Ενα μεγαλο βημα για την υποστηριζομενη διαβιωση στην Κομοτηνη

Εγκαίνια για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» που θα φιλοξενήσουν 9 ωφελούμενους

Παρουσία του ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη και του προέδρου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γ. Μοσχολιού

Σε κλίμα συγκίνησης και ικανοποίησης για τον στόχο που επιτέλους επετεύχθη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην πόλη της Κομοτηνής του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», το πρωί του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.

Το «παρών» στα εγκαίνια, τον αγιασμό των οποίων πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, έδωσαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας κ. Γιώργος Σταμάτης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) κ. Γιάννης Μοσχολιός.

Επίσης στο χώρο βρέθηκαν εκπρόσωποι των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολλοί φίλοι του Συλλόγου, που τον στηρίζουν σε κάθε του βήμα, τους οποίους ευχαρίστησε, όπως και όλους τους παρευρισκόμενους, η πρόεδρος του κ. Νατάσα Λιβεριάδου.

Οι στέγες είναι διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού, που θα υποστηρίξουν, σε δύο τοποθεσίες, εννέα ωφελούμενους, ενώ στόχος είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει και πέρα των αρχικών 3 ετών που θα υποστηριχθεί το εγχείρημα μέσω ΕΣΠΑ.

Νατάσα Λιβεριάδου

«Η ωριμότητα, και ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας αντανακλάται στη θέση που κατέχουν σε αυτή τα άτομα με αναπηρίες»

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νατάσα Λιβεριάδου, που τόνισε πως διαχρονικά στόχος του Συλλόγου ήταν η δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ένα στόχος που ξεκίνησε δειλά να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 2018, με την εκμίσθωση του πρώτου διαμερίσματος και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, με την έκδοση των αντίστοιχων αδειών λειτουργίας για τις τρείς στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, που θα φιλοξενήσουν συνολικά 9 ωφελούμενους.

«Πρόθεσή μας πάντα είναι να ικανοποιούμε την ανάγκη να στηριχθούν αυτά τα άτομα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να υπερασπιστούν την αξία τους αλλά και να κερδίσουν την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία» ανέφερε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί οι άνθρωποι να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά να τους δίνονται τα μέσα να ξεκινούν όλοι από την ίδια, ώστε στη συνέχεια με τη σειρά τους να δώσουν στο κοινωνικό σύνολο αυτό που μπορούν.«Τα άτομα με νοητική υστέρηση, πρέπει να νιώσουν ότι έχουν και αυτά τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Το έργο που εγκαινιάστηκε, έρχεται σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο, στον τομέα των δομών διαβίωσης σε υποστηριζόμενο περιβάλλον οικογενειακού χαρακτήρα και συνδέεται άρρηκτα με την υπεράσπιση της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου γιατί έχει ανάγκη από αυτή, ιδίως όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Βασικός πυλώνας στη φιλοσοφία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αποτελεί η έννοια της στοχευμένης φροντίδας και φιλοξενίας των ατόμων με νοητική υστέρηση, σε ένα περιβάλλον όπως είναι η κατοικία τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη υποστήριξη που απαιτεί η κατάστασή τους, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και φροντίδας από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

«Η ωριμότητα, και ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας αντανακλάται στη θέση που κατέχουν σε αυτή τα άτομα με αναπηρίες, στο κατά πόσο γίνεται καθημερινά πράξη η ισότιμη αντιμετώπισή τους και η έλλειψη κάθε είδους διακρίσεων.Στο κατά πόσο εξασφαλίζονται ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες πρόσβασής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής» επεσήμανε η κ. Λιβεριάδου καταλήγοντας χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει όλους τους ιδιώτες που στάθηκαν δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και όλη την κοινωνία της Ροδόπης που πιστεύει ακράδαντα ότι θα αγκαλιάσει τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, τους ανθρώπους και το προσωπικό του Συλλόγου που θα τις διαχειριστούν.

Ευχαρίστησε δε, όχι μόνο για την παρουσία του, αλλά και για την αμέριστη συμπαράστασή του στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου, τον ΓΓ κ. Γιώργο Σταμάτη.

Γιώργος Σταμάτης

«Αυτό είναι το νέο μοντέλο που θα δώσει την ώθηση σε όλο και περισσότερους φορείς να το ακολουθήσουν»

Την στήριξή του σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και σε όλες τις παρόμοιες προσπάθειες, κατέθεσε ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας κ. Γιώργος Σταμάτης, που τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στην κ. Λιβεριάδου και στην Κομοτηνή που αναπτύσσει ένα δίκτυο Υποστηριζόμενων Στεγών Διαβίωσης.

«Αυτό είναι το νέο μοντέλο που θα δώσει την ώθηση σε όλο και περισσότερους φορείς να το ακολουθήσουν, και η Κομοτηνή να δώσει ακόμα περισσότερο το δρόμο προς αυτό» ανέφερε.

