Το μηνυμα της Κυριακης

«Οι κλητοί και οι εκλεκτοί»

Η βασιλεία του Θεού περιγράφεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή σαν ένα μεγάλο συμπόσιο στο οποίο καλούνται να λάβουν μέρος όλοι οι άνθρωποι. Εν τούτοις οι καλεσμένοι δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, παρμένες από την καθημερινή ζωή. Το χωράφι, τα πέντε ζεύγη βοδιών, ο γάμος, είναι τρεις από τις πολλές πιθανές περιπτώσεις και δικαιολογίες προερχόμενες από την άψυχη φύση, από το ζωϊκό βασίλειο και την ανθρώπινη κοινωνία, που μπορούν να κρατήσουν τον άνθρωπο μακριά από το θείο προσκλητήριο, από την συμμετοχή του στο μεγάλο συμπόσιο. Αυτά που έδωσε ο Θεός σαν δώρα στον άνθρωπο εμποδίζουν την ανταπόκρισή του στο θείο προσκλητήριο.
 
Κι αυτό συμβαίνει όταν δεν γίνεται σωστή ιεράρχηση στα αγαθά η στις εκδηλώσεις της ζωής. Όλα τα πράγματα έχουν τη θέση τους και όλα τα έδωσε ο Θεός με σκοπό όχι να τα υποτιμούμε, να τα φθείρουμε, να τα εκμηδενίζουμε, ούτε όμως και να τα κάνουμε απολύτους κυριάρχους, σε τρόπο ώστε να γίνουμε δούλοι σ' αυτά, άλλα τα πάντα δόθηκαν για να βρίσκουν τη σωστή τους τοποθέτηση, ιεραρχημένα σε σχέση προς τον Θεό.  Το χωράφι, τα ζεύγη βοδιών, ο γάμος είναι τρεις από τις πολλές πιθανές περιπτώσεις που μπορούν να κρατήσουν τον άνθρωπο μακριά από το θείο προσκλητήριο. Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και άλλες παρόμοιες ασχολίες παρμένες από την καθημερινότητα.  Το τραπέζι της θείας αγάπης είναι έτοιμο, ο Θεός στέλνει τους δούλους του, τους εργάτες του ευαγγελίου να καλέσουν τους ανθρώπους για να προσέλθουν και να γευθούν τα αγαθά τα άφθαρτα.
 
Η άρνηση των καλεσμένων όμως δεν σημαίνει και την ματαίωση του μεγάλου δείπνου.  Το σχέδιο του Θεού πραγματοποιείται μέσα στον κόσμο, μέσα στην ιστορία, παρά τις αρνήσεις των ανθρώπων.  Όσοι αρνούνται δεν ματαιώνουν το έργο του Θεού, απλώς αποκλείουν τον εαυτό τους από την χαρά της σωτηρίας.  Η παραβολή του μεγάλου δείπνου θέλει να στρέψει την προσοχή μας σε μερικές αλήθειες που καμμιά φορά λησμονούμε προς μεγάλη ζημία μας. Τα διάφορα αγαθά που έχουμε είναι δώρα του Θεού. Ας μην αγνοήσουμε το δωρητή και θεωρήσουμε αυτά τα δώρα του σαν εμπόδια για το σωτηριολογικό του έργο, που συντελείται μέσα στην ιστορία δια της ενσαρκώσεως του Χριστού και ολοκληρώνεται δια του σταυρού και της Αναστάσεως του στον χώρο της Εκκλησίας.   
 
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε κλητοί, καλεσμένοι από το Θεό στη χαρά του δείπνου του. Από εμάς εξαρτάται να γίνουμε εκλεκτοί, από το ανεπιφύλακτο Ναι στη Θεία αγάπη.

Το σχέδιο του Θεού πραγματοποιείται μέσα στον κόσμο, μέσα στην ιστορία, παρά τις αρνήσεις των ανθρώπων.  Όσοι αρνούνται δεν ματαιώνουν το έργο του Θεού, απλώς αποκλείουν τον εαυτό τους από την χαρά της σωτηρίας.  Η παραβολή του μεγάλου δείπνου θέλει να στρέψει την προσοχή μας σε μερικές αλήθειες που καμμιά φορά λησμονούμε προς μεγάλη ζημία μας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος

Σάββατο,14-12-2019, 6:00 μ.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον Παρεκκλήσιο Αγίου Ελευθερίου Καταστήματος Κρατήσεως (Φυλακών) Κομοτηνής.
 
Κυριακή,15-12-2019, Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευγενώς προσκληθείς υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης.
 
Δευτέρα,16-12-2019,12:00 π.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον Παρεκκλήσιο Αγίων Τριών Παίδων στον αύλειο χώρο της Πυροσβεστικής Περιφερειακής Διοικήσεως Α.Μ.Θ. ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.