Κατεβηκε η τουρκικη σημαια απο την ελληνικη νησιδα στον Εβρο

Εντοπίστηκε από κατοίκους της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες

Επιστολές από την ελληνική διπλωματία προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβυής

Το απόγευμα της Δευτέρας φαίνεται ότι κατέβηκε η Τουρκική σημαία από ελληνική νησίδα στον ποταμό Έβρο, που προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή, σε μια περίοδο τεταμένων Ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Η τουρκική σημαία υψώθηκε σε ελληνικό έδαφος, στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου, σύμφωνα με πληροφορίες στη νησίδα Λούλου ή Λουλού, και την αντιλήφθηκαν κάτοικοι της περιοχής.

Όπως αναφέρουν οι ντόπιοι, λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών στον ποταμό Έβρο, η συγκεκριμένη νησίδα, όπως και άλλες, συνδέεται με τουρκικό έδαφος και μπορεί κάποιος να πάει με τα πόδια από την τουρκική πλευρά πάνω σε αυτήν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε νησίδες που ανήκουν στην Τουρκία.

Τελικά φαίνεται πως η σημαία κατέβηκε, μετά από, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων.

Αντίδραση στον ΟΗΕ στην συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Παράλληλα, επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας – δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

Τονίζεται επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή της Λιβυής, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της  συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.