Να γινουν κανονικα μαθηματα την ημερα των Τριων Ιεραρχων στα μειονοτικα σχολεια ζητα ο Συνδεσμος Σχολικων Εφορειων Μειονοτικων Σχολειων Θρακης

Με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητείται να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις την 30η Ιανουαρίου, την εορτή των Τριών Ιεραρχών, στα Μειονοτικά Σχολεία  και να τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας, απέστειλε ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης.
 
Με την επιστολή του αυτή, που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ κατά την διάρκεια της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, εκφράζει την ανησυχία του για την οδηγία η οποία στάλθηκε το 2018 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υπογραφή του τότε προϊσταμένου κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, για το πώς θα γιορτάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, παρόλο που τα παιδιά στα Μειονοτικά Σχολεία είναι όλα ανεξαιρέτως Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ενώ μέχρι το έτος 2018 η ημερομηνία αυτή, ήτοι η 30η Ιανουαρίου, ήταν αργία και για τα Μειονοτικά Σχολεία.
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή η πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου για την κατάργηση της αργίας, «χάρισε ιδιαίτερη ανακούφιση και χαρά» σε γονείς και μαθητές των μειονοτικών σχολίων, ωστόσο όπως επισημαίνουν «θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τις εορταστικές εκδηλώσεις τα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν τα παιδιά της Μειονότητας και είναι όλοι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ στο θρήσκευμα», ζητώντας την μη πραγματοποίηση εκδηλώσεων κατά την ημέρα αυτή στα Μειονοτικά Σχολεία και την κανονική τήρηση του ωρολογίου προγράμματος της ημέρας.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
 
Καταρχάς, σας συγχαίρουμε για την εκλογή Σας και για τον διορισμό Σας ως Υπουργού Παιδείας. Αναγνωρίζουμε ότι έχετε αναλάβει ένα δύσκολο έργο με ευθύνες μεγάλες και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Σας ευχόμαστε, από τα βάθη τις καρδιάς μας, καλή δύναμη και λαμπρή σταδιοδρομία.
 
Ο Σύλλογός μας συστάθηκε το έτος 2010 και τα μέλη του Συλλόγου μας είναι μέλη των Σχολικών Εφοριών Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, τα οποία εκλέγονται νόμιμα από τους γονείς των μαθητών, όπως ορίζεται στο Καταστατικό, και η θητεία τους είναι 3 έτη.

Ο Σύλλογος μας και όλα τα μέλη του, σεβόμαστε και δεχόμαστε όλες τις θρησκείες και δόγματα που αναγνωρίζονται επίσημα από το Κράτος και συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο 9 του ΕΣΔΑ για την ελευθερία σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, όμως, ενόψει της αργίας της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών που γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου του κάθε έτους, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας την ανησυχία των γονιών, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, εξαιτίας της πρακτικής τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, οπότε με το με αριθ. πρωτ. Φ8.2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την υπογραφή του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, στάλθηκε οδηγία στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης για το πώς θα γιορτάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία την θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, παρόλο που τα παιδιά στα Μειονοτικά Σχολεία είναι όλα ανεξαιρέτως   Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και ενώ μέχρι το έτος 2018 η ημερομηνία αυτή, ήτοι η 30η Ιανουαρίου, ήταν αργία και για τα Μειονοτικά Σχολεία.
 
Μετά από το αναφερόμενο έγγραφο του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία και στις 30 Ιανουαρίου του έτους 2019 τα Μειονοτικά Σχολεία ήταν σε αργία και δεν έγιναν εορτασμοί, όπως οριζόταν στο με αριθ. πρωτ. Φ8.2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφο.
 
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, να καταργήσουν την αργία αυτή με το με αριθμό πρωτ. Φ1/3495/ΓΔ4 έγγραφό τους από τις 10/01/2020, μας χάρισε ιδιαίτερη ανακούφιση και χαρά και τους ευχαριστούμε θερμά, αλλά έπρεπε να εξαιρεθούν από τις εορταστικές εκδηλώσεις τα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν τα παιδιά της Μειονότητας και είναι όλοι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ στο θρήσκευμα.
 
Επειδή στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης φοιτούν παιδιά της Μειονότητας, τα οποία είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.
 
Επειδή η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι θρησκευτική εορτή.
 
Ως Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης και ως γονέας, ζητάμε να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις την 30η Ιανουαρίου στα Μειονοτικά Σχολεία  και ζητάμε να τηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας και αυτό να κατοχυρωθεί με απόφασή σας.  
 
Δηλώνουμε ότι είμαστε σε διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο θέμα αυτό .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή Σας  και ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή σταδιοδρομία στο δύσκολο και τόσο αξιότιμο έργο σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.