Με δεδομένο ότι η Κομοτηνή είναι πάρα πολύ προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, ο συνδυασμός με τις Στέγες δείχνει πως μπορεί να είναι ένα καλό πρότυπο για όλη την Ελλάδα υπογράμμισε ο ίδιος για να υποστηρίξει πως βούληση της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει όλες αυτές τις δομές, γιατί αποτελούν βήματα προς το μέλλον για τη διαβίωση αυτών των παιδιών, και αυτό θέλουν να ενισχύσουν όλο και περισσότερο.

Ιωάννης Βαρδακαστάνης

«Το αναπηρικό κίνημα στηρίζει, θα στηρίζει, θα είναι πρωτοπόρο γιατί οι Άγιοι Θεόδωροι είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του»

Την βαθιά συγκίνησή του για την παρουσία του στα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και πρόεδρος του EuropeanDisabilityForum, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ενός ιστορικού φορέα, με τεράστια κοινωνική προσφορά στην Κομοτηνή και όχι μόνο, του Σωματείου «Άγιοι Θεόδωροι».

Αναφέρθηκε δε με θερμά λόγια στην προσφορά της κ. Νατάσας Λιβεριάδου και των συνεργατών της χάρη στην οποία αναπτύσσεται ένα δίκτυο Στεγών στην Κομοτηνή, που πραγματικά αντιμετωπίζουν ένα κορυφαίο ζήτημα για την υποστηριζόμενη διαβίωση των ατόμων με νοητική αναπηρία, με αυτισμό και σύνδρομο Down.

«Ένα αίτημα των γονιών, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, για το τι θα συμβεί όταν δεν θα μπορούν, είτε για βιολογικούς λόγους, είτε για όποιο άλλο λόγο να στηρίξουν τα παιδιά τους» σημείωσε, με την Κομοτηνή, και τους Συλλόγους όπως οι «Άγιοι Θεόδωροι» να δείχνουν το δρόμο.

Η αυτοδιοίκηση και οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να πάρουν αυτό το δρόμο και να τον «τρέξουν» σε όλη τη χώρα, τόνισε, αν θέλουμε αυτά τα άτομα να μην κλείνονται στα ιδρύματα και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αυτές τις αναπηρίες να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες στην κοινότητά τους, στη γειτονιά τους.

«Το αναπηρικό κίνημα στηρίζει, θα στηρίζει, θα είναι πρωτοπόρο γιατί οι “Άγιοι Θεόδωροι” είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του» ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως και η σημερινή κυβέρνηση θα στηρίξει τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και στην επόμενη περίοδο.

Γιάννης Μοσχολιός

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, και τα παιδιά μας σαν δικά τους παιδιά»

«Εγκαινιάζεται στην Κομοτηνή μια νέα ζωή για τα παιδιά μας μέσα σε δομές αξιοπρέπειας ενταγμένες στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) κ. Γιάννης Μοσχολιός.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, και τα παιδιά μας σαν δικά τους παιδιά» πρόσθεσε, αναφέροντας πως γίνονται κατά τόπους τέτοιες προσπάθειες, παρόλο που η Περιφέρεια ΑΜΘ δυστυχώς είναι αρκετά πίσω, με την Κομοτηνή να είναι η πρώτη πόλη που φτιάχνει τέτοιες δομές στη Θράκη.

Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας, ώστε να βοηθήσουν σε αυτό το έργο, και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ προσπαθεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα αυτών των δομών, είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ είτε μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΠΥ, που θεωρεί ότι ήδη έχει κατακτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες τέτοιες στέγες.

Ηλίας Ποιμενίδης

«Οι πρώτες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης που δημιουργούνται σε ολόκληρη τη Θράκη»

Αυτές είναι οι πρώτες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης που δημιουργούνται στην Κομοτηνή και σε ολόκληρη τη Θράκη, σημείωσε ο Διοικητικός Διευθυντής του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας «Αξίζω» του Συλλόγου κ. Ηλίας Ποιμενίδης, με διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού, με ένα διαμέρισμα στο δεύτερο όροφο που θα φιλοξενήσει τρείς ωφελούμενους, ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου που θα φιλοξενήσει δύο ωφελούμενους, καθώς και άλλα διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τέσσερις ωφελούμενους.

Η φιλοξενία θα ξεκινήσει μόλις πάρουν επίσημα την έγκριση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο έχουν καταθέσει στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και πιστεύει ότι τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμοι για να ξεκινήσει η φιλοξενία.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια, ενώ πέρα από αυτό θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για να συμβασιοποιήσουν την δραστηριότητά τους με τον ΕΟΠΠΥ, εισπράττοντας νοσήλια.

Ο Σύλλογος αυτή τη στιγμή συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Διημέρευσης, που έχει άδεια για 28 ωφελούμενους στην πρωινή και άλλους τόσους στην απογευματινή, με στόχο να γίνει επέκταση αυτού του κτιρίου ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν επιπλέον ωφελούμενους, μιας και οι δράσεις του Συλλόγου αυξάνονται συνεχώς.

Επόμενος στόχος τους, σημείωσε ο κ. Ποιμενίδης, θα είναι η δημιουργία Εργαστηρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης, αρχικά στην πόλη της Κομοτηνής με προοπτική δημιουργίας εγκαταστάσεων στον χώρο όπου βρίσκεται και το Κέντρο Διημέρευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.