Πεδιο αντιπαραθεσης, διχως συμπερασμα, η Θασος στο Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜΘ

Οι πρόσφατες καταστροφές αποτέλεσαν θέμα συζήτησης μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι νέες καταστροφικές πλημμύρες στην Θάσο αποτέλεσαν θέμα συζήτησης αλλά και δριμείας αντιπαράθεσης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κομοτηνής.
 
Το θέμα των καταστροφών στο νησί έθεσε προς συζήτηση στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον επικεφαλής της κ. Δημήτρη Παπατολίδη να παίρνει τον λόγο επικεντρώνοντας στα συνεχιζόμενα, σε κάθε κακοκαιρία, προβλήματα, ως αποτέλεσμα της ανεπαρκέστατης όπως την χαρακτήρισε αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, τις κακοσχεδιασμένες κατασκευές αλλά και την άναρχη δόμηση του νησιού στο πλαίσιο όπως δήλωσε της «καπιταλιστικής ανάπτυξης». Ο ίδιος έκρινε ως θετική την κήρυξη μέρους του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  για να επισημάνει ωστόσο την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των προαναφερθέντων προβλημάτων, μεταξύ άλλων δια της διάνοιξης και του καθαρισμού των ρεμάτων, για να καταγγείλει και τις ευθύνες του κράτους που διαχρονικά παραμένει θεατής και «δεν παρεμβαίνει με την λήψη άμεσων μέτρων».
 
Ο κ. Παπατολίδης ζήτησε επίσης την άμεση αποζημίωση αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών καθώς και την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, για να σταθεί κυρίως στην ανάγκη οι μελέτες για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας να τεθούν σε προτεραιότητα και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την άμεση εφαρμογή των όσων αυτές προβλέπουν ούτως ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

«Επικοινωνιακό σόου» από πλευράς της αντιπολίτευσης βλέπει ο Χρήστος Μέτιος

Τον λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος χαρακτήρισε ως βάσιμες πολλές από τις επισημάνσεις του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να ενημερώσει έπειτα το σώμα για τις κινήσεις που έγιναν από πλευράς της Περιφερειακής αρχής αμέσως μετά την κακοκαιρία.
 
Ο ίδιος διαχώρισε τις καταστροφές σε τρία επίπεδα, με βάση τον φορέα ή την αρχή που κατέχει την ευθύνη των υποδομών, για να εξηγήσει πως στο επίπεδο των υποδομών που υφίστανται με βάση την ευθύνη της Περιφέρειας οι καταστροφές αντιμετωπίστηκαν.
 
Έκανε δε λόγο για ένα «επικοινωνιακό σόου» από πλευράς κάποιων που, όπως σημείωσε «προσπαθούν να δείξουν ότι με τις δηλώσεις μου υποβαθμίζω τα θέματα του νησιού» μίλησε για τις εργασίες που έγιναν και με τη συνδρομή μηχανημάτων της Περιφέρειας, για να υπογραμμίσει πως από πλευράς της δημοτικής αρχής του νησιού δεν ζητήθηκε ουδεμία παρέμβαση.   
 
Ο ίδιος εξήγησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταβεί εκ νέου στο νησί κλιμάκιο της Περιφέρειας ώστε να γίνει μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών, για να κρίνει ως ευνόητη την μελλοντική παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για την διευθέτηση των ρεμάτων και τις λοιπές εργασίες που θα αποτρέψουν αντίστοιχες εικόνες στο μέλλον.

Μαρκόπουλος προς Μέτιο: «Στερείτε από την ΠΑΜΘ την δυνατότητα να διεκδικήσει»

Στην ανάπτυξη των οικισμών χωρίς σχέδιο και τους αναδασμούς που όπως είπε εξαφάνισαν ρέματα στάθηκε από πλευράς της «Περιφερειακής Σύνθεσης» ο κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένης έκθεσης για την υφιστάμενη κατάσταση του νησιού, ώστε η συζήτηση να γίνει επί συγκεκριμένων προτάσεων.
 
