Η ποιητικη συλλογη «Τεταρτημορια» του Πασχαλη Κατσικα παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην Λέσχη Κομοτηναίων

Oι εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» και η εταιρεία 2K Project ΕΠΕ παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Πασχάλη Κατσίκα με τίτλο «Τεταρτημόρια» την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στην  Λέσχη Κομοτηναίων.
 
Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν οι
•Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων  και Φοιτητικής Μέριμνας ΔΠΘ
•Χάρης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦ ΔΠΘ
•Στέφανος Γραβάνης, Μέλος ΕΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ
 
Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, Φιλόλογος – Επιμελήτρια εκδόσεων, ενώ ποιήματα της Συλλογής θα αναγνώσει η κ. Εύα Σκότη, μέλος της ερασιτεχνικής Ομάδας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
 

Λίγα λόγια για τον Πασχάλη Κατσίκα

 
Ο Πασχάλης Κατσίκας του Πέτρου γεννήθηκε στο Reutlingen της Γερμανίας το 1971. Από το 1977 ζει στην Κομοτηνή. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1989-93). Εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (1996-98). Από το 1998 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ταυτόχρονα σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά Ποιείν, Poeticanet, Εξιτήριον, Φρέαρ, Θράκα, Νότες Λογοτεχνίας, στο λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας και στην εφημερίδα της Κομοτηνής Παρατηρητής της Θράκης. Η ποιητική συλλογή Τεταρτημόρια είναι το πρώτο του ποιητικό βιβλίο.
 

Η Ελισάβετ Αρσενίου για τα «Τεταρτημόρια»*

 
Ποιήματα σαν τα Τεταρτημόρια γράφονται μέσα μας, στη λυρική αποθήκη του αρχετυπικού μας βίου. Από κει ο δημιουργός τους, Πασχάλης Κατσίκας, άντλησε και δημιούργησε τη δική του λογοτεχνική αφήγηση. Οι ποιητικές πράξεις που αποδίδονται στο βιβλίο αυτό είναι συγχρόνως εκρηκτικές και στοχαστικές και μας καλούν η καθεμιά τους σε αναγνωστικές συναντήσεις γόνιμες, απολαυστικές, συγκινητικές ή και αποκαλυπτικές. Συναντώντας τα ποιήματα των Τεταρτημορίων άλλοτε παρασύρεσαι στον λυρισμό τους και άλλοτε έλκεσαι σε μέρη νηφάλια και στοχαστικά, ειρωνικά και κριτικά, που σου θυμίζουν ότι ο ποιητικός λόγος δεν είναι απλώς έκφραση συναισθημάτων. Η ποίηση είναι ένα πεδίο πυκνό και σημασιολογικά αποδοτικό. Και οι ποιητές αλλά και οι αναγνώστες τους έχουν γίνει σήμερα απαιτητικότεροι και έχουν πλέον συνείδηση ότι ζούμε σε έναν πολιτισμό κειμένων.
 
Γραμμένα με τόλμη, κυρίως όταν συνδυάζουν το υψηλό ύφος με την αγοραία επίθεση και τον σαρκασμό, τα Τεταρτημόρια είναι ένα βιβλίο συγκινητικό και δραματικό. Προκαλεί αισθητικά ολοκληρωμένες συγκινησιακές εντάσεις, από τη μεγαλύτερη τρυφερότητα και τον χαριτωμένο σαρκασμό έως την πιο μνημειακά μεγαλειώδη θλίψη, από την παιγνιώδη ελαφρότητα έως τον κίνδυνο του πιο μεγάλου αποχωρισμού
 
Ελισάβετ Αρσενίου
(Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας)

 

*Από το οπισθόφυλλο της ποιητικής συλλογής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.