Υψηλα τα ποσοστα συμμετοχης στην χθεσινη Πανελληνια Παντραπεζικη Απεργια

Που προκήρυξε η ΟΤΟΕ με αφορμή τις πρόσφατες 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς ζητώντας την ανάκλησή τους

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση η Ροδόπη

Μανώλης Μπεμπένης, Πρόεδρος Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ.
«Εφόσον δεν κλείσει η “κερκόπορτα” που θέλουν να ανοίξουν οι τραπεζίτες, θα περάσει και στις υπόλοιπες τράπεζες»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των τραπεζικών υπαλλήλων όλης της χώρας στην χθεσινή 24ωρη Πανελλήνια Παντραπεζική Απεργία, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας με αφορμή τις πρόσφατες απολύσεις 24 εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, του πρώην τμήματος RBU, που δεν δέχθηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Στην χθεσινή πανελλαδική απεργία συμμετείχε και σημαντικός αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων της Ροδόπης,  ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας και ακολούθως έξω από το Υπουργείο Εργασίας όπου το  μεσημέρι έλαβε χώρα η δεύτερη Τριμερής Συνάντηση Συμφιλίωσης με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Εξώδικα της ΟΤΟΕ για παρακώλυση δικαιώματος απεργίας

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τις χθεσινές κινητοποιήσεις η ΟΤΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε την άμεση ανάκληση των απολύσεων των 24 υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, ενημερώνοντας παράλληλα για την αποστολή εξώδικου στη διοίκηση της Τράπεζας, μετά από σχετικές καταγγελίες για εκφοβισμό εργαζομένων, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Στα σχετικά εξώδικα προς τα στελέχη τη διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς η ΟΤΟΕ τονίζει πως η συμπεριφορά αυτή προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 του ν. 1264/1982 και μάλιστα συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη, με βάση το άρθρο 23  του ίδιου νόμου, καλώντας την Τράπεζα και τα στελέχη της, για τη δική τους νομική προστασία – να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια παρέμβασης και παρακώλυσης στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, ενώ δήλωνε την επιφύλαξή της να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προάσπισης των δικαιωμάτων της ίδιας, των Συλλόγων-μελών της και των εργαζομένων που εκπροσωπεί.

Στην ίδια ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε την αποστολή των εξωδίκων η ΟΤΟΕ έκανε λόγο για  «μεθοδευμένες και προκλητικές» απολύσεις 24 υπαλλήλων κατηγορώντας την Τράπεζα Πειραιώς για παραβίαση της συμφωνία της με την ΟΤΟΕ και του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου της Τράπεζας Πειραιώς.

«Οι απολύσεις ήταν ανέκαθεν κόκκινη γραμμή για τον κλάδο. Τις αποτρέψαμε επί δεκαετίες, ακόμα και στις πιο ζοφερές και κρίσιμες εποχές της κρίσης, με αγώνες, με εξαντλητικό διάλογο αλλά και  με συμβιβασμούς και θυσίες. Ξέρουμε καλά τις οδυνηρές συνέπειες των απολύσεων για τον εργαζόμενο, την οικογένειά του, την κοινωνία στο σύνολό της, όπως και κάθε συμπολίτης μας που τις βίωσε τα χρόνια της κρίσης. Για αυτό κάθε τέτοιος σχεδιασμός, πόσο μάλλον ενέργεια, από την πλευρά των Τραπεζών, ισοδυναμεί για μας με κήρυξη πολέμου» αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση σημειώνοντας πως «η  Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που επέλεξε να τορπιλίσει  το κλίμα εμπιστοσύνης και την ομαλότητα  στον κλάδο, σε μια συγκυρία που αυτός ανακτά την κερδοφορία του και καλείται να αναλάβει επιτέλους τον ρόλο του στη στήριξη της ανάπτυξης. Τον ρόλο του απέναντι στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στην κοινωνία, που επανειλημμένα τον στήριξαν από το υστέρημά τους τις δύσκολες ημέρες της κρίσης».

Η Ροδόπη δεν αποτέλεσε εξαίρεση στις χθεσινές κινητοποιήσεις του τραπεζοϋπαλληλικού κόσμου, με υψηλά ποσοστά  συμμετοχής στην απεργία, που οδήγησε ακόμα και στο κλείσιμο κάποιων τραπεζικών υποκαταστημάτων της περιοχής μας.

Μανώλης Μπεμπένης

«Οι πρώτες συλλογικές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων εδώ και σαράντα χρόνια»

Με την αφορμή των κινητοποιήσεων αυτών στο ραδιόφωνο του «ΠτΘ» μίλησε ο κ. Μανώλης Μπεμπένης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος έκανε λόγο για μία συλλογική «μάχη» η οποία έτυχε καθολικής συμμετοχής από το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας, καθώς όπως εξήγησε αν οι απολύσεις αυτές δεν αποτραπούν θα υπάρξει συνέχεια στις ανατροπές σε όλο το τραπεζικό σύστημα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις καθώς όπως σημείωσε «successstory και μαζικές απολύσεις δεν πάνε μαζί».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησε πως οι απολύσεις των 24 υπαλλήλων της Τράπεζας που προέρχονται από την υπηρεσία διαχείρισης κόκκινων δανείων, είναι οι πρώτες συλλογικές απολύσεις που γίνονται τα τελευταία σαράντα χρόνια. «Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια αντίστοιχη κατάσταση με τους συναδέλφους μας και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Τράπεζας αυτή είναι η αρχή» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την καθολική συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην χθεσινή απεργία καθώς όπως εξήγησε « καταλαβαίνουν ότι εφόσον δεν κλείσει αυτή η “κερκόπορτα” που θέλουν να ανοίξουν οι τραπεζίτες, θα περάσει και στις υπόλοιπες τράπεζες».

