Αντικαπνιστικος Νομος: Προβληματισμος για τα υψηλα προστιμα σε καταστηματαρχες

Ανέστης Βαφειάδης, Πρόεδρος του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης «Βλέπουμε επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση στο “επιχειρείν”»

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Αντικαπνιστικό νόμο. Σύμφωνα με την ΚΥΑ το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ για τον καπνιστή που προβλεπόταν με τον νόμο του 2010, αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος όποιας έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.
 
Με αφορμή τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον Αντικαπνιστικό νόμο, ο  Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, βρέθηκε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής όπου μίλησε για την «στοχοποίηση» των επιχειρήσεων από πλευράς κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση του για πρόσκαιρη εφαρμογή ενός διαμορφωμένου κατά λανθάνοντα τρόπο νόμου.

Ιδιαίτερα υψηλά τα πρόσθημα που προβλέπει ο νόμος

Αρχικά, επεσήμανε τα ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα που ξεκινούν από 100 και φτάνουν ως και 10.000 ευρώ, ενώ αναφορικά με την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, στην περίπτωση που βρεθεί ο επαγγελματίας να έχει παραβεί τη σχετική νομοθεσία, τόνισε πως οι ποινές είναι πολύ αυστηρές, με τον νόμο να προσανατολίζεται μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Ο νόμος είναι προσανατολισμένος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Βλέπουμε επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση στο “επιχειρείν” και εκεί έγκεινται οι αντιρρήσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης

Ακολούθως, εξέφρασε τις ενστάσεις του όσον αφορά τον τρόπο επιβολής προστίμων καθώς υπάρχει πιθανότητα να επωμισθεί τις συνέπειες λάθους από πλευράς κάποιου πελάτη, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις της κυβέρνησης. «Ουδείς αμφισβητεί τις καλές προσθέσεις των κυβερνήσεων για την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά από εκεί και πέρα, πάλι ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης του τζίρου καταστημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όταν εφαρμόζεται ο νόμος σε ό,τι με αφορά, γιατί να λάβω εγώ το πρόστιμο εξαιτίας ενός «απαίδευτου» και θεριακλή πελάτη μου;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειάδης.

«Δεν μπορούμε να γίνουμε αστυνομικοί στις επιχειρήσεις μας»

Στη συνέχεια, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον τρόπο με τον οποίο ένας καταστηματάρχης μπορεί να «επιβάλει» τη σχετική νομοθεσία σε κάποιον πελάτη που δεν συμμορφώνεται, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να γίνουμε αστυνομικοί στις επιχειρήσεις μας», ενώ συμπλήρωσε πως «τον νόμο τον βλέπω περισσότερο εισπρακτικό, παρά κατασταλτικό».
 
Σχετικά με τις πολυσυζητημένες θερμάστρες, ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως ήταν απλά μια άστοχη δήλωση καθώς «για την ουσιαστική βοήθεια της επιχειρηματικότητας υπάρχουν επιχορηγήσεις, ΕΣΠΑ, κλπ» όπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε πως «εμείς αυτό που ζητούμε από τις ελεγκτικές αρχές, είναι να υπάρχει ισονομία και να γίνουν έλεγχοι παντού, όπως σε δημόσιες επιχειρήσεις».

Ακόμη, σημείωσε πως δεν υφίσταται διαφωνία ως προς την ύπαρξη του νόμου αλλά των «αστερίσκων» που αυτός φέρει, εκφράζοντας την πεποίθηση του πως πρόκειται για έναν νόμο που θα πάψει να εφαρμόζεται.«Δεν διαφωνούμε ως προς την ύπαρξη του νόμου αλλά σε κάποιους αστερίσκους που θέτουν. Πιστεύω ότι στο τέλος θα ατονήσουν οι έλεγχοι. Σε ένα ή δύο χρόνια θα μιλάμε για μια ακόμη προσπάθεια της εφαρμογής ενός νόμου που δεν έγινε πράξη, ακριβώς γιατί δεν το θέλουν οι ίδιοι οι πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

«Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη στρατηγική των κυβερνήσεων κατά του επιχειρείν»

Τέλος, σχολίασε και την πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης για αλλαγή του ωραρίου καταστημάτων. «Η αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων ήρθε ξαφνικά σε μια τουριστική χώρα που όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη στρατηγική των κυβερνήσεων κατά του επιχειρείν. Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε καταληκτικά ο πρόεδρος εν όψει της διεξαγωγής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.