Κατατεθηκε στη Βουλη το νεο φορολογικο νομοσχεδιο

Αρκετές οι αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο της δημόσιας διαβούλευσης

 Με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με πολλές πρόσθετες διατάξεις και αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
 
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εισαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών για επεξεργασία.
 
Στο ζήτημα της συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος συγκεντρώνοντας αρκετές αντιδράσεις, οι αλλαγές είναι περιορισμένες καθώς διατηρείται το όριο του 30% επί του πραγματικού εισοδήματος και μόνο εάν το 60% του εισοδήματος πηγαίνει σε φόρους, δάνεια ή ενοίκια περιορίζεται το απαιτούμενο ποσοστό σε 20%.
 
Παρ’ όλα αυτά εξαιρούνται, μετά τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης, το ποσό της διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης. Αν στον φορολογούμενο έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.
 
Κατά τα λοιπά, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
 
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την διαγραφή οφειλών έως 10 ευρώ φορολογουμένων η οποία αφορά περισσότερους από 500.000 οφειλέτες αλλά κοστίζει μόλις 1 εκατ. ευρώ.
 

ΥΠΟΙΚ: «Νομοσχέδιο τομή»

 
Για νομοσχέδιο τομή, μιλά το υπουργείο Οικονομικών, «με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας».
 
Παράλληλα, προσθέτει, «με το φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
 
Είναι η πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στην κρίση που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο μειώνεται δραστικά η φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ανακουφίζονται τα φυσικά πρόσωπα από δυσβάστακτες φορολογικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρα αναπτυξιακή διάσταση».
 
Όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στον πυρήνα των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για τη φορολογική πολιτική που περιλαμβάνει:
 

  • τη μείωση των φόρων,
  • τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, 
  • τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής,
  • την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή, 
  • τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της Φορολογικής Διοίκησης και των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη ωφέλεια των φορολογουμένων, και
  • τη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.