Μολις 29 οι προσληψεις μονιμων αν. καθηγητων ειδικης – προσαρμοσμενης φυσικης αγωγης

Αντιδράσεις δια επιστολής στο Υπουργείο Παιδείας από τους αναπληρωτές

Αντώνης Καμπάς, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ
«Απαραίτητη η εμπλοκή των ΣΕΦΑΑ για την στήριξη των αποφοίτων τους»

Να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της κατανομής αναφορικά με τον αριθμό που αντιστοιχεί στην ειδικότητα ΠΕ11 ΕΑΕ Φυσικής Αγωγής και να πραγματοποιηθεί ανακοινοποίηση του ΦΕΚ με ανακατανομή, ζητούν με υπόμνημα – επιστολή διαμαρτυρίας τους προς το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Αναπληρωτές Καθηγητές Ειδικής – Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης της κατανομής θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα για τις επικείμενες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (3ΕΑ), και δεδομένων του σταθερού εδώ και χρόνια αριθμού εκπαιδευτικών ειδικής φυσικής αγωγής που δεν ξεπερνά τα 140 άτομα και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, η κατανομή μόλις 29 ατόμων – 25 στην Β’ θμια και 4 στην Α’θμια – είναι τουλάχιστον «απαξιωτική» προς την ειδικότητα.

Οι Αναπληρωτές ελπίζουν στη μέριμνα του ΥΠΑΙΘ για κάλυψη με μόνιμο και επαρκώς, αριθμητικά, εξειδικευμένο προσωπικό των ΣΜΕΑΕ, μονάδων που τυγχάνουν μεγαλύτερων αναγκών συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη δομή, υπενθυμίζοντας την δέσμευση του Υπουργείου για ισότιμη κατανομή θέσεων και τονίζοντας πως η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου βασίστηκε στα ήδη συστημένα οργανικά κενά που υπήρχαν από το 2012, χωρίς να προβεί σε επικαιροποίηση τους.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, «έριξε στον “ΚΑΙΑΔΑ” την ειδικότητα ΠΕ11 ΕΑΕ και των εκπαιδευτικών που τόσα χρόνια με άπειρα προσόντα εξειδίκευση υπηρετούν σε σχολεία της χώρας, αφήνοντας οικογένεια και προσωπική ζωή σε δεύτερη μοίρα».

Με δεδομένο ότι τα πραγματικά κενά είναι αναμφισβήτητα όσα και οι προσλήψεις αναπληρωτών του κλάδου μας (ΠΕΙ I Φυσικής Αγωγής) που γίνονται τα τελευταία χρόνια σταθερά και ανέρχονται τουλάχιστον στις 130 σε όλη την Ελλάδα (Α' θμια και Β' θμια), πέραν των προαναφερθέντων οι αναπληρωτές ζητούν «ισότιμες και δίκαιες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών της ειδικότητας ΠΕ11.01 με κατανομή των θέσεων διορισμού βάσει του αριθμού προσλήψεων αναπληρωτών των τριών τελευταίων ετών» κοινοποιώντας το σχετικό υπόμνημα και σε όλες της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας ώστε να πάρουν θέση στην δημόσια συζήτηση.

Αντώνης Καμπάς

«Απαραίτητη η εμπλοκή των ΣΕΦΑΑ για την στήριξη των αποφοίτων τους»

Ανάμεσα σε αυτές και η ΣΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την οποία «εκπροσώπησε» μιλώντας επί του θέματος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο καθηγητής κ. Αντώνης Καμπάς.

Ο ίδιος ξεκίνησε διευκρινίζοντας πως η «εμπλοκή» των ΣΕΦΑΑ στο ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά στην στήριξη των αποφοίτων τους, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί με προπτυχιακή εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους όπως αυτοί των δασκάλων, νηπιαγωγών κ.α. οι οποίοι υποχρεούνται σε μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή εφόσον την επιλέξουν ως αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα υπηρετούν 135 με 140 καθηγητές φυσικής στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, για να εξηγήσει πως η αντίδραση έγκειται στον αριθμό των θέσεων που αφορούν στις επικείμενες προσλήψεις, μόλις 25 σε σύνολο 1642 στην Β’ βάθμια και μόλις 4 σε σύνολο 1817 στην Α’βάθμια.

«Η ανακοίνωση της κατανομής αναιρεί την διεθνή άποψη για την σημασία του μαθήματος»

Τα πραγματικά κενά, εξήγησε, σύμφωνα με τους αναπληρωτές και σύμφωνα με τις προσλήψεις ανέρχονται τουλάχιστον στα 130 για ένα μάθημα εξέχουσας σημασίας. «Υπάρχει σε διεθνές επίπεδο μια συμφωνία, για την μεγάλη σημασία του μαθήματος, ειδικά στην ειδική αγωγή, και η κατανομή αυτή λέει ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε ο ίδιος προσυπογράφοντας την ανακοίνωση των αναπληρωτών που υπογραμμίζει πως «ρίχνει στον Καιάδα την ειδικότητα».

Ο ίδιος στάθηκε και στο αίτημα της επικαιροποίησης της λίστας των συστημένων οργανικών κενών, που μετρούν από το 2012, επισημαίνοντας την ανάγκη σύστασης μίας λίστας που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ήτοι στα πραγματικά οργανικά κενά  και τις ανάγκες των σχολικών μονάδων στην ειδικότητα της φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης και στις δύο βαθμίδες.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί η κατανομή βασίστηκε στα κενά του 2012 ο ίδιος δήλωσε άγνοια επισημαίνοντας ωστόσο πως «θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν ευθύνη ο υπουργός και οι λοιποί υφυπουργοί, αλλά οφείλεται σε κάποιον υπάλληλο, ο οποίος προκειμένου να  μην κάνει την δουλειά του, ήτοι την επικαιροποίησή της, πήρε την εύκολη λύση της έτοιμης λίστας και την έδωσε στους επόμενους. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο εγείρει σοβαρά ερωτήματα και δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.