Καταργειται (ξανα) η Αποκεντρωμενη;

Γνώμη

Την πρόθεσή του να μεταφερθούν αρμοδιότητες του κράτους που σήμερα έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες και τους Δήμους, εξέφρασε κατά την Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
 
Ανέφερε πως είναι απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια «ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας», και να μεταφερθούν στην περιφερειακή ,αλλά και στη πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος.
 
Αν σας φαίνεται ότι την συγκεκριμένη πρόταση την έχετε ξανακούσει, δεν κάνετε λάθος: το 2017 όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης,
 
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συζήτηση κρατά, τουλάχιστον από το 2017 όταν αντίστοιχη εξαγγελία είχε κάνει ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η οποία, ωστόσο, ουδέποτε υλοποιήθηκε.
 
Τότε βέβαια είχε μιλήσει για περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, ώστε να υπάρχει ενιαία και ομοιόμορφη άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων, κάτι που όμως ουσιαστικά θα δημιουργούσε νέες Περιφερειακές διοικήσεις, στην ίδια χωροθεσία με τις παλιές, την ώρα που υφίστανται και οι αιρετές περιφέρειες.
 
Τώρα δεν γνωρίζουμε αν θα προχωρήσει και η ιδέα του νέου Υπουργού, και δεν θέλουμε να προτρέχουμε, όμως μπορεί να ακούγεται καλή, γιατί θα αφαιρέσει και ένα στρώμα γραφειοκρατίας κάτω από το οποίο οι σημερινές διοικήσεις ασφυκτιούν, όμως τα οφέλη θα είναι μικρά αν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων δεν συνοδευτεί από μεταφορά προσωπικού, αλλά και πόρων, ώστε να λειτουργήσουν σωστά όλες οι αυτοδιοικητικές δομές.
 
Επιπλέον το Ελληνικό Κράτος, συγκεντρωτικό από φύση και νοοτροπία, πολύ δύσκολα θα αφήσει λίγο πιο «λάσκα τα λουριά» στους αυτοδιοικητικούς, γιατί μόνος φόβος τους είναι, όπως είχε πει και ένας παλιός συνδικαλιστής, «ότι οι Δήμαρχοι θα κόψουν καπίστρι» και μετά, ποιος τους μαζεύει…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.