Η Κομοτηνη τιμησε την επετειο της Εθνικης Αντιστασης

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Ηρώων, στο Πάρκο της Περιφέρειας

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, όπως αυτή συμβολίζεται από την συνεργασία των αντιστασιακών δυνάμεων στη μάχη του Γοργοποτάμου, τιμήθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο μνημείο πεσόντων Ηρώων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940, στο Πάρκο της Περιφέρειας.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους – άντρες, γυναίκες και παιδιά- που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν.1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Έτσι την Κυριακή στελέχη της πολιτειακής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας τίμησαν την θυσία και τον αγώνα όσων συμμετείχαν στην προσπάθεια να διωχθεί ο εισβολέας από την χώρα μας και την απελευθέρωση του λαού μας.

«Οφείλουμε ως κοινωνία σήμερα να αναμετρηθούμε με τις νέες εκδοχές του ναζισμού»

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος  σε δήλωσή του για την επέτειο επεσήμανε τα εξής: «Τιμούμε σήμερα τις πιο ένδοξες σελίδες που έγραψε ο λαός μας στην σύγχρονη ιστορία του, με την εθνική αντίσταση την περίοδο της Κατοχής, από την ναζιστική Γερμανία, τη βουλγαρική και ιταλική κατοχή. Η ιστορική αλήθεια μας λέει πως ο ελληνικός λαός ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τους κατακτητές και δεν παρέδωσε τα όπλα. Το αντίθετο, με κορμό το εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο (ΕΑΜ), τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη ναζιστική κατοχή, έσωσε τον λαό από την πείνα, κράτησε καθηλωμένες τις δυνάμεις του Άξονα στην χώρα και προκάλεσε τεράστιες ζημιές και απώλειες στους Γερμανούς με αποκορύφωμα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, ημέρα που καθιερώθηκε επίσημα να γιορτάζεται ως ημέρα Εθνικής Αντίστασης, μετά από δεκαετίες καθυστέρησης το έτος 1982. Σήμερα τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. Η ιστορική μνήμη του λαού μας, οι ιστορικές παραδόσεις και καταβολές του, του δίνουν δύναμη να υπερασπίζεται την δημοκρατία και την πρόοδο, όταν στην Ευρώπη ναζιστικά μορφώματα έρχονται στο προσκήνιο βγαίνοντας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οφείλουμε ως κοινωνία σήμερα να αναμετρηθούμε με τις νέες εκδοχές του ναζισμού που δηλητηριάζουν την ψυχή της κοινωνίας μας, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Και αυτή είναι η καλύτερη τιμή για να γιορτάσουμε με ενότητα την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.