Εκπαιδευτικοι λαχανοκηποι σε σχολικες αυλες της Αλεξανδρουπολης

Οι σχολικοί λαχανόκηποι υλοποιούνται σε όλο τον κόσμο και προάγουν την καλή διατροφή και την ανάπτυξη ικανοτήτων βιώσιμης διαβίωσης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε η Ανεξάρτητη Κοινότητα «Φάρος», στο συμβούλιο της Κοινότητας, η οποία έγινε αποδεκτή και θα μπει σε τροχιά υλοποίησης με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής. Πρόκειται για τη δημιουργία εκπαιδευτικών λαχανόκηπων σε σχολικούς αυλόγυρους της   Αλεξανδρούπολης, ένα πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
 
Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η σύμβουλος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Κυριακή Χατζησάββα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα  αναλάβουν να δημιουργήσουν κατάλληλους χώρους εντός των αυλόγυρων των σχολικών κτιρίων που βρίσκονται στα όρια της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, για τη δημιουργία των εκπαιδευτικών λαχανόκηπων.
 
Όπως επισημαίνεται, σε μία εποχή που η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την ανησυχητική αλλαγή του κλίματος, είναι ανάγκη ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων ικανοτήτων στους μαθητές της πόλης και των οικισμών, καλλιεργώντας υπεύθυνους πολίτες του αύριο.
 
Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως παρόμοια προγράμματα σχολικών λαχανόκηπων υλοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αναγκών. Προάγουν την καλή διατροφή, την εκπαίδευση στη γεύση και την ανάπτυξη ικανοτήτων βιώσιμης διαβίωσης. Παράλληλα, επεκτείνουν τα οφέλη και τα μαθήματα που παίρνουν οι μαθητές και πέρα από το πλαίσιο του σχολείου, μεταλαμπαδεύοντας νέα γνώση στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Μακροπρόθεσμα, αυτού του είδους η βιωματική εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη υγεία και διατροφική διασφάλιση του πληθυσμού.

Τα οφέλη

Εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά και υγειονομικά οφέλη, οι σχολικοί λαχανόκηποι μπορούν να δημιουργήσουν πολλά περισσότερα, προάγοντας την πρόοδο και την ευημερία των μαθητών, δημιουργώντας τους θετικά συναισθήματα μέσα από τη συναναστροφή τους με το εξωτερικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες σε έναν κήπο μαζί με τους συμμαθητές, τους δασκάλους αλλά και τους γονείς, μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αυτοεκτίμηση των μαθητών. Εκτός από τη δημιουργία ενός θετικού κοινωνικού περιβάλλοντος, εντός του σχολικού χώρου, οι σχέσεις των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον επηρεάζουν εν τέλει την ευημερία της σχολικής κοινότητας, καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση με το φυσικό περιβάλλον, τα φυτά, τα έντομα και τις άλλες μορφές ζωής που υπάρχουν μέσα στον κήπο.
 
Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας χρειάζονται την καλή διατροφή, ώστε να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν σωστά, να προστατευτούν από ασθένειες, αλλά και να έχουν τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας για μελέτη, παιχνίδι και δραστηριότητα. Για το καλό το δικό τους, αλλά και ως μελλοντικοί πολίτες της πόλης μας, δεν αρκεί απλώς να τρέφονται καλά στο σπίτι, αλλά και να μάθουν με πρακτικό και βιωματικό τρόπο για την υγιεινή διατροφή, ακόμη και να μάθουν πως να καλλιεργούν την τροφή τους.

Η καλλιέργεια φυτών στους σχολικούς κήπους θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας βαθύτερης κατανόησης της παραγωγής τροφίμων και τη σημασία της αειφόρου διαχείρισης των αγρο-οικοσυστημάτων. Θα βοηθήσει, επίσης, τα παιδιά να αναπτύξουν τις αισθήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, και την ικανότητα να αναγνωρίζουν την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν και τρώνε. Θα τους διδάσκει για την ποικιλία των λαχανικών, των φρούτων, των βοτάνων και των τροφίμων γενικότερα και τη σημασία της απόκτησης διατροφής από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, για την υγεία, την ευεξία και την απόλαυση. Παράλληλα, θα τους διδάξει τη σημασία της διάσωσης των παραδοσιακών ποικιλιών με τις οποίες θρέφηκαν και μεγάλωσαν τόσες γενιές, προστατεύοντας συγχρόνως το τοπικό φυτογεννετικό υλικό.
 
Οι σχολικοί αυλόγυροι είναι πολύ καλά χωροθετημένοι, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τέτοιες ικανότητες, εντός του παιδαγωγικού πλαισίου και περιβάλλοντος του σχολείου. Η σχολική ηλικία προσφέρεται για το άνοιγμα νέων ιδεών και την υιοθέτηση καλών συνηθειών και νέων ικανοτήτων με εύκολο τρόπο.

Με τις κατάλληλες συνθήκες και υποστήριξη από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, οι σχολικοί εκπαιδευτικοί κήποι εντός της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης μπορούν να:

-εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο πώς να καλλιεργούν μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, όσπρια), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους παράγοντες που ευνοούν τη δική τους υγεία και ευημερία
-βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να ανακαλύψουν τις χαμένες γεωργικές ικανότητες, αλλά και το πνεύμα της παραγωγικότητας και της αυτάρκειας με τις οποίες μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γονείς τους
-αναζητήσουν νέους τρόπους συνεργασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογένειών τους, ώστε να επεκτείνουν αυτές τις ικανότητες και στο σπίτι τους, καλλιεργώντας τα δικά τους τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα
-μειώσουν τα ανησυχητικά μεγάλα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και άλλων μη-μεταδιδόμενων ασθενειών που σχετίζονται με την έλλειψη καλής διατροφής στην παιδική ηλικία.

«Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία επείγουσα ανάγκη να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια, να προστατεύσουμε το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον και να προασπίσουμε την υγεία των νέων πολιτών, καλλιεργώντας παράλληλα ευαισθητοποιημένους πολίτες του μέλλοντος… Με τη συνεργασία όλων μας και της συντονισμένη προσπάθεια, μπορούμε να έχουμε τους πρώτους λαχανόκηπους έτοιμους προς φύτευση την άνοιξη του 2020», τονίζει η κα Χατζησάββα.

                                                                                                    Πηγή: gnomionline.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.