Το Τμημα Οικονομικων Επιστημων Κομοτηνης ενισχυει την εξωστρεφεια του

Ημερίδα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Κομοτηνή

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, που δείχνει αφενός την εξωστρέφεια του ΔΠΘ γενικότερα και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Κομοτηνής ειδικότερα το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας, έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» της παλιάς Νομαρχίας Ροδόπης, με θέμα την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που συνδιοργανώθηκε με το Ίδρυμα Konrad Adenauer Greece and Cyprus και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Σε αυτήν έδωσαν το παρόν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και η Αντιπρύτανης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, καθηγητές του Τμήματος και πολλοί φοιτητές που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τον κ. Πολυχρονίδη, ο οποίο απέδωσε τα εύσημα στον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Ευάγγελο Δρυμπέτα και τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Κωνσταντίνο Χαζάκη, σημειώνοντας πως μια τέτοια ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκδήλωση τιμά όλο το πανεπιστήμιο.
 
Έδωσε τα συγχαρητήριά του όμως και σε όλα τα μέλη του Τμήματος, όχι μόνο για την εκδήλωση της Τετάρτης, αλλά και γενικότερα αυτά που έχουν προσφέρει στο πανεπιστήμιο στα 20 χρόνια λειτουργίας του, κάνοντας όλους τους συναδέρφους τους περήφανους.

Ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της εξωστρέφειας η συνεργασία με το ίδρυμα Adenauer

Από την πλευρά του ο κ. Δρυμπέτας ανέφερε πως σε αυτή την δεύτερη εκδήλωση αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με το ίδρυμα Adenauer που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, ελπίζει πως η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει και θα είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της εξωστρέφειας τόσο του τμήματος, όσο και του Πανεπιστημίου.

Ο δε κ. Χαζάκης τόνισε πως η εκδήλωση αυτή έγινε για δύο λόγους.

Ο πρώτος, όπως ανέφερε και ο κ. Δρυμπέτας, είναι η εξωστρέφεια του Ιδρύματος, που έχει μπει σε μια διαδικασία προβολής όλου του ερευνητικού  έργου και της αριστείας που συντελείται στο Τμήμα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να γίνεται παράλληλα με διεθνούς φήμης ινστιτούτα όπως το Konrad Adenauer.
 
Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, που αφορά και την διαδικασία πιστοποίησης, είναι ότι θέλουν να δείξουν το ερευνητικό τους αποτύπωμα, που είναι πολύ δυνατό, με τοSocial Science Research Network να τους κατατάσσει στην 118η θέση ανάμεσα σε 1000 Οικονομικά Τμήματα Παγκοσμίως.
 
Αυτό συμβαδίζει, τόνισε, με το πολύ σημαντικό έργο που γίνεται από τις πρυτανικές αρχές, σε ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο ανώτερο 2,5% των 35.000 πανεπιστημίων παγκόσμια.

Απαραίτητη η προώθηση των εγγυήσεων

Η τραπεζική ένωση αφορά τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύεται ο τραπεζικός τομέας, και αντιμετωπίζονται οι τράπεζες με ένα ομοιόμορφο τρόπο σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Νίκος Σταυριανού, Senior Economist στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Όπως τόνισε, το ζητούμενο που θέλουν να χτιστεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,  είναι οι κανόνες και οι εγγυήσεις για το ταμείο αλληλοϋποστήριξης καταθέσεων.
 
Αυτή τη στιγμή τα κράτη έχουν επιμέρους τέτοια προστασία, όμως η φιλοδοξία είναι όπως υπάρχει ενιαία εποπτεία για όλες τις μεγάλες τράπεζες από την ΕΚΤ με την βοήθεια των Εθνικών τραπεζών, να υπάρξει μια τέτοια αλληλοϋποστήριξη και ομοιομορφία και σε θέματα που αφορούν την εγγύηση καταθέσεων.

