Μειωση 30% του τζιρου σε ολη την ΑΜΘ εφερε ο αντικαπνιστικος νομος

Σύσκεψη της ΟΕΒΕΣ στην Καβάλα με εκπροσώπους των καταστημάτων όλης της Περιφέρειας

Την μείωση του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και του κλάδου των καφεποτοπωλών σε επίπεδο Περιφέρειας, διαπίστωσαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών της ΑΜΘ, που συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συμμετοχή του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργο Καββαθά.

Σε αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και του σωματείου Ζυθεστιατόρων κ. Ανέστης Βαφειάδης, που τόνισε πως το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο αντικαπνιστικός νόμος και η εφαρμογή του, μαζί με άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο, όπως τα πνευματικά δικαιώματα, τα ημερομίσθια κτλ.

Χωρίς κατευθύνσεις για τους εξωτερικούς χώρους

Ειδικότερα για το θέμα του αντικαπνιστικού, ήταν κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων πως απόρροια της εφαρμογής του ήταν η μείωση του τζίρου των καταστημάτων άνω του 30%, ειδικά σε μπαράκια και νυχτερινά καταστήματα, κάτι που παρατηρείται σε όλη την Περιφέρεια.

Την κατάσταση κάνει πιο δύσκολη το γεγονός ότι το πλαίσιο που ισχύει δεν έχει επακριβώς ξεκαθαριστεί, με την ομοσπονδία να έχει διατυπώσει προς το Υπουργείο συγκεκριμένα ερωτήματα, για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, τα οποία όμως δεν έχουν απαντηθεί.

Ανάμεσα σε αυτά είναι αν επιτρέπεται το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο με σκέπαστρο (πχ τέντα, ομπρέλα) και περιμετρικά ανοικτό από 2 πλευρές, αν επιτρέπεται το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο χωρίς στέγαστρο και περιμετρικά κλειστό, αν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο με κινούμενη ή σταθερή οροφή και ανοικτό από 2 πλευρές, αν επιτρέπεται σε εξωτερικό χώρο με σκέπαστρο σταθερό ή μη και ανεμοφράκτη ύψους 1,2 μέτρων και αν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο ανοικτής οροφής και περιμετρικά ανοιχτό σε 1 πλευρά.

Η έλλειψη κατευθύνσεων από το Υπουργείο, έχει ως αποτέλεσμα οι ελεγκτικές υπηρεσίες να ενεργούν κατά το δοκούν, δημιουργώντας προβλήματα και στους επαγγελματίες.

Παρόλα αυτά οι επαγγελματίες τηρούν μια στάση αναμονής, ενόψει των εορτών, για να δουν αν αυτή η μείωση του τζίρου γίνει εμφανής και εντός αυτών, αλλά και αν η πτώση θα είναι προσωρινή σε μια περίοδο προσαρμογής των πελατών στα νέα δεδομένα, ή θα είναι μόνιμη.

Θολό τοπίο και στα πνευματικά δικαιώματα

Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα, η κατάσταση παραμένει θολή για τους επαγγελματίες, μιας και η «Αυτοδιαχείριση», τελεί υπό παύση λειτουργίας για ένα δίμηνο, μετά από παρατυπίες που εντοπίστηκαν σε αυτή, ενώ και ο έτερος οργανισμός διαχείρισης Πνευματικών δικαιωμάτων, η ΕΥΕΔ, που συστάθηκε με υπουργική απόφαση και στόχο την προετοιμασία της μετάβασης στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των δημιουργών, έχει ορίζοντα λειτουργίας μέχρι τις 30 Μαρτίου, και έτσι όλα πλέον είναι στον αέρα.

Για αυτό και βρίσκονται σε αναμονή για το τι θα πράξει το Υπουργείο Πολιτισμού, με τους επαγγελματίες να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πάγια θέση τους, ανεξάρτητα από τις εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, να υπάρχει μια αρχή πληρωμών, στην οποία θα καταβάλλουν τα ποσά οι επαγγελματίες που θα μοιράζονται στις εταιρείες, με το αμοιβολόγιο να βγαίνει μετά από διαβουλεύσεις.

Επίσης επιθυμούν ο χαρακτηρισμός του καταστήματος να γίνεται από τους Δήμους, και όχι αυθαίρετα από τις εταιρείες οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, χωρίς να κοιτούν τις άδειες χαρακτήριζαν τα καταστήματα όπως επιθυμούσαν.

Οι ελπίδες έχουν αποτεθεί στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που τρέχουν στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.