«Απο την Edith Piaf στη Zaz και στους Indochine»

Η ομάδα γαλλοφωνίας ανοίγεται στο κοινό της πόλης με μια εφ όλης της ύλης παρουσίαση της γαλλικής μουσικής σκηνής

Μια μουσική αναδρομή στη γαλλική μουσική «από την Edith Piaf στη Zaz και στους Indochine (Pop Rock Electronica)» προσέφερε στους θαμώνες του café bar «Οχτώ» η ομάδα γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ την Κυριακή. Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια από ένα ευρύ φάσμα pop, rock electronica, synth pop, και διαφόρων δημιουργών και ερμηνευτών όπως Zaz, Yan Tiersen, Indila, Noir desir , Indochine, Vive la fete, Les fauves.
 
 Όπως διευκρίνισε ο κ. Στέφανος Γραβάνης,  υπεύθυνος της ομάδας « η εκδήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια του μαραθωνίου ανάγνωσης γαλλόφωνων κειμένων που κάναμε στον ίδιο χώρο» για να προσθέσει πως σκοπός της είναι «να δείξει μια ακόμη πλευρά της γαλλικής κουλτούρας και του πολιτισμού, θέλoντας να αναδείξουμε ότι η γαλλική κουλτούρα δεν είναι μόνο ο Τζο Nτασέν, η Εντίθ Πιάθ, η Νταλιντά ή οι συλλογές  μόνο με το ακορντεόν που δείχνουν τους ρομαντικούς δρόμους του Παρισιού». «Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα ακούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η πραγματοποίηση της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ομάδας να «ανοιχτεί» στην πόλη της Κομοτηνής.

Στέφανος Γραβάνης
 
«Η  πόλη  μας, η Κομοτηνή πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή κι αυτό είναι απολύτως ταιριαστό με το πνεύμα  της γαλλοφωνίας»

Η έννοια της γαλλοφωνίας άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, συνυφαίνεται με την ελευθερία και άρα δεν υπάρχουν περιορισμοί. «Γαλλοφωνία δε σημαίνει μόνο να μιλάς γαλλικά, είναι πρώτα πρώτα να θέλεις να είσαι ανοιχτός προς τους άλλους. Αυτός είναι και ο μόνος απαράβατος όρος για να συμμετέχει κάποιος στην ομάδα» τόνισε ο κ. Γραβάνης προσθέτοντας πως οι αξίες αυτές της γαλλοφωνίας είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες και για την Κομοτηνή. «Αυτό που έχω καταλάβει από τη ζωή μου στην Κομοτηνή είναι πως η πόλη πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή. Να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στα τα του δημοσίου βίου, να δούμε ποιος είναι ο άλλος και τι πρεσβεύει με μια άλλη κουλτούρα, προσωπικότητα ή σκεπτικό».

«Κάνοντας εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, παράλληλα με την εκμάθηση της γλώσσας, μπορεί κάποιος να καταλάβει και πολλά άλλα για τη γαλλική κουλτούρα»

Αναφερόμενος στη λειτουργία της ομάδας γαλλοφωνίας ο υπεύθυνός της σημείωσε πως η δημιουργία της προέκυψε από την ανάγκη μιας διαφορετικής προσέγγισης της γαλλικής γλώσσας. «Διδάσκω στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ εδώ και 5 χρόνια το μάθημα της γαλλικής νομικής γλώσσας – ορολογίας και ήθελα να κάνω μια διαφορετική προσέγγιση της γαλλικής γλώσσας. Κάνοντας εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, παράλληλα με την εκμάθηση της γλώσσας, μπορεί κάποιος να καταλάβει και πολλά άλλα για τη γαλλική κουλτούρα», πώς σκέφτονται οι Γάλλοι και πώς θα σκεφθείς εσύ μέσω της γαλλοφωνίας διάφορα θέματα».

«Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα κλαμπ γαλλόφωνου σινεμά, μια λέσχη ανάγνωσης  και παρουσιάσεις γαλλόφωνων βιβλίων στα ελληνικά»

Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια δράσεων της ομάδας ο κ. Γραβάνης επεσήμανε πως «θέλουμε να κάνουμε και ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα αλλά υπάρχουν κάποιες τεχνικές, οικονομικές δυσκολίες,  και πρόβλημα  να βρεθεί χώρος προβολής. Ίσως γίνει κάτι πιο μικρό, μια μεμονωμένη κινηματογραφική προβολή. Παράλληλα σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα κλαμπ γαλλόφωνου σινεμά, μια λέσχη ανάγνωσης και παρουσιάσεις γαλλόφωνων βιβλίων στα ελληνικά».

Χάρης Παπαδάκης, μέλος της ομάδας γαλλοφωνίας
 
«Είναι μια καλή ευκαιρία για ύπαρξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων που λείπουν από το ελληνικό πανεπιστήμιο»

Για την εκδήλωση και τους στόχους που εξυπηρετεί τοποθετήθηκε όμως και ο κ. Χάρης Παπαδάκης μέλος της ομάδας γαλλοφωνίας και φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ο οποίος υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο κατάρτισης των φοιτητών της Νομικής πρωτίστως,  γιατί έχουμε μάθημα νομικής  γλώσσας-ορολογίας και προκειμένου οι φοιτητές να γνωρίζουν καλά γαλλικά και να υπάρχει η σύνδεση με γαλλικά πανεπιστήμια είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο είτε ακόμη και σε προπτυχιακό μέσω των ανταλλαγών φοιτητών του προγράμματος Erasmus,  και παράλληλα είναι και μια καλή ευκαιρία για ύπαρξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων που λείπουν, σε γενικές γραμμές, από το ελληνικό πανεπιστήμιο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.