Ευρωπαικες συμμαχιες κατα των εξορυξεων χρυσου

Δυναμικό το Θρακιώτικο παρών στην εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη των κινδύνων από τις δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού

Δυναμικό παρών έδωσε η Θράκη, δια των εκπροσώπων της, βουλευτών, αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων και λοιπών πολιτών, στο φόρουμ που διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.Στέλιος Κούλογλου και κ.Κώστας Αρβανίτης, για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού σε χώρες της Βαλκανικής, στην χώρα μας και στην περιοχή της Θράκης.
 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, η βουλευτής Έβρου κ. Νατάσα Γκαρά, η βουλευτής Χαλκιδικής κ. Κυριακή Μάλαμα, η πρώην βουλευτής κ. Αικατερίνη Ιγγλέζη, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης,  επιστήμονες και ειδικοί ανέδειξαν τις αρνητικές συνέπειες και τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στο φυσικό περιβάλλον, ενώ την ευκαιρία να μιλήσουν είχαν και εκπρόσωποι κινημάτων και κινήσεις πολιτών από όλες της χώρες της Βαλκανικής, που έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα ενάντια στις εξορύξεις, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού. 

«Από την καρδιά της Ευρώπης λέμε ένα μεγάλο ναι στη ζωή και ένα μεγάλο όχι στις εξορύξεις χρυσού»

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργό για την μετατροπή της Θράκης σε πρότυπο ανάπτυξης, αλλά και τις εξαγγελίες που έκανε λίγους μήνες μετά από το βήμα της ΔΕΘ «ότι συνομιλεί και διαπραγματεύεται για να προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα και στην περιοχή της Θράκης». «Ή εμείς δεν καταλάβαμε καλά ή δε μας έλεγε την αλήθεια» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «μας είπαν ότι θέλουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης που θα σέβονται το περιβάλλον, όμως αντί αυτού τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε ειδική διάταξη στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι εξορύξεις χρυσού. Πόσο σχέση έχουν όλα αυτά, με όσα μας έλεγαν πριν και μετά τις εκλογές; Διαρκώς υποστηρίζουν υποκριτικά ότι δεν θα προχωρήσουν στα σχέδιά τους αν δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Την γνώμη μας την γνωρίζουν πολύ καλά, την έχουμε πει από την Θράκη, από την Αθήνα και τη λέμε και από εδώ, την καρδιά της Ευρώπης, λέμε ένα μεγάλο ναι στη ζωή και ένα μεγάλο όχι στις εξορύξεις χρυσού».
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ίδιος ανέδειξε την ανάγκη να σταλεί, από την καρδιά της Ευρώπης, ένα ισχυρό μήνυμα, γιατί, όπως τόνισε  «ακούω ότι υπάρχει μία «βιομηχανία» επιστολών της εταιρείας Eldorado προς βουλευτές και ευρωβουλευτές. Θέλουμε να τους πούμε κατηγορικά από εδώ, από την καρδιά της Ευρώπης ότι δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, αγαπάμε τον τόπο μας, την Θράκη, και δεν θα την αφήσουμε έρμαιο να μετατραπεί σε ένα απέραντο Eldorado. Γιατί τελικά το αποτέλεσμα θα είναι, αν προχωρήσουν τα σχέδιά τους, να απαξιωθεί και να υποβαθμιστεί μία πολύ όμορφη, με μεγάλες αναπτυξιακές  δυνατότητες, περιοχή».

Κοινή δράση κατά των εξορύξεων στο Ευρωκοινοβούλιο

Για τον στόχο της πρωτοβουλίας μίλησε φιλοξενούμενος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Κώστας Αρβανίτης, το πρωί της Πέμπτης υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκκίνησης πανευρωπαϊκής δράσης σε σύμπλευση και προς την ενίσχυση της εσωτερικής αντίστασης.
 
Ο κ. Αρβανίτης στάθηκε ιδιαίτερα στην συνάντηση που έλαβε χώρα με την επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας κ.Σκα Κέλερ με την οποία συμφωνήθηκε κοινή δράση κατά των εξορύξεων. «Αυτό ως γεγονός είναι πολύ σημαντικό καθώς αποτελεί μία πρώτη συμμαχία» ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως θα ακολουθήσει νομική και επιστημονική τεκμηρίωση ούτως ώστε να κατατεθεί πρόταση νόμου και ερώτηση προς την Κομισιόν, από την οποία μπορούν να κερδηθούν πολλά, γιατί όχι και μία Ευρωπαϊκή Οδηγία που να απαγορεύει τις εξορύξεις.
 
