Σπουδαια επιβραβευση για τη Θρακη

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αμερικάνικου Προξενείου Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε χθες η ξανθιώτισσα Ρομά, η συμπατριώτισσά μας Σαμπιχά Σουλεϊμάν, από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τη λιτή τελετή, με τη μεγάλη όμως σπουδαιότητα για τη Θράκη, άνοιξε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του βραβείου, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία του εορτασμού της γιορτής της Γυναίκας.Όπως ανέφερε ο κ. Σπέκχαρντ, μέσω δορυφορικής σύνδεσης του Αμερικάνικου Προξενείου Θεσσαλονίκης με το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν επιλέχθηκε να τιμηθεί με το «Διεθνές Βραβείο γυναικών θάρρους» στην Ελλάδα «ως γυναίκα που έχει σημαντική κοινωνική συνεισφορά κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Η κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν παραλαμβάνουσα το βραβείο της ευχαρίστησε θερμά τον κ. πρέσβη κι ακολούθως το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης κ. Στέλιος Σκιάς, λέκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε εν ολίγοις στη δραστηριότητα και τη συνεισφορά του ΠΑΚΕΘΡΑ στην κατεύθυνση καταγραφής και ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, και, στη συνέχεια, ως Θρακιώτης στην μεγάλη αλλαγή που επέφερε με την θαρραλέα παρουσία της η κ. Σουλεϊμάν στον οικισμό Δροσερού της Ξάνθης, ο οποίος κατοικείται από Ρομά και στον οποίο το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ήταν ιδιαίτερα υποβαθμισμένο.

Ο κ. Σκιάς αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μέσω του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Ρομά «Η Ελπίδα», στην εκπαίδευση των παιδιών του οικισμού, στη λειτουργία του νηπιαγωγείου, στη διαρκή διατύπωση και διεκδίκηση αιτημάτων για τη δημιουργία πλατείας, αγωγών αποχέτευσης αλλά και επέκτασης του σχολείου του Δροσερού.

Ο κ. Σκιάς αναφέρθηκε επισταμένα ακολούθως στους αγώνες και στις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η κ. Σουλεϊμάν, στη «δυσαρέσκεια» που η παρουσία της δημιούργησε σε κάποιους για το θάρρος της να μην αρνείται τη φυλή, τη γλώσσα της και τον πολιτισμό της.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η εκδότρια – διευθύντρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» κ. Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα, αφού πρώτα επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η τιμή που αποδίδεται στη Σαμπιχά, όπως όλοι την προσφωνούν, τόσο για τη Θράκη, όσο και για την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, παντού όπου υπάρχουν γυναίκες (αλλά και άνδρες) που τολμούν να βγουν μπροστά και να σπάσουν τα στερεότυπα που κρατούν καθηλωμένες τις κοινωνίες. Στερεότυπα όπως αυτά που έσπασε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ερχόμενη αντιμέτωπη τόσο με τις παραδόσεις των Ρομά, που ήθελαν τη γυναίκα καθηλωμένη στο σπίτι, όσο και τα κοινωνικά στερεότυπα της ρατσιστικής συμπεριφοράς, και των ιεραρχήσεων που επιβάλλονται στην κοινωνία της Θράκης εμμέσως, όπου, τις περισσότερες φορές, ο καθένας είναι άνθρωπος ανάλογα με το κατά πόσο είναι αρεστή κι αποδεχτή η εθνοτική του ταυτότητα πρωτίστως, η οποία φαίνεται να αξιοποιεί ανάλογα με την αριθμητική δυναμική της και τους βαθμούς αδιαφορίας ή και της πίεσης που ασκεί ως προς την ισότητα, την ισονομία και ευημερία, την οποία όμως οφείλουν να απολαμβάνουν σύμπασες οι πληθυσμιακές ομάδες της Θράκης, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, φύλου, πολιτισμού.

Επιλέγοντας η κ. Κατσαρή, απευθυνόμενη στον πρόξενο κ. Μπράϊαν Χόιτ Γι ανέφερε ότι πεποίθησή της είναι ότι η «βράβευση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν με το Διεθνές Βραβείο Γυναικείου θάρρους θα αποδίδει αξία στο βραβείο για χρόνια».

Απ’ όλη όμως την εκδήλωση το πιο συγκινητικό ήταν η ευχαριστήρια ομιλία της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μαθήτριας πλέον στο Γυμνάσιο, η οποία για μια ακόμη φορά χαμηλοφώνως, έδωσε σπουδαίο μάθημα ήθους και ανθρωπιάς με γενναιότητα και θάρρος, αποδεικνύοντας ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρέσβης κ. Αλεξανδρής, με τη σύζυγό του Έφη, συγγενείς τής Σαμπιχά Σουλεϊμάν, ο σύζυγός της και τα αδέλφια της, οι επιστημόνισσες που πρόσφεραν και προσφέρουν εθελοντικά εργασία στον οικισμό Δροσερού, ο σκηνοθέτης κ. Κιτσικούδης, ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Τσιτσελίκης, η πομάκα Εμινέ Μπορουντζί και ο σύζυγός της, και πολλοί άλλοι.

Ο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.