«Βεβαρημενο» το προγραμμα του Συλλογου Εβριτων για το 2020

Πρόταση για τη μετατροπή τοίχου της νομαρχίας σε video wall για τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης

Τον ετήσιο χορό του θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης την Κυριακή 19 Ιανουαρίου και ώρα 13:00, στο Ποσειδώνιο Παλλάς. Τον χορό της εκδήλωσης θα συνοδεύσει η ορχήστρα του Νίκου Ζαπάρτα και ο Βαγγέλης Παπαναστασίου στο κλαρίνο.
 
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου,  με την ευκαιρία της εν λόγω εκδήλωσης που αποτελεί και τη βάση έναρξης των εκδηλώσεων για όλο τον χρόνο, χαρακτήρισε «βεβαρημένο» το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Συλλόγου για το 2020, παραθέτοντας ορισμένα από τα σημεία που αυτό περιλαμβάνει.«Η έναρξη των εκδηλώσεων από τον Σύλλογο μπορεί να σηματοδοτείται από τον ετήσιο χορό, πλην όμως ο σύλλογος δεν σταματά να δραστηριοποιείται όλη αυτή τη χρονική περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου.
 
Έτσι, όπως ίδιος γνωστοποίησε, η χορωδία του Συλλόγου Εβριτών θα συμμετάσχει στη σύναξη των χορωδιών της Ροδόπης που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής απόψε. Ακόμη, αναμένεται συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο προς το τέλη Μαΐου στο πλαίσιο μιας κοινής παρουσίας, ενώ η παράσταση «Χαρά της Δουκινιώς» θα ανέβει για πρώτη φορά σε υπαίθριο χώρο, με δύο παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι. Τέλος, ο κ. Χατζηπέμου ανέφερε ότι προετοιμάζεται η μελοποίηση κάποιων ποιημάτων  του Βιζυηνού, σε παραδοσιακούς θρακιώτικους ρυθμούς για να εξηγήσει πως η παράδοση δεν αντιμετωπίζεται από τους ίδιους μόνο ως ένα μουσειακό είδος.
 

Εκδηλώσεις-προτάσεις για τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης

 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, δεν θα μπορούσε φυσικά να μην επενδυθεί αφιερωματικά με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης με τα αποτελεί και το «σήμα κατατεθέν» των φετινών δράσεων τόσο στη πόλη της Κομοτηνής όσο και ευρύτερα στη Θράκη.
 
Ως εκ τούτου, ο κ. Χατζηπέμου ενημέρωσε πως το μοναδικό ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει γραφτεί για την απελευθέρωση της Θράκης του Γιάννη Κοροδήμου,  έχει ήδη παραδοθεί στις διευθύνσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ροδόπης και του Έβρου ούτως ώστε να μοιρασθεί και διανεμηθεί στα Γυμνάσια και Λύκεια των δύο νομών, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για την προβολή της μοναδικής αυτής ιστορικής στιγμής της ενσωμάτωσης της Θράκης στον ελλαδικό κορμό.
 
 Στις μεγάλες δε εκδηλώσεις,  περιλαμβάνεται και το αντάμωμα των Συλλόγων Εβριτών που θα πραγματοποιηθεί κατά τον Απρίλιο στην Κομοτηνή, για να αποταθεί φόρος τιμής στα 100 χρόνια, ενώ με τη συνδρομή του δήμου θα διεξαχθεί Διεθνές Ελληνογαλλικό Συνέδριο ιστορικού χαρακτήρα κατά τα μέσα Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά η έκθεση του Γάλλου Στρατηγού των διασυμμαχικών δυνάμεων Σαρπί, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της Διασυμμαχικής Θράκης από τον Οκτώβρη του 1919 μέχρι και τις 14 Μαΐου του 1920 οπότε και προήλασε ο ελληνικός στρατός από τον Ίασμο μέχρι την Κομοτηνή.
 
Τέλος, έχει κατατεθεί πρόταση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης, για τη μετατροπή του ανατολικού τοίχου του κτιρίου της παλιάς νομαρχίας της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης σε video wall όπου για 15 ημέρες θα προβάλλεται μια 15λεπτη  παρουσίασης της ιστορίας της ενσωμάτωσης της Θράκης με project mapping.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.