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων για την επιστημονική τεκμηρίωση κατά των εξορύξεων μίλησε και ο κ. Παπαζάχος σεισμολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν, λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων τόσο την περιοχή της Θράκης όσο και της Χαλκιδικής, καθώς και στο ζήτημα της εναπόθεσης αποβλήτων τυχόν εξορυκτικών δραστηριοτήτων που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.
 
«Για μας  η επιτυχία της εκδήλωσης, εκτός από τις πολύ σημαντικές επαφές που κάναμε, είναι και η ανάδειξη του ρόλου μας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί εμείς είμαστε εκλεγμένοι με σταυρό από τους πολίτες και κατ’ επέκταση ένα χρήσιμο εργαλείο αυτών, όχι μόνο όσων μας ψήφησαν αλλά όλων» σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να σταθεί στο βασικό παραγόμενο μήνυμα που δεν είναι άλλο από την «σθεναρή στάση των ανθρώπων, σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν είναι στο χώρο της αριστεράς κατά των εξορύξεων». «Κατά την άποψή  μου είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός αυτό, το ότι δηλαδή ο δήμαρχος, ασχέτως της οπτικής που έχει των πραγμάτων, γενικά πολιτικά ή ιδεολογικά, τοποθετείται βάσεί της φωνής των πολιτών που ακούει. Αντίστοιχα και από τους εκπροσώπους της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών, των επιστημονικών συνεργατών τους και αντίστοιχων συνεργατών από την ομάδα της δεξιάς, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και φυσικά από την GUE» σημείωσε.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Χαριτόπουλος, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε ρητώς την αντίρρηση της κοινωνίας της Θράκης, στην προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή του Περάματος και των Σαπών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί τους ζητήματος των εξορύξεων του χρυσού, κατά τις εργασίες του φόρουμ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των κινημάτων, κ.Ντανιέλ Ποπόφ συντονιστή, μέλος της κίνησης «Βουλγαρία, ελεύθερη από κυάνιο» και την κ.Φιλίζ Σεϊλάν Τεκίν, από την κίνηση «Πολίτες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» της Τουρκίας, στους οποίους εξέφρασε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του στον κοινό αγώνα ενάντια στις εξορύξεις του χρυσού.
 
Ο βουλευτής συνεχάρη τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την διοργάνωση του φόρουμ, που έδωσε τη δυνατότητα η άρνηση της τοπικής κοινωνίας στον χρυσό να γίνει γνωστή στην ευρωπαϊκή κοινότητα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον διαχρονικό αγώνα για να ανακοπεί η αρνητική εξέλιξη επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Θράκη.

Συναντήσεις του Δημάρχου Μαρωνείας–Σαπών για την προώθηση των ανοιχτών ζητημάτων της περιοχής

Με την αφορμή της παρουσίας του στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Μαρωνείας–Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος είχε πληθώρα συναντήσεων με θεσμικούς παράγοντες και Ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες με στόχο την προώθηση αιτημάτων κοινωνικών ομάδων της Θράκης και την δόμηση συνεργασιών με τον ακριτικό Δήμο.
 
Μεταξύ των άλλων επαφών του ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τους συνεργάτες του Έλληνα Επιτρόπου κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Ευάγγελο Δεμίρη και Μαρία Κανελοπούλου, στους οποίους είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων στον  πολυπολιτισμικό Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το χαρτοφυλάκιο του κ. Μ. Σχοινά. Προτάσεις οι οποίες κίνησαν το ενδιαφέρον του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου.
 
Επίσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ευάγγελο Κατσιάβα, συντονιστή  της ομάδας Ευρωβουλευτών του Κ.Κ.Ε., στον οποίο παρουσίασε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής  και ιδιαίτερα το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης και τις προτάσεις τους για την νέα Κ.Α.Π., καθώς και τον κ. Ιωάννη Δάλμα, σύμβουλο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την εφαρμογή πολιτικών αειφορικής ανάπτυξης και της επιτροπής περιφερειών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.