Ενημερωση για την Via Eurasia στην Κομοτηνη

Οι εμπλεκόμενοι στην πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει τις αρχαίες διαδρομές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη

Συνάντηση ενημέρωσης για την πολιτιστική διαδρομή Via Eurasia, που φιλοδοξεί να ενώσει τις τουριστικές διαδρομές τριών χωρών, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, «πατώντας» επάνω στους δρόμους της αρχαιότητας, πραγματοποίησαν μέλη της Trace Your Eco, που έχει αναλάβει να δημιουργήσει το Βαλκανικό κομμάτι της διαδρομής ακολουθώντας την Εγνατία οδό από το Δυρράχιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη.
 
Η πολιτιστική διαδρομή (Cultural route) Via Eurasia είναι μια κοινή προσπάθεια, τριών φορέων από Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία. Η προσπάθεια ξεκίνησε με αρχική πρωτοβουλία του φορέα Culture Routes Society (CRS) με έδρα την Αττάλεια της Τουρκίας. Η Via Francigena (EAVF-European Association of Via Francigena), είναιοΙταλόςεταίρος. Η Via Francigena είναι μια ήδη πιστοποιημένη διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης (2001) και πλέον αποτελεί μια από τις ήδη αναπτυγμένες και επιτυχημένες πολιτιστικές διαδρομές.
 
Ο τρίτος εταίρος είναι το TraceYourEco (TYE), με έδρα την Θεσσαλονίκη και έχει αναλάβει την ανάπτυξη και συντονισμό των δράσεων στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο, ενώ υποστηρικτικό ρόλο παρέχει η μη κυβερνητική οργάνωση Via Egnatia Foundation με έδρα την Ολλανδία.

 

Ένα ενιαίο δίκτυο διαδρομών

 
H Via Eurasia είναι ένα δίκτυο διαδρομών με κοινό στοιχείο την μηχανική και δημιουργία δρόμων σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Στόχος όλων των οδών υπήρξε η επικοινωνία εκτενών γεωγραφικών περιοχών, το εμπόριο, η μετακίνηση πληθυσμών, στρατιωτικές μετακινήσεις και άλλες πολλές χρήσεις.
 
Έτσι το δίκτυο περιλαμβάνει την Via Francigenanel Sud από την Ρώμη ως το Μπάρι στην περιοχή της Ιταλίας. Στον χώρο των Βαλκανίων περιλαμβάνει την Εγνατία οδό (ViaEgnatia), η οποία ξεκινάει από το Δυρράχιο της Αλβανίας και οδεύει μέσω της Φλώρινας προς την Θεσσαλονίκη, Καβάλα και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη.
 
Στο ασιατικό τμήμα, εντός της Τουρκίας περιλαμβάνει διαδρομές από τα Μύρα (Demre) της ΝΔ Τουρκίας, διασχίζει τις περιοχές της Λυκίας (Αττάλειας, Antalya,) Πισιδίας, Φρυγίας (Κιουτάχειας), Προύσας και Νικομήδειας (Μυσίας και Βιθυνίας) ακολουθώντας υπάρχουσες πολιτιστικές διαδρομές.
 

Αίτημα το 2020

 
Όπως σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Τραχανίδης από την Trace your Eco, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου τεκμηρίωσης της ιστορικότητας του δρόμου στο προαναφερθέν πλαίσιο, με τελικό στόχο ο Δρόμος της Ευρασίας (Via Eurasia) να αναγνωριστεί (όπως η Via Francigena) ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ήδη συγκεκριμένες δράσης.
 
Έτσι αυτές τις ημέρες επισκέπτονται διάφορες πόλεις επάνω στη διαδρομή στην Ελλάδα με την ενημέρωση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρειες, πολιτιστικούς/πεζοπορικούς/φυσιολατρικούς συλλόγους – μη κυβερνητικές οργανώσεις και ερευνητικά ιδρύματα/ πανεπιστήμια, ιδιωτικούς φορείς και επιχειρηματίες που βρίσκονται πάνω στην πορεία της Via Eurasia, αναπτύσσοντας αναπτυχθούν τα οφέλη της ύπαρξης μιας πολιτισμικής διαδρομής στην εκάστοτε περιοχή.
 
Οι δράσεις ενημέρωσης θα συνεχίσουν και κατά την διάρκεια του υπόλοιπου έτους, με στόχο την κατάθεση της αίτησης για πιστοποίηση τον Σεπτέμβριο το 2020, που είναι ο επόμενος κύκλος των επίσημων καταθέσεων νέων αιτήσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.