Μάλιστα ο ίδιος καταφέρθηκε κατά της επίσημης αιτιολόγησης των απολύσεων από πλευράς της Τράπεζας, την κατάργηση δηλαδή των θέσεων εργασίας στην διαχείριση κόκκινων δανείων, σημειώνοντας πως «στο παρελθόν τράπεζες κατέρρευσαν, εξαγοράστηκαν, καταργήθηκαν, χωρίς ωστόσο ούτε ένας τραπεζοϋπάλληλος να χάσει τη δουλειά του».

«Αν οι απολύσεις αυτές περάσουν σημαίνει ότι αν κλείσει ένα κατάστημα οπουδήποτε, οι υπάλληλοι δεν θα μεταφερθούν, όπως ήταν αυτονόητο μέχρι τώρα σε διπλανό κατάστημα αλλά σε κάποιο υποκατάστημα σε άλλη πόλη εξαναγκάζοντας τις οικογένειες του να μετακινηθούν, καθώς η διοίκησης της Τράπεζας υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν κενές θέσεις, ενώ την ίδια ώρα κάνει προσλήψεις, προσλαμβάνοντας τραπεζοϋπαλλήλους με 5 και 10 χιλιάδες ευρώ μισθό» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξε προειδοποίηση των απολύσεων από πλευράς της Τράπεζας ο κ. Μπεμπένης αναφέρθηκε στα όσα είχαν προηγηθεί αρχής γενομένης από την Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Σουηδική εταιρεία Intrum, τον περασμένο Μάιο, ως προς την διαχείριση των κόκκινων δανείων, γεγονός που και τότε είχε οδηγήσει τον τραπεζικό κλάδο στους δρόμους, τόσο με απεργίες όσο και διαδηλώσεις, που κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας και της ΟΤΟΕ, για την μεταφορά μόνο όσων εργαζομένων το επιθυμούσαν και την αξιοποίηση όλων των υπολοίπων σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό εργασίας. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ ο αριθμός των υπαλλήλων που επέλεξε να μη μεταφερθεί άγγιξε τους 145 συμπεριλαμβανομένων των 24 απολυμένων.

«Η τράπεζα δηλαδή δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει όσους υπαλλήλους αποφάσισαν να παραμείνουν στην τράπεζα, ωστόσο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή ανέλαβε την διαχείριση των κόκκινων δανείων η Intrum, οι περισσότεροι εξ αυτών συνάδελφοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια έντεκα εβδομάδων» έκανε γνωστό ο κ. Μπεμπένης.

Η πρόταση που τελικά έκανε η Τράπεζα στους εργαζομένους όπως εξήγησε ο ήταν «ή να πάνε εθελοντικά στη Λέρο ή να πάρουν μια εθελουσία ή να μεταβούν σε μια θυγατρική της Πειραιώς με πολύ χειρότερους όρους εργασίας, γεγονός που όπως γίνεται κατανοητό θα ανάγκαζε την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να διαλύσουν τις οικογένειές τους και να μετακομίσουν».

«Στον αέρα» 250 ακόμη εργαζόμενοι

Παρά την προαναφερθείσα συμφωνία η Τράπεζα προχώρησε στις απολύσεις των 24 αυτών εργαζομένων, με τον κ. Μπεμπένη να εξηγεί πως «το θέμα δεν είναι μόνο οι 24 άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί, αλλά το γεγονός ότι η Τράπεζα μέσα από αυτούς τους ανθρώπους εκβιάζει τους άλλους 250 που αυτή τη στιγμή έχουν πάει στην intrum με σύμβαση δανεισμού, η οποία λήγει 15 Δεκεμβρίου, ότι αν θελήσουν να επιστρέψουν πίσω θα έχουν την ίδια τύχη».

«Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της• successstory και μαζικές απολύσεις δεν πάνε μαζί»

Εν αναμονή της προγραμματισμένης για το μεσημέρι της Τετάρτης δεύτερης τριμερούς συνάντησης της ΟΤΟΕ με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσία της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, ο ίδιος κράτησε στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, τονίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για ένα ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μιλά για successstory την ίδια ώρα που κλονίζεται η πίστη της τράπεζας. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί successstory και μαζικές απολύσεις δεν πάνε μαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα όσα διημείφθησαν στην προαναφερθείσα συνάντηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διοίκηση της Τράπεζας επέμεινε στις απολύσεις των 24 εργαζομένων, με την εκτελεστική επιτροπή της ΟΤΟΕ να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, Πέμπτη, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Φωτογραφία:Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.