«Στον αερα» το δικτυο φυσικου αεριου στην ΠΑΜΘ;

Ενέτεινε τις ανησυχίες η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου

Τον κίνδυνο να ανατραπεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου σε έξι μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ ενόψει της πλήρους ιδιωτικοποιήσεως της ΔΕΠΑ, τονίσει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τον υφυπουργό για την ολοκλήρωση του έργου με βάση τον σχεδιασμό τους όρους και τις εγγυήσεις που είχαν επιτευχθεί από τον δημόσιο φορέα ΔΕΔΑ.

Ο ίδιος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, με την απάντηση την οποία έλαβε από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να περιορίζεται όπως επισημαίνει στην παράθεση των τεχνικών στοιχείων του έργου μη απαντώντας στην ουσία της ερώτησης, το αν δηλαδή θα προχωρήσει το έργο βάση σχεδιασμού και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Χαρίτου έχει ως εξής:

Μεγαλύτερη ανησυχία από αυτήν που αρχικά είχαμε, μας προκάλεσε η απάντηση  του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ερώτηση που κατέθεσα  για την υλοποίηση του έργου  «Κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ», το οποίο  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη υπό την εποπτεία του  δημόσιου φορέα  ΔΕΔΑ.

Το Υπουργείο περιορίσθηκε στην παράθεση των τεχνικών στοιχείων  του έργου  τα οποία ήδη γνωρίζαμε, ενώ δεν απάντησε στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν. Δηλαδή αν θα προχωρήσει το έργο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό (σύμφωνα με τον οποίο θα ξεκινούσε μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018 και θα ολοκληρώνονταν εντός πενταετίας δηλαδή εντός του 2023), αλλά και τις εγγυήσεις του χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης φυσικού αερίου  καθώς και της επέκτασής του σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, ζητήματα που είχε  συμφωνήσει η ΔΕΔΑ και ήταν επωφελή  για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Ερωτήματα και  ανησυχία που έγιναν έντονα μετά το Ν. 4643/2019 που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ, με τον οποίο η  ΔΕΠΑ. Δηλαδή ο φορέας που θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή του έργου από την ΔΕΔΑ,  παραχωρείται πλέον σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, που θα επανεξετάσει τους αρχικούς σχεδιασμούς όχι μόνο της δικής μας αλλά και άλλων Περιφερειών και  βέβαια θα θέσει ως προτεραιότητες  στη κατασκευή των δικτύων του φυσικού αερίου,  όχι  τις κοινωνικές ανάγκες όπως προέβλεπε η ΔΕΔΑ, αλλά την μεγαλύτερη δική του κερδοφορία, γεγονός που ενέχει άμεσο κίνδυνο ανατροπής του υπάρχοντος σχεδιασμού.

Μπροστά σε τέτοια σημαντικά, για την περιοχή, ζητήματα οφείλουμε όλοι να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Είμαι σε ετοιμότητα, ώστε σε συνεργασία με  τους  φορείς της περιοχής,  να αναλάβουμε  πρωτοβουλίες  για  να  μην ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός,  να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο.  Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, γιατί ενώ σηκώνει όλο το βάρος του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού παρουσιάζει  έναν από τους υψηλότερους δείκτες ενεργειακής φτώχειας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.