Κλειδι η αλλαγη νοοτροπιας στην βελτιωση των ποσοστων ανακυκλωσης σε Κομοτηνη και ΑΜΘ

Ημερίδα για την ανακύκλωση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων διοργάνωσε η ΔΙΑΑΜΑΘ

Το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων και πώς η εφαρμογή της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, αλλά και της ορθής απόρριψης άλλων υλικών, όπως τα μπάζα από κατασκευαστικές εργασίες, αποτελεί ζήτημα τόσο υποδομών όσο και αλλαγής νοοτροπίας, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που πραγματοποίησε η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) στην Κομοτηνή την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.
 
Η ημερίδα αποτέλεσε και μια ευκαιρία ώστε οι εμπλεκόμενοι στην διαχείριση των απορριμμάτων, μετά και τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, να γνωριστούν ή και να ξαναγνωριστούν.
 
Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ενημέρωση για τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Συσκευασίες και Απόβλητα Συσκευασιών, Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), Απόβλητα Ηλεκτρικών Στηλών & Συσσωρευτών) ενώ παρουσιάστηκαν και τα ζητήματα της απόρριψης Αποβλήτων, Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
 
Να σημειωθεί πως στην ημερίδα παρέστησαν και αρκετά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάποιοι εκ των οποίων μίλησαν και για τη σημασία της εκπαίδευσης στην αλλαγή της νοοτροπίας γενικότερα, όπως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Ι. Σιγούρος και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Α. Σχοινά.

Θεόδωρος Μουριάδης
 
«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση, μιας και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ανακυκλώνουν»

 Η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για όλη την περιφέρεια αλλά και κάθε Δήμο, ώστε να προχωρήσει η ανακύκλωση, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι Δήμοι, ο ένας μετά τον άλλο, αυξάνουν τα τέλη τους, όχι γιατί το επιθυμούν οι Δήμαρχοι, αλλά γιατί το νέο σύστημα τιμολογιακής πολιτικής τους υποχρεώνει να πληρώνουν περισσότερα στη ΔΙΑΑΜΑΘ.
 
Όμως αυξάνοντας την ανακύκλωση, μπορούν να μειώσουν αυτό το ποσό, φτάνοντας τη μείωσε σε ύψος του 25%. Πέρα από το οικονομικό ωστόσο, σημαντικό είναι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και για το μέλλον της χώρας.«Αυτοί οι μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων που βλέπουμε στους σκουπιδότοπους, πρέπει να σταματήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουριάδης, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα, εξήγησε, στην κυκλική οικονομία, που αποτελεί το μέλλον στη διαχείριση απορριμμάτων, γιατί περιορίζουν την ενέργεια που ξοδεύουν για να εκμεταλλευτούν την πρώτη ύλη, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας.
 
«Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά, και αποτελεί στοίχημα και για την νέα προγραμματική μας από το 2023 και μετά» ανέφερε. Προς το παρόν υπάρχουν αρκετά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην περιφέρειά μας, παρόλο που το ΚΔΑΥ της Καβάλας είναι ακόμα υπό σχεδιασμό, υπάρχουν οι μπλε κάδοι, και από εδώ και πέρα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι καφέ κάδοι, για τα οργανικά απόβλητα, ενώ απομένει η εγκατάσταση των τεσσάρων διαφορετικών κάδων, που θα αντιστοιχούν στα τέσσερα ρεύματα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.
 
«Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως είναι η αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση, μιας και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ανακυκλώνουν» ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Γιάννης Γκαράνης
 
«Όλο και περισσότεροι να καταλάβουν ότι η ανακύκλωση αποτελεί μέρος της ζωής μας στο οποίο θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι»

 Να εντείνει τις προσπάθειες για την ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση, αυξάνοντας τα ποσοστά της, θέλει ο Δήμος Κομοτηνής, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη.
 
Η Κομοτηνή, σημείωσε, έχει σύμφωνα και με τη ΔΙΑΑΜΑΘ από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στην Περιφέρεια, με τους κατοίκους να αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ότι η ανακύκλωση συμφέρει το Δήμο και οικονομικά.
 
Ελπίζει έτσι πως οι δράσεις που θα κάνουν από εδώ και πέρα στα σχολεία το επόμενο διάστημα καθώς και δράσεις σαν και αυτή για την ανακύκλωση συσκευών στην πλατεία που θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, «θα βοηθήσουν ώστε όλο και περισσότεροι να καταλάβουν ότι η ανακύκλωση αποτελεί μέρος της ζωής μας στο οποίο θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ατομικά, όπως και ο Δήμος από την πλευρά του».
 
