Ροδοπη: Εσβησε το τσιγαρο ο αντικαπνιστικος;

Πού μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για συμβουλές διακοπής και πρόληψης

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης
«Νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για κάποια μείωση, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ένας έντονος προβληματισμός»

 

Σερικέ Σερίφ, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Ορφέας
«Έχει παρατηρηθεί πως παιδιά από την ηλικία μόλις των 12 ετών ξεκινούν το κάπνισμα»

 
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον αντικαπνιστικό νόμο και στην εφαρμογή αυτού, έχει αποτελέσει προϊόν διαμάχης μεταξύ φορέων, πολιτών και επιχειρήσεων, φέροντας ως αποτέλεσμα τη σύσταση δύο στρατοπέδων, με τους μεν να αποτελούν υποστηρικτές και τους δε να αντιπαρέρχονται στο περιεχόμενο αλλά και στην εφαρμογή  του εν λόγω νόμου.
Αναμφισβήτητα, αυτό που δεσπόζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι τα περί ορθότητας τόσο της ύπαρξης του νόμου όσο και του θεσμικού πλαισίου που τον περικλείει.
 
Με αφορμή την επιβολή του κοινωνικού ζητήματος που αφορά στον αντικαπνιστικό, μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι το κατά πόσο η ύπαρξη αυτού, έχει ενδεχομένως αποτελέσει αφορμή για κάποιους ώστε να διακόψουν το κάπνισμα αλλά και πού μπορεί κάποιος να απευθυνθεί τόσο για μια αρωγή στη διακοπή του καπνίσματος όσο και προληπτικά, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την εξαρτητική αυτή συμπεριφορά.
 

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος
«Έχει παρατηρηθεί έντονος προβληματισμός και διάθεση διακοπής»

 
Ο κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ροδόπης και πνευμονολόγος, ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάποια μείωση στον αριθμό των καπνιστών, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ένας έντονος προβληματισμός και μια διάθεση διακοπής. Στο ιατρείο δε, έρχονται αρκετοί άνθρωποι που επιθυμούν να το κόψουν».
 
Όσον αφορά στα σημεία που μπορούν να απευθυνθούν όσοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε πως ιατρική βοήθεια μπορεί να ζητήσει κάποιος και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό επίπεδο, αναζητώντας ιατρούς με την ειδικότητα του πνευμονολόγου. «Όλοι οι πνευμονολόγοι έχουν λάβει εκπαίδευση σχετικά με το πώς να διαχειριστούν ένα περιστατικό διακοπής του καπνίσματος» εξήγησε ο κ. Χαριτόπουλος.

 

Η δράση του κέντρου πρόληψης «Ορφέας» σχετικά με το κάπνισμα

 
Όσο δε για τα της πρόληψης, οι πολίτες της Κομοτηνής μπορούν να απευθυνθούν στο κέντρο πρόληψης «Ορφέας», ένα από τα 75 Κέντρα πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για αστική-μη κερδοσκοπική εταιρία που στελεχώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, οι υπηρεσίες του οποίου διατίθενται δωρεάν σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
 
Η ψυχολόγος στο κέντρο πρόληψης και αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη κ. Σερικέ Σερίφ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το κάπνισμα αποτελεί μια εξαρτητική συμπεριφορά, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε πως κατόπιν ερευνών που αφορούν και τη περιοχή, αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες εξαρτήσεις μετά το αλκοόλ. «Έχει παρατηρηθεί πως παιδιά από την ηλικία μόλις των 12 ετών ξεκινούν το κάπνισμα. Γι’ αυτό,  όταν κάνουμε μια δράση σε παιδιά λυκείου, καταλαβαίνετε πως παύει πλέον να αποτελεί δράση πρόληψης αλλά γίνεται μια δράση ενημέρωσης για τα συμπτώματα και τις συνέπειες του καπνίσματος» σημείωσε η ψυχολόγος.
 
«Εμείς ξεκινάμε σε πολύ μικρές ηλικίες να μιλάμε για το κάπνισμα. Για το κάπνισμα, έχουμε δραστηριότητες που αφορούν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς και έχουμε δημιουργήσει ένα υλικό που φέρει το όνομα “Κάπνισμα; Όχι εμείς!”, ένα πρωτότυπο ολιστικό προγράμματος πρόληψης που αφορά ηλικίες Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης δημοτικού και απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς» εξήγησε η ίδια.
 
Κατά τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιεί το κέντρο, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες, να ακούσουν για τις συνέπειες του καπνίσματος χωρίς να εκφοβίζονται γιατί, όπως εξήγησε η κ. Σερίφ, «τις περισσότερες φορές αυτό που φαντάζονται για την πρόληψη είναι αυτό που βλέπουμε πίσω από τα πακέτα των τσιγάρων».
 
Ένα ακόμη παράδειγμα προληπτικού προγράμματος που αφορά και στο κάπνισμα, είναι και η δράση «Φροντίζω το σώμα μου» καθότι, όπως διευκρίνισε η ψυχολόγος, «όποιος μαθαίνει να φροντίζει το σώμα του μαθαίνει να μην το βλάπτει κιόλας».
 
Τέλος, η ψυχολόγος στάθηκε στην αξία της ενημέρωσης τονίζοντας πως αποτελεί μείζον μέρος της πρόληψης για το κάπνισμα αλλά όχι μόνο. «Προσπαθούμε μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, να συνειδητοποιήσουν τι είναι το κάπνισμα, γιατί κάποιοι γίνονται καπνιστές, τις συνέπειες περιλαμβάνει και πως τα ίδια μπορούν να γίνουν εθελοντές της πρόληψης» σημείωσε καταληκτικά η κ. Σερικέ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.