακούσει τις διαλέξεις των κορυφαίων αυτών επιστημόνων»

 
Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, διοργανώνει το 4ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών με θέμα «Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019)». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου 2019 στην Κομοτηνή.
 
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Μανόλης Βαρβούνης, μίλησε για το συνέδριο παραθέτοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι.
 

Ο θεσμός του συνεδρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 
Αρχικά, ο κ. Βαρβούνης ανέφερε πως αποτελεί μεγάλη τιμή  το γεγονός ότι κατόπιν διεκδίκησης με υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, το ΔΠΘ κατάφερε να αναλάβει τις εργασίες  του 4ου κατά σειρά συνεδρίου, το οποίο αποτελεί θεσμό που φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επιπλέον, ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει την επιτυχία της προσπάθειας, αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τη διεξαγωγή του συνεδρίου δεν αναλαμβάνει το κεντρικό πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της χώρας στην οποία πραγματοποιείται.
 

202 Σύνεδροι από 18 διαφορετικές χώρες

 
Αναφορικά με τις εργασίες του συνεδρίου, στο διάστημα 22,23 και 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν  9 παράλληλες συνεδρίες και 43 μη παράλληλες συνεδρίες. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 κεντρικές ομιλίες στην ολομέλεια και 173 ανακοινώσεις. Το σύνολο των συνέδρων είναι 202, εκ των οποίων 48 βαλκάνιοι και 16 ευρωπαίοι από 18 διαφορετικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Πολωνία, Γεωργία, Ρωσία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο).
 
Στόχος του αρμόδιου επιστημονικού προσωπικού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβούνης,  είναι «τόσο το ΔΠΘ όσο και η Κομοτηνή, να εγγραφούν σοβαρά ως εταίροι στο κίνημα των νεοελληνικών σπουδών, στο κίνημα δηλαδή που πραγματεύεται τον ελληνισμό από το 1453 ως τις μέρες μας, μέσα από το πρίσμα επιστημονικών πεδίων όπως η ιστορία, η λογοτεχνία, η λαογραφία κλπ». «Στην Ευρώπη και στον κόσμο, ο όρος νεοελληνιστές παραπέμπει στο σύνολο του νέου ελληνισμού, στην ιστορία του, τον πολιτισμό του , τη λαογραφία» τόνισε συμπληρωματικά ο πρόεδρος.

 

Ανοιχτές στο ευρύ κοινό οι εργασίες του συνεδρίου

 
Να σημειωθεί ότι οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθούν στα νέα ελληνικά ακριβώς διότι όλοι αυτοί που έρχονται από όλες τις χώρες μιλούν τη γλώσσα, ενώ η έναρξη και λήξη αυτού, επιλέχθηκε να διεξαχθούν στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο. «Νομίζω ότι ο μέσος λόγιος ενδιαφερόμενος, φιλίστορας, φιλαναγνώστης Κομοτηναίος και Θρακιώτης δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία  να ακούσει τις διαλέξεις των κορυφαίων αυτών επιστημόνων, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε ενδεχομένως τον τρόπο να παρακολουθήσει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβούνης.
 

Με την πρωτοφανή αρωγή της ευρωπαϊκής εταιρίας  νεοελληνικών σπουδών

 
Πέραν των τοπικών φορέων που συνέβαλλαν στη διεκδίκηση του συνεδρίου όπως η εταιρία αξιοποίησης του πανεπιστημίου, ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και η Μητρόπολη, τους οποίους και ευχαρίστησε, ο κ. Βαρβούνης τόνισε πως για πρώτη φορά υπήρξε χρηματοδότηση που προήλθε από την ευρωπαϊκή εταιρία νεοελληνικών σπουδών.
 

Επερχόμενο συνέδριο με τίτλο «Λαϊκή παράδοση του Πόντου από το Παρελθόν στο Παρόν»

 
Τέλος, ο κ. Βαρβούνης προανήγγειλε τις εργασίες ενός ακόμη συνεδρίου με τίτλο «Λαϊκή παράδοση του Πόντου από το Παρελθόν στο Παρόν» που θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 29 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσμα συνεργασίας του εργαστηρίου λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας και του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.