Λεφτα γιοκ για τον Φιλοδημο

της Έκδοσης

Τέλειωσαν, ή μάλλον, ποτέ δεν υπήρχαν, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τα χρήματα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Φιλόδημος, σύμφωνα με τα όσα είπε στους Δημάρχους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, κάνοντας, όπως υποψιαζόμαστε, την καρδιά τους περιβόλι.
 
Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχουν δημοπρατηθεί 170 έργα προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ ενώ παρέλαβε εντάξεις 1,2 δις ευρώ για 502 έργα.
 
Επέρριψε δε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών γιατί με τόση άνεση προχώρησε σε εντάξεις 1,2 δις ευρώ, ενώ το δάνειο από  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν 134 εκ. ευρώ.
 
Αφού λοιπόν προκάλεσε το καρδιακό στους δημάρχους (ο Φιλόδημος αποτελεί ένα από τα λίγα εργαλεία με τα οποία μπορείς να «δείξεις» έργα άμεσα) τους ξεκίνησε… στα υπογλώσσια.
 
Έτσι υπογράμμισε ότι  δεν  θα επιτρέψει να χαθούν τα έργα, όμως τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, «διαφορετικά η υπόθεση θα τιναχθεί στον αέρα».
 
Για όσα δεν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν  στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών 2020-2023, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23, θα έχει τις εξής προτεραιότητες έργων: έργα βασικών υποδομών, έργα περιβάλλοντος, επίλυση του ζητήματος των στερεών αποβλήτων, δραστική επέκταση της ανακύκλωσης, μέτρα πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα αντισεισμικής θωράκισης.
 
Το ζήτημα είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση, ουσιαστικά πρέπει να κάνει τους Δημάρχους να αρχίσουν να ψάχνονται, γιατί ας μην ξεχνάμε πως σχεδόν όλοι έχουν έργα που προσπαθούν να τρέξουν από το Φιλόδημο, και στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διαθέτουν και τους πόρους να τα καλύψουν.
 
Τα ενταγμένα αλλά μη δημοπρατημένα, ας τα θεωρήσουμε εντελώς χαμένα, όμως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι όσα έχουν δημοπρατηθεί, αλλά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί που ανέρχονται σε 450 εκ. ευρώ.
 
Και αυτό γιατί με δεδομένο ότι απομένουν 100 εκ. ευρώ, κάποιοι τυχεροί θα μπορέσουν (τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε) να τα πάρουν, αλλά περίπου 300 εκ. θα έχουν συμβάσεις, αλλά όχι λεφτά.
 
Κανονικά, επειδή το κράτος έχει συνέχεια, θα έπρεπε το Υπουργείο να «δαγκώσει τη σφαίρα» και να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα, και ας μιλούσε για καμένη γη.
 
Γιατί τώρα, όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.