Μαχη με τον χρονο στην Αλβανια για τους εγκλωβισμενους

Έκκληση για βοήθεια από την κυβέρνηση

Η διάσωση ενός 25χρονου άνδρα στο Δυρράχιο αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα συντρίμμια, περίπου ενάμισι 24ωρο μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Έως τις 12 το μεσημέρι είχαν ανασυρθεί 30 νεκροί και περισσότεροι από 700 τραυματίες, αλλά ακόμη παραμένει ασαφής ο αριθμός των αγνοουμένων που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών φτάνει τους 31. Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Μαναστιρλίου, 658 άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων 68 παραμένουν στο Νοσοκομείο Τραυμάτων στα Τίρανα.

Καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στο ύπαιθρο, αφού τα σπίτια είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες, η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια.

Βοήθεια στους σεισμοπαθείς προσφέρουν 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι εργάζονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές.

Εκτός από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης στο Δυρράχιο λειτουργεί ανοιχτό όλο το 24ωρο κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό ενώ εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται και στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεές

Για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς, είτε σε ρουχισμό είτε σε τρόφιμα είτε σε χρήματα, η αλβανική κυβέρνηση κάλεσε όσους το επιθυμούν να το κάνουν μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας «e-albania».

Επίσης, στήριξη στη σεισμόπληκτη Αλβανία εξέφρασε ο φορέας των εμπορικών επιμελητηρίων των δυτικών Βαλκανίων, WB6CIF. Ο πρόεδρός του Μάρκο Τσάντεζ, και πρόεδρος του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Ενωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Αλβανίας, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να υπογραμμίσει την ετοιμότητα των μελών της WB6CIF να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν για τη στήριξη των αλβανικών επιχειρήσεων και των πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στο Θούμανε το οποίο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα.

Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.