Κριτικη στο νεο φορολογικο απο Δ. Χαριτου και Ι. Αχμετ απο το βημα της Βουλης

Σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής

Ξεκίνησε, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για το νέα φορολογικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».
 
Το νομοσχέδιο, φέρνει νέα φορολογική κλίμακα, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης φόρου – αφορολόγητου με αύξηση για όσους έχουν παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, παραπάνω αποδείξεις για όλους βάσει πραγματικού εισοδήματος και «πέναλτι» φόρου 22% σε όσους συγκεντρώσουν λιγότερες, αλλά και σημαντικές μειώσεις στη φορολογία για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος όλα τα νομικά πρόσωπα.
 
Από 1ης Ιανουαρίου 2020 τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με εισαγωγικό συντελεστή 9%, από 22% σήμερα για τα μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα, ενώ όσοι ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ ετησίως θα διαπιστώσουν ότι οι συντελεστές φορολογίας που εφαρμόζονται πάνω από το ποσό αυτό θα είναι μειωμένοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
 
Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με κριτική για αυτό και από τους δύο αντιπολιτευόμενους βουλευτές της Ροδόπης, τον κ. Δημήτρη Χαρίτου του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Ιλχάν Αχμέτ του ΚΙΝΑΛ.

Δημήτρης Χαρίτου
«Στηρίξτε την επιχειρηματικότητα στη Θράκη που συμπιέζεται από το παρεμπόριο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό»

Την άποψη πως το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί ούτε φορολογική μεταρρύθμιση όπως προσπαθείτε να το παρουσιάσετε, ούτε έχει καμία αναπτυξιακή στόχευση» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, θεωρώντας πως αντίθετα, με τις ρυθμίσεις που εισάγει, γυρίζει πίσω στο παλιό κακό παρελθόν της ΝΔ, στις παθογένειες που οδήγησαν την χώρα στη χρεοκοπία.
 
«Δίνετε πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Αντί για στοχευμένες ρυθμίσεις που να υπηρετούν την ανάπτυξη, νομοθετείτε χαρισματικές παροχές στα μεγάλα συμφέροντα. Να σας θυμίσω τι ακούγαμε και εμείς και ο ελληνικός λαός “θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας”. Θυμάστε ποιος το έλεγε; Ο σημερινός πρωθυπουργός. Και σήμερα με τις ρυθμίσεις τι κάνετε για τη μεσαία τάξη, για τα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ; Ξέρετε τι κάνετε;  Της επιστρέφετε 17 ευρώ όλα κι όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Χαρίτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποσχέθηκε να λυτρώσει όλους τους Έλληνες από τους φόρους, αλλά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου λυτρώνει τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, εξηγώντας πως πρόκειται στην ουσίαγια το 1% του ελληνικού λαού.
 
Το ίδιο κάνει σύμφωνα με τον ίδιο και με τις επιχειρήσεις, μειώνοντας την φορολόγηση μόνο για τις 6.000 χιλιάδες από τις εκατοντάδες χιλιάδες που πασχίζουν να επιβιώσουν, δηλαδή μόνο το 2,5% των επιχειρήσεων.
 
«Τι άλλο κάνετε;  Λυτρώνετε αυτούς που έχουν μετοχές, μερίσματα, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, λυτρώνετε δηλαδή τους έχοντες και κατέχοντες. Μόνο αυτούς που είχατε υποσχεθεί δεν λυτρώνετε, τη μεσαία τάξη, σε αυτούς σήμερα δίνετε ψίχουλα, γιατί ψίχουλα είναι τα 17 ευρώ» ανέφερε.
 
Αναφορά όμως έκανε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη Θράκη, που δεν θα πάρει «ούτε αυτά τα ψίχουλα, γιατί τα πήρε ο αέρας του παρεμπορίου που γιγαντώνεται, αλλά δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δέχονται οι μικρές επιχειρήσεις από τις αντίστοιχες των γειτονικών χωρών».
 
Αυτά τα φαινόμενα, ανέφερε, οδηγούν στη συρρίκνωση μέχρι και την εξαφάνιση επαγγελματικών κλάδων, γεγονός που οδηγεί στο μαρασμό της τοπικής οικονομίας. «Γνωρίζω κύριε υπουργέ ότι σας επισκέφτηκαν οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής και σας κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ελπίζω να βρουν ευήκοα ώτα διαφορετικά θα διαψευστούν  όσα προεκλογικά υποσχεθήκατε στην περιοχή» κατέληξε

Ιλχάν Αχμέτ
«Δώστε ειδικά φορολογικά κίνητρα για την Θράκη»

Μεταφορικό ισοδύναμο στα πρότυπα των νησιών για τις επιχειρήσεις της Θράκης, χωρίς να απεμποληθεί το 12% της επιδότησης εργασίας για τις επιχειρήσεις, ζήτησε από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, στην ομιλία του στην Βουλή, όπου κατέθεσε δέσμη προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά επέκρινε και την κυβέρνηση γιατί όπως δήλωσε «από το ματωμένο υπερ-πλεόνασμα των 7 δις μοιράσατε ψίχουλα 170 εκατ. ως κοινωνικό μέρισμα».
 
Ο βουλευτής Ροδόπης στάθηκε στα ειδικά φορολογικά κίνητρα για την Θράκη για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και τη δέσμη προτάσεων για γεωργία και κτηνοτροφία μέσα από τροπολογία που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.
 
«Για περιοχές όπως η Θράκη με σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα, με εντεινόμενα τα φαινόμενα της αποβιομηχάνισης και τις αυξητικές τάσεις εγκατάλειψης παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την κτηνοτροφία, θα ήταν αναμενόμενο από την κυβέρνηση να προβλεφθούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων στον Πρωτογενή τομέα και την Μεταποίηση και θα συρρικνώνουν το χάσμα με τις μεγάλες αγορές του κέντρου» ανέφερε, μιλώντας για την διαμόρφωση μεταφορικού ισοδυνάμου για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της Θράκης στα πρότυπα των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.
 
Θύμισε μάλιστα την επιδότηση του 12% του κόστους εργασίας που εγκαταλείφτηκε από το 2010 και οι επιχειρήσεις το περιμένουν με αγωνία.
 
Επίσης έκανε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την διατήρηση της πολιτικής των υπερ-πλεονασμάτων που θεωρεί ότι αναστέλλουν την προοπτική  ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας και κριτική στα κριτήρια και το ύψος διανομής του φετινού κοινωνικού μερίσματος.
 
«Δυστυχώς, το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν φέρνει την πολυπόθητη φορολογική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας. Είναι άτολμο, χωρίς όραμα και κυρίως χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή διάσταση. Είναι μια χαμένη ευκαιρία και είναι κρίμα» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.