Μεχρι Σικαγο παει το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας μεσω Erasmus+

Το 12% των φοιτητών του ΤΕΦ συμμετέχει ήδη στο πρόγραμμα, με το Τμήμα να επιθυμεί ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά

Το ενδιαφέρον αρκετών φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας για τις Ευρωπαϊκές προοπτικές που τους ανοίγονται, συγκέντρωσε η ενημερωτική Συνάντηση για το πρόγραμμα φοιτητικής κινητικότητας για σπουδές και πρακτική άσκηση Erasmus+ που πραγματοποίησε το Τμήμα την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
 
Το τμήμα έχει μια αρκετά μεγάλη παράδοση στην επαφή και στις ευρωπαϊκές συνεργασίες, με δυνατότητα σπουδών σε 39 ιδρύματα από 12 χώρες του εξωτερικού.
 
Μάλιστα το τμήμα σκοπεύει να ξεκινήσει μέσω του προγράμματος συνεργασία και με το πανεπιστήμιο του Σικάγο, επεκτείνοντας τις δυνατότητές του πέρα του Ατλαντικού.

 

Μεγάλη η φοιτητική κινητικότητα

 
Άλλωστε το Ελληνικής Φιλολογίας είναι από τα Τμήματα που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και σε εισερχόμενους και σε εξερχόμενους καθηγητές και φοιτητές, σημείωσε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, κάτι που αποδίδει στη συστηματική δουλειά που γίνεται από την κ. Μαστρογιάννη, αλλά και εκδηλώσεις σαν και αυτή της Τετάρτης, όπου οι μαθητές ενημερώνονται και πείθονται για την σημαντική αξία του Erasmus+.
 
Το πρόγραμμα, υπενθύμισε, δημιουργήθηκε από την ανάγκη στην ΕΕ να δημιουργηθούν κοινά προγράμματα σπουδών, με αρχικά να δημιουργούνται οι ποσοτικές μονάδες, τα ECTS, και σήμερα πλέον αφού έχουν ξεκαθαριστεί αυτά το πρόγραμμα έχει απογειωθεί.
 
Για αυτό πιστεύει πως είναι ενθαρρυντικό ότι συμμετέχουν πολλοί φοιτητές, που έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο για πολλά προγράμματα.
 
Άλλωστε μέσω του Erasmus+ γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν όλες οι έδρες νεοελληνικής, στέλνοντας μεταπτυχιακούς φοιτητές για να κάνουν εκεί διδασκαλία ελληνικής, ενώ πέραν αυτού υπάρχουν ιδιαίτερες συνεργασίες με τμήματα από πανεπιστήμια του εξωτερικού.
 
Μάλιστα το Τμήμα ετοιμάζεται να ξεκινήσει, μετά από επαφές το προηγούμενο διάστημα, ένα καινούριο Erasmus+, μιας και πλέον επιτρέπεται η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σικάγο, για να ενδυναμωθεί το κέντρο Ελληνικών Σπουδών εκεί.
 
Όσο για το ΔΠΘ γενικότερα, σημείωσε πως έχει δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τον τρόπο που δίνονται οι υποτροφίες και ενισχύονται τα τμήματα. Όταν υπάρχει υπόλοιπο, αυτό ανακατανέμεται σε αυτά, και είναι πολύ ευχαριστημένοι από την απορρόφηση που έχουν.
 

Πολλαπλά οφέλη από τη συμμετοχή των φοιτητών

 
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που γίνεται η παρουσίαση του Erasmus+ για τους φοιτητές του τμήματος τόσο οργανωμένα, ανέφερε η Πρόεδρος του Τμήματος κ.ΜαρίαΤζιάτζη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας και Προέδρος του ΤΕΦ, που προέτρεψε τους φοιτητές να συμμετάσχουν σε αυτό.
 
Για αυτό άλλωστε έγινε παρουσίαση του προγράμματος από την κ. Άννα Μαστρογιάννη, Επίκ. Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος Erasmus+ του Τ. Ε.Φ., η παρουσίαση της γραφειοκρατικής διαδικασίας από την κ. Σουζάνα Μαρκίδου, Διοικητική Υπάλληλο του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων/Erasmus+ του Δ. Π.Θ., ενώ τις εμπειρίες τους κατέθεσαν, για την κινητικότητα διδακτικού προσωπικού ο κ. Γεώργιος Τσομής, Αναπλ. Καθηγητής του ΤΕΦ και για την φοιτητική κινητικότητα μίλησε ο κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, Καθηγητής του ΤΕΦ.
 
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δίνει στους φοιτητές την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε ένα τμήμα σε μια από τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται, μια σημαντική εμπειρία γιατί μπορούν να δουν πώς λειτουργεί ένα ξένο πανεπιστήμιο, να κατοχυρώσουν μαθήματα σε αυτό ή να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση.
 
Μαζί με την ακαδημαϊκή τους εμπειρία, θα έχουν και εμπειρία από την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της χώρας που θα επισκεφτούν, ώστε να γίνει αυτή τους η επίσκεψη αφετηρία για την ακαδημαϊκή τους καριέρας στο εξωτερικό.
 

Ήδη συμμετέχει το 12% των φοιτητών του ΤΕΦ

 
Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το τμήμα έχει φτάσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό κινητικότητας, με το 12% των φοιτητών τους να συμμετέχουν σε αυτό, εξέφρασε η κ.  Άννα Μαστρογιάννη, παρόλο που στόχος τους είναι να το αυξήσουν, δίνοντας σε όσους περισσότερους μπορούν αυτή τη δυνατότητα.
 
Άλλωστε υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, γιατί οι φοιτητές τους αντιλαμβάνονται τα οφέλη του ενώ όταν επιστρέφουν αναζητούν και άλλο σχήμα, κυρίως για πρακτική άσκηση, που βοηθά στην ανεύρεση εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έδωσαν τέτοια διάσταση στη διάχυση της πληροφόρησης, που είναι πολύ σημαντική, πιστεύοντας στην σημασία και της στοχευμένης ενημέρωσης.
 
Για αυτό και παρουσίασαν και τα 39 ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται σε 12 χώρες του εξωτερικού, με τα οποία έχουν υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.