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής, από την καινούρια χρονιά θα προχωρήσουν σε εκ νέου ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση, να κατανοήσουν ότι μας συμφέρει όλους, δεσμευόμενος ότι από την καινούρια χρονιά θα υπάρχουν μεγάλα και σημαντικά βήματα για την ανακύκλωση.

Ρουμπίνη Μαρίνη 

«Ο ΕΟΑΝ θα έχει πάντα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ώστε να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους σε σχέση με την ανακύκλωση»

 Για τον ρόλο του ΕΟΑΝ στην Εναλλακτική Διαχείριση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε η κ. Ρουμπίνη Μαρίνη, αναπληρώτρια διευθύντρια στον Οργανισμό, που επισήμανε πως είναι σημαντική αυτή η ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης των αποβλήτων.
 
Ο ΕΟΑΝ, ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει σκοπό την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων που δημιουργούνται, με όλους να βαδίζουν προς μια κατεύθυνση κυκλικής οικονομίας, επιθυμώντας να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα οικιακά απόβλητα, ώστε να φτάσουν στον ιδανικό στόχο των μηδενικών αποβλήτων.
 
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες, κυρίως για την μείωση της πλαστικής σακούλας από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ πλέον υπάρχει η πρόκληση για την εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης, καθώς και ο διαχωρισμός των βιοαποβλήτων από τα αστικά απόβλητα, με τον καφέ κάδο και την ενημέρωση για την χρήση του.
 
Για αυτό και τόνισε πως «ο Οργανισμός θα έχει πάντα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ώστε να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους σε σχέση με την ανακύκλωση».

Ηλίας Δημητριάδης
 
«Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων αποτελεί και ποινικό αδίκημα, όμως είναι και ένα αδίκημα προς όλους εμάς»

 Για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να διαχειρίζονται τόσο οι φορείς του Δημοσίου όσο και οι ιδιώτες τα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ) μίλησε ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των ΑΕΚΚ, η οποία δραστηριοποιείται σε 26 ΠΕ μέχρι σήμερα, και προσεχώς σε 33.
 
Όπως εξήγησε, έχουν την μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη, και συνεργάζονται με περισσότερες από 60 μονάδες ανακύκλωσης, έχοντας 7 μονάδες σε όλη την ΑΜΘ, μία εκ των οποίων στη Ροδόπη.
 
Τα ΑΕΚΚ είναι όλα τα απόβλητα που προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα τεχνικών υποδομών, ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, μιας και μαστίζει το τουριστικό της προϊόν και δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.
 
Ο κ. Δημητριάδης θεωρεί πως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των υπηρεσιών, για να εφαρμόσουν στο βέλτιστο βαθμό την νομοθεσία προκειμένου να ενσωματωθεί ο θεσμός στα δημόσια έργα, ώστε τα μπάζα που προκύπτουν να καταλήγουν στην ανακύκλωση.
 
Βέβαια οι υπηρεσίες έχουν υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, όμως η ΑΝΑΚΕΜ πιέζει σε πολιτικό επίπεδο να θεσμοθετηθούν προδιαγραφές ανακυκλώσιμων υλικών στα δημόσια έργα, που μπορεί να δώσει διέξοδο στις μονάδες ανακύκλωσης ώστε όχι μόνο να εισάγουν προϊόντα προς ανακύκλωσης, αλλά και να εξάγουν ανακυκλωμένα προϊόντα που θα ενσωματωθούν στα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα.
 
Όσο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ο κ. Δημητριάδης δεν θεωρεί πως αποτελούν αντικίνητρο, γιατί μέχρι τώρα πολλές φορές δεν βρίσκεται μέσα στο αντικείμενο του έργου. Σε αυτό έχουν βοηθήσει οι υπηρεσίες εντάσσοντάς το στα έργα, όμως υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης στα πρόστιμα.«Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων αποτελεί και ποινικό αδίκημα, όμως είναι και ένα αδίκημα προς όλους εμάς, για αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα μέσα μας, ο καθένας να κάνει το καθήκον του, γιατί όταν το κάνει ένας, το κάνουν και οι άλλοι» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.