Η Γεωργια Νταγακη για πρωτη φορα στην Κομοτηνη

Όταν οι ήχοι της παράδοσης γίνονται ένα με τα σύγχρονα ακούσματα

«Διανύουμε μια πολύ δημιουργική και χαρούμενη περίοδο»

 
Εν όψει της σημερινής εμφάνισής της στις 22:00 στη «Λέσχη Κομοτηναίων», η εξαίρετη καλλιτέχνιδα κ. Γεωργία Νταγάκη που περίτεχνα ενώνει τον παραδοσιακό με τον σύγχρονο κόσμο υπό το πρίσμα του χαρακτηριστικού ήχου της κρητικής λύρας της, μίλησε στην εκπομπή «Αλκυονίδες» του Ράδιο Παρατηρητής τόσο για την επικείμενη εμφάνισή της στη πόλη μας όσο και για τις νέες δισκογραφικές της κυκλοφορίες.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ.:κ. Νταγάκη, συνομιλούμε μαζί σας, λίγο πριν την εμφάνισή σας στη Λέσχη Κομοτηναίων…
Γ.Ν.: Είμαστε σε μια πολύ δημιουργική περίοδο, η οποία ωστόσο έχει πολύ τρέξιμο όπως καταλαβαίνετε, αλλά μας αρέσει πολύ. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τις πρόβες. Ξεκινήσαμε πρόσφατα την περιοδεία μας από τον Σταυρό του Νότου στην Αθήνα κι έπειτα αρχίσαμε τα ταξίδια. Πήγαμε στη Λιβαδειά, τώρα ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη, θα έρθουμε στην Κομοτηνή, οπότε διανύουμε μια πολύ δημιουργική όπως σας είπα και χαρούμενη περίοδο. Συναντάμε ανθρώπους και μοιραζόμαστε το νέο μας πρόγραμμα. Είναι υπέροχο αυτό που συμβαίνει όπως και να ‘χει, όση κούραση και αν υπάρχει.
 

Ποικίλο πρόγραμμα που διακρίνεται από αισθητική ομοιογένεια

 
ΠτΘ.: Τι θα μας παρουσιάσετε κατά την εμφάνισή σας στην Κομοτηνή;
Γ.Ν.: Θα δείτε εμένα και τους εξαίρετους μουσικούς μου επί σκηνής και θα ακούσετε τραγούδια τόσο από την δική μου δισκογραφία όσο και αγαπημένες διασκευές παραδοσιακών αλλά και πιο σύγχρονων ελληνικών τραγουδιών. Αυτό το ποικίλο πρόγραμμα διακρίνεται από μια ομοιογένεια που προκύπτει από την αισθητική, τον ήχο της μπάντας και φυσικά την κρητική λύρα που ενοποιεί όλα αυτά τα ακούσματα.
 

«Ανάγκη» και «φυσική κατάληξη» η ενοποίηση παραδοσιακού και σύγχρονου στοιχείου

 
ΠτΘ.: Πώς είναι η σύζευξη σύγχρονων ηχοχρωμάτων με παραδοσιακά; Είναι κάτι το οποίο επιχειρείται τώρα τελευταία όλο και πιο πολύ.
Γ.Ν.: Ναι. Αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά επιχειρώντας να βρω την ίδια μου την ταυτότητα μέσα σε αυτό γιατί ουσιαστικά ενώνω στη ζωή μου δύο μουσικούς κόσμους. Ο κόσμος της κλασικής  και  παραδοσιακής μουσικής στον οποίο μυήθηκα από μικρή, κάνοντας μαθήματα κλασικού πιάνου και παράλληλα κρητικής λύρας. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να παντρέψω αυτούς τους δύο κόσμους και να μην τους διαχωρίσω μέσα μου γιατί ήμουν κι ένα παιδί που μεγάλωνε σε μια σύγχρονη πόλη όπως είναι η Αθήνα. Η ανάγκη και η φυσική κατάληξη των πραγμάτων ήταν να «παντρέψω» αυτούς τους δύο κόσμους με τα στοιχεία που με διακατέχουν και διακρίνουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, προέκυψαν τόσο οι επιλογές του ρεπερτορίου όσο και η σύσταση της ορχήστρας αλλά και ο τρόπος που έχω εντάξει τη λύρα μέσα στα τραγούδια που μπορεί να μην είναι πάντα παραδοσιακά αλλά να έχωαντιληφθεί ότι σε αυτά ταιριάζει η συνοδεία λύρας.Αντίθετα, υπάρχουν τραγούδια της παράδοσης που αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να παιχτούν με έναν πιο δυναμικό, εξωστρεφή και πιο ρόκ ήχο.
 