«Συζητάμε  το θέμα δίχως προετοιμασία σε θεωρητικό επίπεδο. Όπως και κάποιες επισκέψεις έγιναν για να βγείτε από την υποχρέωση» ανέφερε ο ίδιος ανεβάζοντας τους τόνους για να κατηγορήσει την διοίκηση για την απουσία συγκεκριμένων κονδυλίων για την διαχείριση των ρεμάτων στο προσφάτως ψηφισθέν τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας αλλά και για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέρους του νησιού και όχι όλου, που όπως δήλωσε θα δημιουργήσει προβλήματα στο επίπεδο των αποζημιώσεων από το κράτος.
 
Ο κ.Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη από την Θάσο κατά την επίσκεψή του για την επιτόπια καταγραφή των ζημιών δηλώνοντας πως η κήρυξη μέρους του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε συνδυασμό με την «ατυχή» όπως την χαρακτήρισε δήλωσή του «στερεί  από την ΠΑΜΘ και τον Δήμο τη δυνατότητα να διεκδικήσει».

Αποτυχία στην πρόληψη των αποτελεσμάτων των καιρικών φαινομένων βλέπει ο Κώστας Κατσιμίγας

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας επεσήμανε παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Κώστας Κατσιμίγας κάνοντας λόγο για ολιγωρία της διοίκησης με ευθύνες τόσο της ΠΑΜΘ όσο και του Δήμου Θάσου. «Οι ευθύνες είναι αυτών που τολμούν και αναλαμβάνουν την διοίκηση» επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά δηλώνοντας πως «δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των έντονων καιρικών φαινομένων».
 
Ο κ. Κατσιμίγας στάθηκε στην αδυναμία πρόληψης έναντι των καιρικών αυτών φαινομένων τα προηγούμενα χρόνια απευθυνόμενος και προς τον κ. Μαρκόπουλο, ως πρώην αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, για να μιλήσει επίσης για παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες οι οποίες «στραγγάλισαν» την ροή του νερού, για ανεξέλεγκτη ρήψη σκουπιδιών και  λοιπές ανθρώπινες παρεμβάσεις οι οποίες όπως τόνισε «δείχνουν ότι μέσα στην έξαρση που υπήρχε για να βιοποριστούν οι άνθρωποι από τον τουρισμό προέβησαν σε ακρότητες» για να σταθεί στην ανάγκη ενεργοποίησης μηχανισμού «αστυνόμευσης».

Την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ζήτησε ο Κωστής Σιμιτσής

Τα βέλη του προς τον κ. Μαρκόπουλο έστρεψε ο κ. Κωστής Σιμιτσής ο οποίος διερωτήθηκε για τα «πυρά» του προαναφερθέντα προς την σημερινή διοίκηση, της οποίας μέλος και μάλιστα στην θέση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας διετέλεσε κατά την προηγούμενη περίοδο, για να σημειώσει πως «εφόσον κατηγορεί την διοίκηση για παραλείψεις θα έπρεπε τότε να είχε παραιτηθεί».  Ως προς το θέμα των καταστροφών ο κ. Σιμιτσής έκανε λόγο για ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για να τονίσει πως άπαντες θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον παράγοντα γραφειοκρατία που δυσχεραίνει πολλές φορές το έργο των υπηρεσιών για να προκρίνει το αίτημα απλοποίησης των διαδικασιών αλλά και των απαιτήσεων που υπάρχουν για την έγκριση μελετών.
 
 
Η συζήτηση κατέληξε με την δευτερολογία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μαρκόπουλο για ανακρίβειες και παραπληροφόρηση εξηγώντας πως οι αποζημιώσεις δεν έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το συζήτηση έκλεισε με την σύμφωνη γνώμη του σώματος για αναλυτικότερη συζήτηση του ζητήματος παρουσία τόσο του  Δημάρχου Θάσου όσο και των αρμοδίων υπηρεσιών σε ειδική συνεδρίαση.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.