«Η Κυβερνηση της Ν.Δ. αλλαζει τον καταστατικο χαρτη της εκπαιδευσης για να αποδωσει νεο πεδιο κερδοσκοπιας στην αγορα»

Την απόσυρση της διάταξης για την αναγνώριση των πτυχίων κολεγίων ζητά η ΕΛΜΕ Ροδόπης

Θέση στο μείζον εκπαιδευτικό ζήτημα που προέκυψε από τις προωθούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με πτυχία ΑΕΙ παίρνει η ΕΛΜΕ Ροδόπης, ζητώντας την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης.

Εξηγώντας τις αντιδράσεις της στην επίμαχη διάταξη η ΕΛΜΕ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου το υπουργείο Παιδείας έρχεται να προωθήσει μια διάταξη που το εκπαιδευτικό κίνημα αντιμαχόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει με καθοριστικό και απόλυτα αρνητικό τρόπο το «σήμερα» και το «αύριο» της δημόσιας εκπαίδευσης. Υποβαθμίζει το επιστημονικό και παιδαγωγικό πεδίο των πτυχιούχων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται να γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ τα πτυχία των κολεγίων ακόμα και αν δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώρισή τους μέσω του ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης).

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Ροδόπης, η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ. Στα βήματα προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών μέτρων, τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων, που με τον ν.4635/30.10.2019 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, θα θεωρούνται και τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών. Η κυβέρνηση  παρακάμπτει πλαγίως το άρθρο 16 που δεν μπορεί να αλλάξει με συνταγματική αναθεώρηση.

«Με -fast track- διαδικασίες θα είναι δυνατή πλέον η απόλυτη ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων (μέσω αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων) με τα πτυχία των Ελληνικών ΑΕΙ» τονίζει η ΕΛΜΕ για να για συμπληρώσει πως «μέσω αυτής της αναγνώρισης θα γίνεται δυνατή η συμμετοχή των αποφοίτων  των κολεγίων σε προκηρύξεις του δημοσίου και του ΑΣΕΠ.  Πρόκειται για μία ευθεία βολή στην καρδιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, πλήγμα στο μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου».

Κλείνοντας η ΕΛΜΕ Ροδόπης υπογραμμίζει πως «η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης όχι με κάποια πρωτοβουλία για τη δημόσια εκπαίδευση αλλά για να αποδώσει νέο πεδίο κερδοσκοπίας στην αγορά» ξεκαθαρίζοντας πως «το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί την ψήφιση μίας διάταξης που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του σχολείου και οδηγεί στην υποβάθμιση πτυχίων και Σχολών».

«Ζητάμε την άμεση απόσυρση της διάταξης αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων» καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.