Προάγγελος κυκλοφορίας νέου δίσκου η διασκευή της «Τίγρης» του Ψαραντώνη

 
ΠτΘ.: Ένας ήχος διακριτός στο άκουσμα των νέων σας κυκλοφοριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διασκευή της «Τίγρης» του Ψαραντώνη.
Γ.Ν.: Η «Τίγρης» είναι ουσιαστικά ένας προάγγελος ενός δίσκου που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ο οποίος περικλείει μέσα του διασκευασμένα τραγούδια και αποτελεί μια μικρή καταγραφή του τι ακριβώς κάνω τα τελευταία χρόνια στις ζωντανές εμφανίσεις. Τραγούδια που έχω αγαπήσει και κουβαλάω πάρα πολλά χρόνια στις αποσκευές μου με τον κόσμο να τα ζητά σαν να είναι δικά μου. Οπότε καταλαβαίνετε αυτό που ετοιμάζεται και σύντομα θα κυκλοφορήσει, διαμορφώνεται με πολλή αγάπη. Ένα δείγμα λοιπόν αυτής της δουλειάς, το πιο «hard core» δείγμα θα έλεγα, είναι η «Τίγρης». Εν καιρώ θα κυκλοφορήσουν και άλλα τραγούδια της προσωπικής μου δεύτερης δουλειάς που ετοιμάζω. Ο στόχος είναι να κυκλοφορώ τραγούδια που αγαπώ πάρα πολύ, είτε δικά μου πρωτότυπα, είτε διασκευές, φιλτραρισμένες πάντα μέσα από την δική μου ματιά και τον δικό μου ήχο. Σε αυτό το δημιουργικό κομμάτι είμαι εστιασμένη αυτή τη περίοδο.
 

«Ανυπομονώ να ανταμώσω με το κοινό της Κομοτηνής»

 
ΠτΘ.: Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρα 22:00 στη Λέσχη Κομοτηναίων.
Γ.Ν.: Eίμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Κομοτηνή. Πέρυσι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η παράσταση είχε δυστυχώς αναβληθεί οπότε ανυπομονώ πραγματικά να ανταμώσω με το κοινό της Κομοτηνής.
 

Η Γεωργία Νταγάκη…

 
…γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης.
Οι παραδοσιακοί ήχοι του τόπου της είναι βαθιά εγγεγραμμένοι στο DNA της. Έτσι στα 12 της ξεκινά μαθήματα κρητικής λύρας και παράλληλα, σπουδάζει πιάνο, φωνητική, θεωρία και αρμονία της μουσικής αλλά και φωτογραφία, μία επίσης μεγάλη αγάπη της.
 
Αλλά η μουσική είναι αυτή που τελικά την κερδίζει. Από πολύ μικρή συνθέτει τραγούδια και παράλληλα ξεκινά να πειραματίζεται συνεχώς, μελετώντας ήχους, τραγούδια και μελωδίες από την παραδοσιακή μουσική ως τη rock, διαμορφώνοντας τελικά ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ προσωπικό μουσικό αποτύπωμα, τόσο σαν μουσικός όσο και σαν ερμηνεύτρια.
 
Σημαντικός σταθμός στην πορεία της που σηματοδότησε αυτή την προσωπική αναζήτηση ενός άλλου ήχου πέρα από τα καθιερωμένα, ήταν η συνεργασία της με τον θρύλο της rock σκηνής ERIC BURDON και τους Animals, με τους οποίους και πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2009 μια μεγάλη περιοδεία σε 25 πόλεις του εξωτερικού.
 
Μία συνεργασία που έδωσε την ευκαιρία στην Γεωργία Νταγάκη με την κρητική της λύρα να χαρίσει ελληνικό χρώμα σε μεγάλα τραγούδια της rock όπως τα: «The House of Rising Sun», «Don’t let me be misunderstood», «Mercy’sHand», «Giveme the night» αλλά και να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Πανσέληνος» διασκευασμένο και παιγμένο από τους Animals.
 
Η συνεργασία αυτή εκφράστηκε και δισκογραφικά με την Γεωργία να συμμετέχει στην ηχογράφηση 4 τραγουδιών στον δίσκο του EricBurdon “AthensTraffic Live”.
 
Το 2009 κυκλοφόρησε μόνο στο εξωτερικό από την γερμανική εταιρεία world μουσικής «NETWORK MEDIEN» το album της «askardamykti» σε παραγωγή του Νίκου Ζούδιαρη, από το οποίο ξεχώρισε «Το Καράβι της φυγής» και παράλληλα πραγματοποίησε περιοδεία με τον GoranBrecovic ανοίγοντας την συναυλία του.
 
Στις σημαντικές επίσης συνεργασίες της επί σκηνής αξίζει να σημειώσουμε και αυτή με τους θρυλικούς ViolentFemmes από την Αμερική. Από τα τέλη Σεπτέμβρη του 2014 κυκλοφορεί στο εξωτερικό ο πρώτος της προσωπικός δίσκος ”Φόβος” – ”Fobie” από την γερμανική εταιρεία MonopolRecord, με έδρα το Βερολίνο.
 
Από τα τέλη του 2014 συμμετέχει στην παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» με πρωταγωνιστή τον Τάκη Χρυσικάκο, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς η Γεωργία Νταγάκη με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
 
Aνάμεσα στα τραγούδια της παράστασης και η ‘Πετροπέρδικα’ τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στο album ‘Phobie’-Φόβος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.