Διακομματικη συναινεση στην ψηφο των αποδημων

Με 288 ψήφους «πέρασε» το νομοσχέδιο

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.Σε σύνολο 296 βουλευτών, επί της αρχής 288 ψήφισαν ναι, 7 όχι και ένας παρών. «Ναι» ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές στην πλειονότητα από τα 24 άρθρα του νομοσχεδίου.
 
Μοναδική «παραφωνία» αποτέλεσε το άρθρο 4 που αφορά στον τρόπο εγγραφής των Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, στους εκλογικούς καταλόγους. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», αν και πάλι το άρθρο πέρασε με πάνω από 200 ψήφους (206 για την ακρίβεια).

Τσίπρας: Δεν θα γίνω Μητσοτάκης στα εξωτερικά θέματα

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίο που το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίζεται με μεγάλη πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.
 
Στο αντίποδα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τη στάση της ΝΔ όταν αυτή βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Όπως τόνισε, από τότε που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχηγός της ΝΔ, το κόμμα της Πειραιώς επέλεξε μία στάση καθολικής άρνησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την πρόταση νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ψήφο των αποδήμων.
 
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει κριτική και θα επισημάνει τις αστοχίες της κυβέρνησης, χωρίς να διχάσει τον ελληνικό λαό – αφήνοντας μία σαφή αιχμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μητσοτάκης: «Το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως μια δημοκρατική νίκη»

«Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική, γιατί απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει σίγουρα, για όλο τον ελληνισμό, το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του.
 
Επισήμανε ότι με το νόμο αυτό «δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους» είπε ο πρωθυπουργός.
 
«Το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως μια δημοκρατική νίκη αφού ουσιαστικά διευρύνει στην πράξη του δικαίωμα της ψήφου αφού γνωρίζεται πολύ καλά παρά πολύ Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να το επιθυμούσαν» συμπλήρωσε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Γεννηματά: «Το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων»

Στην ομιλία της, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γείτονα, τονίζοντας ότι όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, «να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».
 
Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».
 
Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο. Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, «οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς.

Βαρουφάκης: «Προσβλητικός νόμος που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς»

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους». Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.
 
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά».

Κουτσούμπας: «Η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές» τονίζοντας πως «οι απλοί άνθρωποι, οι Έλληνες μετανάστες, οι απόδημοι Έλληνες, πάντα αγωνίζονταν και ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού με ανιδιοτέλεια, σε αντίθεση φυσικά με τα διάφορα λόμπι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Γιατί, η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.