Παραμενει ανοιχτο, με «σφραγιδα» Ευρωκοινοβουλιου, το ζητημα των εξορυξεων Χρυσου

«Μικρή» νίκη μεγάλης σημασίας η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για συνέχεια διερεύνησης και αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών στην Χαλκιδική

Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Τινάζουμε το περιβάλλον στον αέρα και παράλληλα μιλάμε για Green New Deal;»

 
Τον βασικό στόχο της διεθνοποίησης του ζητήματος των εξορύξεων του χρυσού και την από κοινού πάλη κατά  αυτών, εντός αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων είχε θέση ως βασικό στόχο η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη και από Θρακιώτικες εκπροσώπους του κινήματος κατά των εξορύξεων, που τον περασμένο Νοέμβριο, έδωσε το παρών στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια σχετικής καταγγελίας που μετρά ήδη από το 2011.
 
Τότε η Θράκη, δια των εκπροσώπων της, βουλευτών, αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων και λοιπών πολιτών, συμμετείχαν σε φόρουμ που διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.Στέλιος Κούλογλου και κ.Κώστας Αρβανίτης, για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού σε χώρες της Βαλκανικής, στην χώρα μας και στην περιοχή της Θράκης, κατά την διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία με την συμβολή επιστημόνων και ειδικών να αναδείξουν τις αρνητικές συνέπειες και τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στο φυσικό περιβάλλον, να επικοινωνήσουν τον αγώνα του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις σε χώρες της Βαλκανικής, αλλά κυρίως να προσπαθήσουν να καταστήσουν την Ευρώπη σύμμαχο στην πανευρωπαϊκή δράση αντίστασης κατά τους.
 
Δύο σχεδόν μήνες μετά το προαναφερθέν φόρουμ και σε συνέχεια του αγώνα του κινήματος κατά των εξορύξεων στην Χαλκιδική, και κατ’ επέκταση συνολικά του κινήματος κατά των εξορύξεων πέτυχε μία νίκη, με την απόφαση της αρμόδιας για τις Αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) να διατηρήσει ανοιχτό το ζήτημα και να συνεχίσει την διερεύνησή του, μεταξύ άλλων και με την αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις καταγγελίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.
Όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Αρβανίτη, η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι νίκη πρώτα και κύρια του κινήματος των κατοίκων και της προαναφερθείσας παρουσίας τους ενώπιον της Επιτροπής, με ολοκληρωμένες και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, γεγονός που διαμόρφωσε συνθήκες ομοφωνίας για τη λήψη της τελικής απόφασης.
Κώστας Αρβανίτης
 

«Ό,τι γίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, θα ξαναγίνει αύριο στη Θράκη και μετά στη Βουλγαρία»

 
Παρών στην συζήτηση και ο κ Αρβανίτης ο οποίος υπερασπίστηκε τον αγώνα των κατοίκων, που όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα που προώθησαν την εγκληματική για το περιβάλλον και τις ζωές τους επένδυση, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι γίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, θα ξαναγίνει αύριο στη Θράκη και μετά στη Βουλγαρία».
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τρίτης, « η νίκη έγκειται στο ότι το θέμα, παρά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, παραμένει ανοιχτό και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση» για να σταθεί και στο γεγονός ότι το ζήτημα παραπέμπεται πλέον και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος,  ευρωβουλευτές της οποίας θα επισκεφθούν για να κρίνουν ιδίοις όμασι τα αποτελέσματα της παρουσίας των Χρυσορυχείων στην Χαλκιδική.
 
«Το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε πριν από 1,5 μήνα, κυρίως των ανθρώπων του κινήματος κατά των εξορύξεων στις Βρυξέλλες και των επαφών που κάναμε, που εκφράστηκε στην Επιτροπή αναφορών, είναι η χθεσινή εξέλιξη, που μας δείχνει και την συνέχεια, τον δρόμο δηλαδή της μαχητικότητας και της αγωνιστικότητας που πρέπει να ακολουθήσουμε, με τεκμηρίωση και ενημέρωση όλων των πολιτικών ομάδων  ώστε να τους κάνουμε συμμάχους» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και την νομική τεκμηρίωση που παρείχε ο κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης στη σχετική διαδικασία.
 
«Από τη στιγμή που είναι στην Επιτροπή Αναφοράς σημαίνει ότι το θέμα δεν κλείνει και μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα πάει εκεί που πρέπει να πάει. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας και την χαρακτηριστική συμφωνία του Εκπροσώπου του ΕΛΚ Ρουμάνου Ευρωβουλευτή Lóránt Vincze. Όπως τόνισε ο ίδιος η τοποθέτηση του Ρουμάνου Ευρωβουλευτή  ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη σημειώνοντας πως «υπάρχουν εξορύξεις και στη δική του περιοχή και η τοποθέτησή του ήταν σαν να μιλάει Πράσινος ή Αριστερός. Υπήρχαν πολλοί ευρωβουλευτές από την Βαλκανική παρόντες, που συντάχθηκαν μαζί μας».
«Δεν γίνεται να μιλάς για κλιματική κρίση και παράλληλα, να επιτρέπεις τέτοιες πρακτικές»
 
Μιλώντας για την παρουσία και τις επιδιώξεις των Χρυσορυχείων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που ανακύπτουν από τις προωθούμενες «επενδύσεις» τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν επειδή η εταιρεία θέλει για 600 και 1000 θέσεις εργασίας να καταστραφεί μια ολόκληρη περιοχή». «Αν βάλουμε τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη από το κέρδος, το οποίο κέρδος δεν είναι για τον ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά για την  ίδια εταιρεία» σημείωσε κάνοντας ειδική μνεία στις ζημιογόνες επιπτώσεις αυτής.
 
«Στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, θα δεχόμασταν να γίνει κάτι τέτοιο; Η Χαλκιδική είναι έδαφος της ΕΕ. Αυτά δε συμφωνούν με την ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία πρέπει να είναι ενιαία. Τινάζουμε το περιβάλλον στον αέρα και παράλληλα μιλάμε για Green New Deal;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «δεν γίνεται να μιλάς για κλιματική κρίση και παράλληλα, να επιτρέπεις τέτοιες πρακτικές. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Εκεί ήταν η νίκη μας, ότι πετύχαμε το θέμα να παραμείνει ανοιχτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.