Δικαιωση Καραμπινη απο το Πειθαρχικο Συμβουλιο ΔΕΠ των ΑΕΙ

Απάλλαξε τον π. πρύτανη του ΔΠΘ από την πειθαρχική κατηγορία εξαιτίας της οποίας είχε «καρατομηθεί» δύο φορές από τον Κ. Γαβρόγλου

Την απαλλαγή του πρώην Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , Καθηγητή  Αθανάσιου Καραμπίνη από την πειθαρχική κατηγορία της διάπραξης παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος, λόγω της οποίας ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου τον είχε, δύο φορές, θέσει σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα, αποφάσισε το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Μελών ΔΕΠ.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Γαβρόγλου είχε θέσει σε καθεστώς αποχής τον κ. Καραμπίνη από τη θέση του Πρύτανη, με την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης αυτού.

Ο κ. Γαβρόγλου είχε παύσει τον κ. Καραμπίνη τον Ιούλιο του 2017 γιατί «κρίθηκε ότι τα αποδιδόμενα πειθαρχικά παραπτώματα –για τα οποία ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη- εμφανίζουν αυξημένη απαξία και επικινδυνότητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας» ενώ όταν ο κ. Καραμπίνης κέρδισε την προσφυγή του κατά της πρώτης απόφασης, τον Μάρτιο του 2018, τον είχε ξαναπαύσει, αναφέροντας πως «η διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας στο μεγαλύτερο συνοριακό Πανεπιστήμιο της χώρας αποτελεί βασική μέριμνα της Πολιτείας».

Βέβαια η αντίδραση του κ. Καραμπίνη ήταν από την αρχή έντονη, έχοντας δηλώσει πως «ο κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, προκειμένου να ικανοποιήσει τους συγγενείς και φίλους του κομματικού του ακροατηρίου, με διώκει πολιτικά, θέτοντας με σε αποχή από την άσκηση καθηκόντων, υποπίπτοντας ταυτόχρονα ο ίδιος στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας» ενώ στην πολύ έντονη αποχαιρετιστήρια του επιστολή προς τα μέλη του ΔΠΘ στη λήξη της θητείας του ανέφερε πως «κατασκεύασαν ψεύτικες κατηγορίες για θέματα που έχουν αμετάκλητα τελεσιδικήσει ώστε να βρουν αφορμή να θέσουν παράνομα τον Πρύτανη σε αναστολή καθηκόντων».

Στην απόφαση του  Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών ΔΕΠ σημειώνεται πως η διάταξη του εισαγγελέα, που έθετε την ποινική δικογραφία στο αρχείο, δεσμεύει και το Συμβούλιο, ως προς ότι ο κ. Καραμπίνης δεν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα για το οποίο εγκαλείται, δεδομένου και ότι από την πειθαρχική διαδικασία δεν προέκυψε κάποιο άλλο στοιχείο που να αντιβαίνει στο πόρισμα της εισαγγελικής διατάξεως

Το σκεπτικό έχει ως εξής:

«Η συμμετοχή του εγκαλουμένου στα αρμόδια όργανα του ΔΠΘ που έλαβαν τις αναφερόμενες στην κρινόμενη πειθαρχική δίωξη επίμαχες αποφάσεις δεν στοιχειοθετεί το αποδιδόμενο σε αυτόν πειθαρχικό παράπτωμα της διάπραξης παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος, υπό την ειδικότερη έννοια της παράβασης του άρθρου 7 του ν. 2690/1999.

Και τούτο διότι η διάταξη αυτή του εισαγγελέα, με την οποία η υπόθεση εξετάσθηκε στην ουσία (εάν, δηλαδή, υφίστατο νόμιμος λόγος εξαίρεσης για τον ίδιο) και με την οποία, λόγω μη ύπαρξης ενδείξεων περί συνδρομής της αντικειμενικής υποστάσεως του φερομένου ως τελεσθέντος αδικήματος, η ποινική δικογραφία τίθεται στο αρχείο, δεσμεύει, (…) σχετικά με το ζήτημα που διερευνάται και από το παρόν πειθαρχικό συμβούλιο, και συγκεκριμένα ως προς ότι ο εγκαλούμενος δεν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα για το οποίο εγκαλείται, δεδομένου και ότι από την παρούσα πειθαρχική διαδικασία δεν προέκυψε κάποιο άλλο στοιχείο που να αντιβαίνει στο πόρισμα της ως άνω εισαγγελικής διατάξεως».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.