Το Αγρινιο, τα τσεμπελια και μια προταση για δημιουργια δικτυου πολεων του καπνου

Παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή ο συλλογικός τόμος «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα – Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός»

Κωνσταντίνα Μπάδα, επιμελήτρια του τόμου
«Επέλεξα να έλθω στην Κομοτηνή για να συνομιλήσουν οι πόλεις και οι εμπειρίες που είναι κοινές»

 
Πολλαπλώς διατυπωμένο στον δημόσιο λόγο αλλά ελάχιστα διερευνημένο το πόσο η καλλιέργεια του καπνού συνετέλεσε και συνεχίζει να συντελεί στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας όχι μόνο της Ροδόπης αλλά της συντριπτικής γεωγραφικής πλειοψηφίας της ΑΜΘ. Εξ ου και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης Κομοτηνής είχε μεγάλη αξία, κυρίως για τους «γόνιμους συγκρητισμούς» που μοιραία συμβαίνουν σε ανάλογες περιπτώσεις.
 
Τι κι αν τις δυο πόλεις χωρίζουν περισσότερα από 600 χλμ. δρόμου; Κομοτηνή και Αγρίνιο, όπως διαφάνηκε από την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα – Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός», μοιράζονται περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς. Μπασμάς στην πρώτη περίπτωση Τσεμπέλια στη δεύτερη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη φυσιογνωμία των δύο περιοχών, όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις της επιμελήτριας της έκδοσης, αφυπηρετούσας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Κωνσταντίνας Μπάδα, των ομιλητών κ.κ. Άγγελου Παληκίδη και Βασίλη Δαλκαβούκη-επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής καθηγητής αντίστοιχα του ΤΙΕ ΔΠΘ- και της  κ. Κατερίνας Σχοινά, φιλολόγου ΔΔΕ Ροδόπης.
 
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της στον «ΠτΘ» η κ. Μπάδα, για τη σημασία του καπνού στο Αγρίνιο, «για την πόλη του Αγρινίου, αλλά είμαι σίγουρη και για τις άλλες πόλεις που εντοπίζεται ανάλογη δραστηριότητα, η καπνοκαλλιέργεια ήταν η κινητήρια δύναμη, στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο».
 
«Θα έλεγα ότι», σημείωσε η ίδια, «το Αγρίνιο είναι του καπνού και παράλληλα ο καπνός του Αγρινίου. Αυτός προσδιόρισε την ταυτότητα της πόλης αλλά και πήρε από την πόλη την ταυτότητα του, αυτό που λέμε σήμερα ονομασία προέλευσης, καθώς υπάρχει μια ποικιλία που ονομάζεται τσεμπέλια που έγινε σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Η πόλη προσδιόρισε λοιπόν την ποικιλία και την εμπορική ταυτότητα του καπνού».

 

«Ο καπνός στο Αγρίνιο είναι ταυτισμένος με την αστικότητα με την γεωργική παραγωγή και με την οικογενειακή αυτάρκεια»

 
«Ταυτόχρονα όμως» έσπευσε να συμπληρώσει η κ. Μπάδα «ο καπνός εκτός από πλουτοπαραγωγική πηγή, εκτός του ότι έδωσε τη δυνατότητα να ζήσουν οικογένειες, κοινότητες και η ίδια η πόλη συνέβαλε και σε κοινωνικό επίπεδο καθώς χωρίς τον καπνό ενδεχόμενα να μην είχαμε έναν αστικό μετασχηματισμό στην πόλη του Αγρινίου μέχρι τουλάχιστον τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως ο καπνός στο Αγρίνιο είναι ταυτισμένος με την αστικότητα με την γεωργική παραγωγή και με την οικογενειακή αυτάρκεια σε πόρους και σε χρήματα».
 
Όσο για το αποτύπωμα του καπνού στη σημερινή φυσιογνωμία των κατοίκων του Αγρινίου η αφυπηρετούσα καθηγήτρια έκανε λόγο για πολλές μορφές μετα-μνήμης γύρω από τον καπνό που σήμερα εκφράζεται κυρίως πολιτισμικά. Πρόκειται για μετά-μνήμες που δεν είναι μονοδιάστατες όπως εξήγησε η ίδια για να καταθέσει στη συνέχεια το παράδειγμα των αιτημάτων της δημιουργίας ενός μουσείου καπνού στο Αγρίνιο ή της αξιοποίησης των καπναποθηκών, αιτήματα που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ευοδωθεί από τις εκάστοτε αρχές.
 
Όσο για την επιλογή της Κομοτηνής να αποτελέσει μια από τις πόλεις που παρουσιάστηκε ο συλλογικός τόμος η κ. Μπάδα επεσήμανε πως «επέλεξα να έλθω στην Κομοτηνή για να συνομιλήσουν οι πόλεις και οι εμπειρίες που είναι κοινές».  Μάλιστα κατέθεσε την πρόταση, κλείνοντας «να αναπτυχθεί μια συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων τόσο για να εντοπιστούν κοινά σημεία όσο και να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και γιατί όχι όλα αυτά να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία δικτύου πόλεων του καπνού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.