Street action για την παγκοσμια ημερα εξαλειψης της βιας κατα των γυναικων

Από το Europe Direct σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Κομοτηνής

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και οι εθελοντικές του ομάδες «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα του Παιδιού» και «Ευαισθητοποίησης για Κοινωνικά Θέματα», με την συνεργασία του Δημόσιου ΙΕΚ Κομοτηνής και συγκεκριμένα το τμήμα «τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ», θα πραγματοποιήσουν streetaction την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 14.00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Οι δράσεις, τις οποίες προετοίμασαν οι εθελοντές, θα περιλαμβάνουν θεατρικό δρώμενο με θέμα την βία (σωματική, λεκτική, ψυχολογική), που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε διάφορους τομείς της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής, βιωματικές δραστηριότητες στις οποίες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν πολίτες, ενώ παράλληλα θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό, το οποίο οι ίδιοι επιμελήθηκαν.

Να θυμίσουμε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές της ΕΕ, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτες το 21,3% των Ελληνίδων βιώνουν περιστατικά σωματικής ή σεξουαλικής βίας αλλά δεν το αναφέρουν, ποσοστό που είναι κατά 10 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (Ινστιτούτο Ισότητας της ΕΕ, 2017).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.