Συζητήσεις ακόμα για την εφαρμογή της ενιαίας εγγύησης των καταθέσεων 

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Michael Wedow, Σύμβουλος στις πολιτικές δημοσιονομικής σταθερότητας και μακροπροληπτικής πολιτικής, μίλησε για την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης μέχρι τώρα, και τι πρέπει να γίνει ακόμα για να ολοκληρωθεί αυτή η ένωση.
 
Η ολοκλήρωση της ένωσης βασίζεται στους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, με δύο, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης να έχουν ολοκληρωθεί, παρόλο που λείπουν κάποια στοιχεία από το δεύτερο, ενώ λείπει ακόμα ο τρίτος πυλώνας, η ενιαία εγγύηση των καταθέσεων.
 
Ακόμα υπάρχει μια συζήτηση για τον διαμοιρασμό και την μείωση του ρίσκου. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά όλους, μιας και πρόκειται για τα χρήματα των καταθέσεων, ενώ θεωρεί πως χρειάζεται ακόμα να γίνει πρόοδος στον τρίτο πυλώνα από την πολιτική πλευρά, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, που θα επιτρέψει στους μηχανισμούς να κινηθούν προς την ολοκλήρωση του πυλώνα.

Απαραίτητη η βελτίωση της κατανομής των δημοσιονομικών κινδύνων για τις κρίσεις

Στα στοιχεία που είναι απαραίτητα στον δημοσιονομικό τομέα και ειδικότερα στην ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική κατανομή των κινδύνων για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Κοινή Νομισματική Πολιτική επικεντρώθηκε η κ. Andreja Lenarčič, Senior Economist στη Διεύθυνση Στρατηγικής Πολιτικής και Θεσμικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
 
Όπως τόνισε, οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου για τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ και την αντοχή της από την κρίση.
 
Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή είναι μακρύς, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια σε ορισμένους τομείς.
 
Έτσι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Τραπεζική ένωση, η οποία εξακολουθεί να στερείται της ενιαίας εγγύησης των καταθέσεων, και μια αξιόπιστη λύση για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τις τράπεζες σε εξυγίανση.
 
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην ένωση των κεφαλαιαγορών, η οποία θα βοηθήσει στην κατανομή των κινδύνων μεταξύ των χωρών μέσω διασυνοριακών κεφαλαιακών συμμετοχών και θα οδηγήσει σε λιγότερο κατακερματισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές.
 
Η κ. Lenarčič επικεντρώθηκε στα πρόσθετα μέτρα στον δημοσιονομικό τομέα, τονίζοντας πως πρέπει να βελτιώσουν την ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν μεγάλα σοκ, όταν αυτά επηρεάζουν κάποιες οικονομίες της ευρωζώνης περισσότερο από άλλες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κοινή νομισματική πολιτική.
 
Η προηγούμενη κρίση, επισήμανε, αποκάλυψε την ευθραυστότητα της νομισματικής ένωσης, όταν οι χώρες πρέπει να βασιστούν στην εθνική δημοσιονομική πολιτική και εξαντλούν τον δημοσιονομικό τους χώρο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλές χώρες βρέθηκαν με ανεπαρκή δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή δημοσιονομικών κινήτρων για διάφορους λόγους, και χρειάστηκαν να κάνουν περικοπές για να βελτιώσουν την εικόνα τους στις αγορές, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης (δανεισμού) τη στιγμή που η οικονομία χρειαζόταν κίνητρα, ενώ ορισμένες αναγκάστηκαν να ζητήσουν διεθνή οικονομική βοήθεια.
 
Αυτό που λείπει στις χώρες ήταν περισσότερο δημοσιονομικός χώρος κατά την ύφεση. Προκειμένου να τον παράσχουν πρέπει να επανεξετάσουν την επάρκεια των τρεχόντων δημοσιονομικών κανόνων και να τους βελτιώσουν, για να εξισορροπήσουν καλύτερα τους στόχους της σταθεροποίησης και της βιωσιμότητας και, εφόσον αυτό δεν είναι αρκετό, να ενισχύσουν την διασυνοριακή κατανομή των δημοσιονομικών κινδύνων.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.