Προβληματισμος για την καταργηση δυο ειδικοτητων στο Νυχτερινο ΕΠΑΛ Κομοτηνης

Τις προτάσεις των υπηρεσιών τόσο για την κατάργηση, όσο και την ίδρυση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ αποδέχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο

Θετικά για την προαγωγή 3 σχολείων από 2θέσια σε 3θέσια, αλλά και στη δημιουργία νέων ειδικοτήτων στο 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής και το Νυχτερινό ΕΠΑΛ, γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.
 
Παρόλα αυτά προκάλεσε προβληματισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το ζήτημα των καταργήσεων Ειδικοτήτων στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, που εισηγήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
 
Και αυτό γιατί καταργούνται η ειδικότητα Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών στη Γ΄ τάξη και η ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης στη Γ΄ τάξη, καθώς σύμφωνα με την εισήγηση, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στους τομείς της Β΄ τάξης, δεν επαρκεί για τη λειτουργία τμημάτων όλων των ειδικοτήτων της Γ΄ τάξης, και σύμφωνα με τις προτιμήσεις των μαθητών υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μόνο για άλλες τρεις ειδικότητες, οι οποίες προτείνονται προς ίδρυση.
 
Τη πρώτη ένστασή κατέθεσε ο κ. Γιάννης Λεβέντης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τόνισε πως δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν τη λογική ότι η εκπαίδευση βγάζει στελέχη για την αγορά εργασίας, χωρίς να ασχολείται με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά και να μην τίθενται δημοσιονομικά περιθώρια στις ειδικότητες αυτές, όπως η αποκοπή των 10 ατόμων κατ’ ελάχιστο που πρέπει να ενδιαφέρονται.
 
Έτσι συνδημότες μας που δεν μπορούν να κάνουν κάποιες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ Κομοτηνής να μετακινούνται σε όμορους Δήμους, για αυτό και ψήφισε λευκό.
 
Τον προβληματισμό της εξέφρασε και η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη να επισημαίνει πως ο αριθμός των ενδιαφερόμενων είναι πάρα πολύ μικρός.
 
Με δεδομένο όμως ότι η απόφαση ήταν γνωμοδοτική και η προθεσμία έληγε σε μερικές μέρες, το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, στις αλλαγές, που περιλαμβάνουν και προαγωγές σχολείων και δημιουργία ειδικοτήτων, παρόλο που υπήρξε πρόταση να διερευνηθεί αν δημιουργείται πρόβλημα από αυτή την κατάργηση και να απευθυνθούν αν χρειαστεί στον αποφασιστικό φορέα, στην προκειμένη περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας.

Τι αλλάζει στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας

Τελικά το Συμβούλιο αποδέχτηκε τις προτάσεις της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ροδόπης, αναφορικά με την προαγωγή και κατάργηση σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2020-2021 που έχουν ως εξής:
1.Προαγωγή του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καλλίστης από 2/θ σε 3/θ
2.Προαγωγή του 3ο Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 2/θ σε 3/θ
3.Προαγωγή του 9ο Νηπιαγωγείου Κομοτηνής από 2/θ σε 3/θ
4.Κατάργηση Νηπιαγωγείου Μελέτης

Ποιες ειδικότητες δημιουργούνται στα ΕΠΑΛ

Επίσης αποδέχτηκε τις προτάσεις της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ροδόπης αναφορικά με τις μεταβολές  σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2020-2021, που έχουν ως εξής:
 
Για την ίδρυση Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής:
 
Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής:
– Ειδικότητα ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ στη Γ΄ τάξη, του Τομέα Διοίκησης και   Οικονομίας που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη.
Η ειδικότητα αυτή προσφέρει δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης όπως εκτιμάται από την ανάγκη για τη λειτουργία της, η οποία εκφράζεται από μαθητές του σχολείου (εκτίμηση: 10 άτομα) και τους γονείς αυτών. Θεωρείται ότι αυτή η ειδικότητα είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός αλλά και εκπαιδευτικοί οι οποίοι μπορούν να τη στελεχώσουν εφόσον ήδη λειτουργεί στο σχολείο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας.

Στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής:

-Ειδικότητα ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ στη Γ΄ τάξη, του Τομέα Μηχανολογίας που      ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη
 
-Ειδικότητα ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ στη Γ΄ τάξη, του Τομέα Μηχανολογίας που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη
 
-Ειδικότητα ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ στη Γ΄ τάξη, του Τομέα Υγείας- Πρόνοιας-Ευεξίας που ήδη λειτουργεί στη Β΄ τάξη.
Στο σχολείο αυτό υπάρχει επίσης ο απαιτούμενος εργαστηριακός εξοπλισμός και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους μαθητές (εκτίμηση: 10 άτομα), για κάθε μία ειδικότητα.

Ποιες ειδικότητες καταργούνται στα ΕΠΑΛ

Για την κατάργηση Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, ως εξής:
 
Στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής:
-Ειδικότητα ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ στη Γ΄ τάξη
-Ειδικότητα ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στη Γ΄ τάξη, καθώς ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στους τομείς της Β΄ τάξης, δεν επαρκεί για τη λειτουργία τμημάτων όλων των ειδικοτήτων της Γ΄ τάξης, και σύμφωνα με τις προτιμήσεις των μαθητών υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μόνο για τις τρεις ειδικότητες τις οποίες προτείνουν προς ίδρυση.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.